Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.01.2020 09:55 | Správy | Krimi | Vražda Kuciaka

Exsiskár Tóth vypovedal na súde dlhé hodiny: 7 svedectiev, ktorými potopil Kočnera

Dlhoroční kamaráti bok po boku pred súdom. Marián Kočner (56) považoval bývalého siskára za jediného priateľa, ktorý mu po zatknutí zostal.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Peter Tóth (48) sa však po zadržaní štvorice obvinených z vraždy Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27) otočil a začal spolupracovať s políciou. Poskytol im viacero dôkazov, vďaka ktorým muži zákona Kočnera označili ako objednávateľa popravy. Pred súdom v stredu vypovedal Tóth niekoľko hodín a rozrozprával sa o tom, prečo je presvedčený, že za vraždou stál práve Kočner.

1. Posielal mi motáky

Kočner je obvinený aj z toho, že spoza mreží sa snažil kontaktovať niekoľkých vplyvných ľudí. Robil to cez motáky, ktoré podľa Tótha poslal cez advokáta Andreja Šabíka. „Môžem potvrdiť, že tento písomný odkaz, takzvaný moták, mi priniesol advokát Andrej Šabík a táto kópia zodpovedá tomu, ako si pamätám, že tento odkaz vyzeral,“ povedal. Tóth tvrdí, že Šabík mu ich nosil v obálke. Celkovo ich malo byť 20, polícia však má len štyri. Tóth tvrdí, že ostatné skartoval. „Povaľovali sa mi na nočnom stolíku.“ Kočner ho v nich žiadal, aby si vypýtal jeho mobil.

 

„Dal mi tam prístupové kódy k nemu. A požiadal ma, aby som si v telefóne našiel osobu s menom „SIS Alino“ a napísal tam, akú správu presne mám poslať tejto osobe cez aplikáciu WhatsApp.“ SIS Alino bola v jeho mobile Zsuzsová. Tóth vypovedal aj o tom, že cez ústavného sudcu a exposlanca Smeru Mojmíra Mamojku vybavoval pre Kočnera prepustenie z basy. „Išiel som za ním do Veľkého Bielu, odovzdal som mu obálku, kde bolo gro toho podania, tá ústavná sťažnosť. Pozdravil som ho od pána Kočnera, on sa ešte opýtal, či je to podané, potvrdil som mu to,“ uviedol. Žiadal to Kočner a malo to byť cez Roberta Fica. Mamojka odmieta, že by sa to stalo: „Nikdy som sa s ním nestretol, videl som ho len na fotografii.“

2. Upratovanie u Kočnera doma

Zaujímavá bola pasáž o upratovaní u Kočnera doma. O nej už na pojednávaní v kauze zmenky rozprávala Kočnerova dcéra. Tóth jej volal s tým, že chce u Kočnera poupratovať. Hovorí, že tým myslel napríklad šperkovnicu, ktorú používali ako nahrávacie zariadenie u generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Podobne chcel upratať aj USB kľúče a dokumenty, lebo si myslel, že Kočnera prepustia a nevedel, že stojí aj za vraždou. „Nezameriaval som sa na konkrétne písomnosti, ktoré treba zobrať. Zameriaval som sa na to, čo netreba zobrať. Čiže, keď tam bol šanón rozvod, tak ten som nevzal. Keď tam boli akcie, tak tie som bral.“ Tóth hovoril vo výpovedi minimálne o dvoch mobiloch Kočnera.

Otvoriť galériu

Jeden iPhone X vo verzii Bentley a druhý strieborný iPhone. „Cítil som sa ešte stále viazaný lojalitou ku Kočnerovi, preto som ani do Bentley telefónu nenahliadal bez toho, aby ma o to požiadal.“ Kočnerovi vraj v istom momente bolo jasné, že spolupracuje s políciou, a tak jeho rodinu požiadal o to, aby Tóth vrátil veci, ktoré našiel u Kočnera. „Musel som sa uchýliť ku lesti, že keď boli zadržané osoby v rámci realizácie, tak som im povedal, že som tie veci schoval u rôznych známych a musím ich zhromaždiť.“ Okrem toho odvzdal aj auto.

