Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.01.2020 08:40 | Správy | Krimi | Vražda Kuciaka
Foto

Najsledovanejší proces na Slovensku pokračuje: Zoltán Andruskó vysvetlil, ako si u neho mali objednať vraždu Kuciaka († 27)

V utorok začína druhý deň megaprocesu v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej († 27).

Fotogaléria
34
fotiek v galérii

Obžalovaní Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Miroslav Marček a Tomáš Szabó sa postavili pred senát Ruženy Sabovej na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Po tom, čo sa k brutálnej poprave priznal sprostredkovateľ Zoltán Andruskó , verejnosť definitívne pozná aj meno samotného strelca v dome vo Veľkej Mači. Na súde to pred očami pozostalých priznal Miroslav Marček.

V utorok majú vypovedať poškodení Kuciakovci a matka Martiny Kušnírovej Zlatica. O vražde novinára Jána Kuciaka bude vypovedať aj Zoltán Andruskó, ktorý bol už za vraždu právoplatne odsúdený na 15-ročný trest odňatia slobody v strednom stupni stráženia.

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Súd v kauze vraždy Kuciaka a Kušnírovej- 2.deň
19:00

Utorkové súdne pojednávanie sa končí. Ďalšie informácie o prípade sa dočítate v našom spravodajstve na www.cas.sk. Ďakujeme za pozornosť. 

18:52

Súd vyhovel žiadosti Aleny Zsuzsovej. Na ďalších pojednávaniach sa už nezúčastní. 

18:49

Ďalšie pojednávania budú okrem vytýčených termínov pokračovať v marci. 

18:48

Alena Zsuzsová požiadala, aby už na ďalšie pojednávania nemusela prísť. Je ochotná zúčastniť sa len pojednávania, ktoré je vytýčené na 22. januára.

18:47

Podľa Márie Kuciakovej jej brat Ján hovoril najmä o Kočnerovi.

18:38

„Keď sme tam prišli, už tam boli policajti,”  uviedla vo výsluchu Kuciakova sestra. 

18:36

Sudkyňa Ružena Sabová číza zápisnicu z výsluchu Kuciakovej sestry Márie Kuciakovej. 

18:35

Vypočúvanie svedka sa končí. 

18:33

Prokurátor Kvasnica takisto označil výpoveď Andruskóa za dôveryhodnú. Dodal, že určite sa mu však neodpustí to, čo zorganizoval a dostal za to trest. 

18:31

Kľúčové je to, že svedok v utorok spoznal dve fotografie zo sledovania Kuciaka, ktoré boli nájdené pri domovej prehliadke u Kočnera. Lipšic vraví, že toto usvedčuje Mariana Kočnera z vraždy. 

18:29

Lipšic tvrdí, že svedok nemal motiváciu klamať o účasti Zsuzsovej a Kočnera na vražde Kuciaka. Dodáva, že jeho výpoveď potvrdzujú aj mnohé objektívne dôkazy.

18:29

Podľa advokáta Kuciakovcov Daniela Lipšica je Andruskóova výpoveď dôveryhodná. 

18:26

Kočner prehovoril a tvrdí, že Andruskó ho krivo obvinil z vraždy redaktorky Kočkovičovej otravou muchotrávkami. Dodal, že Kočkovičovú nikdy nevidel. Dodal, že keby ho Zsuzsová chcela chrániť, tak by nikdy Andruskóovi nepovedala jeho meno. 

18:24

Obžalovaná tvrdí, že Kočner si potrpí na gramatiku a že ako sme si dnes všimli, Andruskó nevie rozprávať a nieto písať. Kočner by si podľa jej slov všimol, že to nepíše ona. 

18:23

Zszuzsová obviňuje Andruskóa z klamstva. Hovorí, že nikdy svedkovi nehovorila o Kočnerovi a že klame o závažných skutočnostiach. 

18:10

Predsedníčka senátu upozorňuje Alenu Zsuzsovú, aby sa správala tak, ako sa má správať na hlavnom pojednávaní. Zsuzsová má prestať s verbálnymi a neverbálnymi prejavmi na svedka. 

18:07

Andruskóovi ukazujú na súde fotky a pýtajú sa ho, či si ich pamätá. Je medzi nimi aj záber na Jána Kuciaka, ktorý stojí na zastávke. 

17:55

Predsedníčka senátu sa pýta na aplikáciu Threema a prečo komunikovali práve cez ňu. 

17:48

"Pri začiatkoch som informoval Tomáša, že ako sa vyšetrovanie má uberať," hovorí Andruskó. 

17:47

Advokát Kvasnica sa svedka pýta, aké konkrétne informácie dostal od obžalovanej počas vyšetrovania vraždy Kuciaka a aké dal on info vrahom.

17:39

Andruskó dodal, že, ak by sa niekto pýtal, mal povedať, že vraždu si objednal nejaký Rus. 

17:38

Lipšic sa pýta svedka, ako ho Zsuzsová súrila. "Väčšinou cez threemu sme komunikovali," odpovedá. 

17:36

Lipšic sa Andruskóa pýta na vzťah Zsuzsovej a Kočnera. Ten vraví, že Kočner bol krstným otcom Zsuzsovej dcéry. Lipšic sa následne pýta, kto stál za Zsuzsovou, koho sa bál. Andrusk odvetí, že hlavne Kočnera, a že po vražde Basternáka videl nejakých mužov v čiernom, teraz už vie, že jeden z nich bol Mosnar. 

17:32

Andruskó na Lipšicov podnet rozpráva o stretnutí s Tóthom. Hovorí, že v tom čase bola zadaná vražda pána Šufliarskeho, Kočner bol v base a Zsuzsová mu zavolala, nech sa stretnú.

17:29

Obžalovaný Marian Kočner skončil s kladením otázok. 

17:28

Kočner sa pýta, koľko fotiek Zsuzsová odfotila, keď ukazovala fotky Andruskóovi z usb v aute. Andruskó odpovedá, že si nepamätá. 

17:24

Kočner sa stále pýta. "Povedali ste vetu, že vám pán Szabó povedal, že nebolo možné Kuciaka uniesť, lebo by sedel v aute, keby ich policajti zastavili bol by problém," hovorí obžalovaný. Andruškó súhlasí a dodáva, že preto to neurobili tak, ako mali. 

17:20

"Spolu ste biznisovali a keď bolo treba niečo vybaviť, tak vybavili," odpovedal Andruskó. 

17:19

Kočner dodáva, aby Andruskó povedal, čo konkrétne sa dozvedel. 

17:17

Andruskó odpovedá, že Alena mu opísala kontakty s pánom Ficom, Bödörom, Bašternákom, Kaliňákom, Počiatkom. Mali mať spoločné obchody. 

17:16

Kočner vyzýva Andruskóa, nech povie obšírne o kontaktoch na politikov, o ktorých mu hovorila Zszuszová. 

17:15

"Poznali ste môj hlas z relácie pranier?" pýta sa Kočner. "Napríklad. V médiách som ho počul veľakrát." hovorí Andruskó. 

17:15

"V pranieri som videl, vás pozná každý.." odpovedal Andruskó. 

17:14

"Tvrdili ste že ste si so mnou smskovali cez telefón pani Zsuzsovej, ja sa pýtam, ako ste vedeli že ste si píšete so mnou? Ako ste spoznali môj hlas? " pýta sa svedka obžalovaný Marian Kočner. 

17:01

Andruskó hovorí, ako bola Zsuzsová s Tóthom u neho v reštaurácii. Vtedy ale nevedel že to bol on. Bolo to v období, keď bol už Kočner v base a boli ho uistiť, že všetko ide ako má.

16:56

Paru zaujíma, čo urobil Andruskó s 20- tisíc eurami. Tvrdí, že to vyplatil jednému pánovi po čiastkach a potvrdil, že mu niekto z auta ukradol desaťtisíc eur. 

16:48

Otázky teraz ide klásť advokát obžalovaného Mariana Kočnera Marek Para. 

16:47

"Jednoznačne bola pani Zsuzsová zamilovaná do pána Kočnera," uzavrel Andruskó svoju odpoveď. 

16:46

Andruskó ďalej odpovedá na otázku ohľadom vzťahu medzi Kočnerom a Zsuzsovou. "Tak mi bolo avizované, že sú milenci," povedal. Potom uviedol, že Zsuzsová pre Kočnera pracovala. 

16:44

Otázky sa bude pýtať obhajca obžalovanej Aleny Zsuzsovej. Ten Andruskóa vyzýva k tomu, aby popísal zariadenie, do ktorého Zsuzsová zapojila USB Kľúč. Ten tvrdí, že to bol laptop, 17 palcový, že bola tma keď nastúpila do auta, šedej farby ale nevie, či svetlejšej alebo tmavšej. 