Otvoriť galériu
Norbert Bödör
Zdroj: anc

Bývalý siskár vypovedal, že peniaze, ktoré použili na sledovanie, mal poskytnuť aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör. Ten mal údaje o novinároch získať od polície. Tóth dostal od Kočnera tzv. vzťahové diagramy. „On povedal, že to má od Kamoša. Kamošom volal Norberta Bödöra.“ Kočner mu mal povedať, že cez neho má ťah na špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. „Povedal mi, že o paparazzovanie novinárov a o ich spätosti s niektorými politikmi by mal záujem aj Norbert Bödör. Povedal mi, že oni dvaja prispejú na takéto zbieranie informácií. Súčasťou zbierania takýchto informácií nebolo len to, že či sa novinári stretávajú s takým alebo onakým politikom alebo podnikateľom, ale bol tam aj záujem bulvárny - alkohol, drogy alebo avantúry,“ tvrdí Tóth.

Otvoriť galériu

Tóth priznal, že o Kuciakovi sa s Kočnerom rozprávali. „Najčastejšie som ho počul o Kuciakovi rozprávať v lete 2017 v Chorvátsku na jachte. Veľmi často tam kritizoval prácu novinárov, špeciálne Jána Kuciaka. Že je to obyčajný trtko, je*lina, je*nutý ko*ot,“ vypovedal Tóth o komunikácii s mafiánom. „Z jeho slov bola citíť nenávisť. Hovoril, že ho určite niekto nahuckal proti Kočnerovi.“ Kočner mu na tejto dovolenke hovoril o tom, že novinári manipulujú. „Vtedy sa nie prvý a nie poslednýkrát počas tejto dovolenky Kočner vyjadril tak, že stačilo by odstrániť jedného novinára a bol by pokoj,“ zdôveril sa Tóth. „Pripomenul som mu, že bude z neho martýr. Na čo povedal, že keby nepomohlo, tak pôjde dole ešte jeden a keď zabijú ešte aj jedného politika, tak bude úplný pokoj.“

pokračovanie
Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Rekreačné poukazy sú stále výhodným benefitom pre oddych
Aj tento rok možno požiadať o príspevok na oddych: Budú rekreačné poukazy prenosné na rodičov?
Milan Majerský a Richard Raši
Raši sa vidí na soličke šéfa NR SR: Čo si o tom myslí Majerský? Padla reč aj na Danka
Stanku, gitaristku a basgitaristku z kapiel Zlokot a Toddler punk, trápi rakovina po tretíkrát.
Foto
Stanke s rakovinou sa na liečbu poskladalo celé Slovensko: Teraz urobila niečo KRÁSNE! Budete dojatí
Vizualizácia štadióna po dokončení. Moderný stánok by mal hostiť majstrovstvá Európy do 21 rokov.
Foto
Brzdia výstavbu štadióna sudičky?! O rok by mali byť na stavenisku v Prešove majstrovstvá Európy
(ilustračné foto).
Na východe Slovenska došlo k dopravnej nehode: Úseku sa radšej vyhnite
Užitie lieku spustilo strašnú reakciu.
Foto
Užila známy liek a začalo sa PEKLO: Príšerná reakcia! Ide o tabletky, ktoré má doma snáď každý
Military combat drone UAV
Tragické okolnosti ukrajinského útoku: Smutné, kto má byť medzi obeťami
Ján Nezmar v drese Ružomberka.
Bývalý hráč Ružomberka má obrovský problém: Korupčný škandál?!
1994. (Zľava) Samuel L. Jackson, John Travolta, Harvey Keitel, Quentin Tarantino
Foto
Najväčšie hviezdy Pulp Fiction po 30 rokoch! Aha, ako zahviezdili na filmovom festivale
Obľúbené sú aj šmykľavky
Žiakom z Hlohovca môžu ostatní len závidieť: Zábavný park na chodbe školy? Také niečo sa len tak nevidí
Ilustračné foto
Británia odmietla rokovania s Európskou úniou: Ohrozí to mobilitu mladých ľudí?
Speváčka Jana Kirschner
Foto
Jana Kirschner už do MHD nevkročí: Revízor na mňa KRIČAL a povedal, že som... Uff, silná káva!