16:42

Andruskó opakuje, kedy mala prebehnúť objednávka vraždy. Bolo to obdobie na prelome rokov 2017 a 2018. 

16:38

Advokátka Vestenická sa pýta na Zsuzsovej ex Mariana Markoviča. Andruskó priznal, že od neho kúpil pneuservis a že mu splácal auto na splátky. 

16:34

Na otázku, prečo Zsuzsová oslovila s objednávkou práve jeho, Andruskó odpovedá, že hľadá odpoveď dodnes, že asi videla že je lokálny. Andruskó dodáva, že sa jej bál. 

16:32

Andruskó tvrdí, že mal pred Zsuzsovou rešpekt a nikdy jej nevedel povedať nie, dodal, že mali kamarátksy vzťah. "Keď niečo potrebovala, tak som skočil ako šašos prepáčením," dodal. Uviedol, že Zsuzsová mala Kočnera nazývať "môj drahý". 

16:31

Na otázku, na koho podnet došlo k monitorovaniu domu Jána Kuciaka, Andruskó odpovedá, že šiel za Szabóom a ten povedal, že si to s Marčekom preberú. 

16:28

Tomáš Szabó končí s otázkami. Teraz sa pýta jeho obhajkyňa. 

16:27

"Kde si mi mal dať 40-tisíc eur?" znela otázka od Szabóa. "Keď som skončil u pani Zsuzsovej, tak si bol v obchode a tam som ti doniesol a dal si ich do šuflíku," hovorí Andruskó. 

16:25

"V tej Mači sme mali byť všetci traja, akým autom?" pýta sa Szabó. "Mojím super béčkom," odpovedá Andruskó. 

16:25

"Uvádzal si, že sme ti prišli niečo oznámiť s Marčekom bolo svetlo či tma?," páta sa Szabó. "Bol večer a bola tma, " hovorí svedok. 

16:24

"Či si mi niekedy požičiaval peniaze kde a koľko?" pýta sa Szabó. "Keď si šiel do zahraničia tak 1000 eur," odpovedá Andruskó. 

16:22

Pojednávanie po prestávke pokračuje. Zoltánovi Andruskóovi ide klásť otázky obžalovaný Tomáš Szabó. "Klamár jeden!" adresuje obžalovaný svedkovi. 

16:07

 Hlavné pojednávenie je prerušené na 20 minút. 

16:05

Andruskó spomenul, že mu Alena hovorila o Ficovi aj Glváčovi. Prokurátor sa mu poďakuje za odpoveď. 

16:04

Mala mu popísať aj vzťahy v Smere. Kočner prerušil jeho reč a povedal že ho nepočuje a aj prokurátorovi povedal, že nepočuje.

16:02

Andruskó odpovedá, že ho počul v telefóne, a ona vždy mu rozprávala čo sa okolo neho deje, aké má kontakty, v akom kontakte je s politikmi, vedel, aký vzťah mal s Trnkom. 

16:01

Nasleduje posledná otázka prokurátora. Svedka sa pýta, ako vedel, že cez Zsuzsovej mobil komunikuje s Kočnerom. 

15:57

Andruskó tvrdí, že s Marčekom sa nikdy nerozprával, že len vždy prišiel so Szabóom. "Ja si myslím, že Tomáš bol šéfom, " odpovedal na otázku, kto bol dominantný. Dodal, že ich tlačil, aby sa neživili takýmito vecami. 

15:55

Teraz sa prokurátor pýta, ako dlho pozná Andruskó Szaboá a Marčeka. Opisuje že v roku 2013-2014 sa stretol s Tomášom cez jeho bývalú priateľku. Marčeka spoznal cez Szabóa. 

15:53

Ráno Andruskó Zsuzsovej oznámil, že je Kuciak mŕtvy. Ona mu mala povedať, že pôjde za Kočnerom. Svedok dodal, že poobede sa vrátila a poobede šiel vyplatiť Marčeka a Szabóa. Peniaze boli v kuchynskej utierke. 

15:52

Andruskó tvrdí, že Zsuzsová mu dávala peniaze vždy pred jej domom. 

15:51

Andruskó tvrdí, že mal problém počúvať, keď mu Marček so Szabóom opisovali vraždu, mal si zakryť uši. Podali mu čierny ruksak, v ktorom bol samopal. 

15:48

V osudný večer mali zaklopať na dvere domu Jána Kuciaka a zakričať "polícia, otvorte". Kuciak im mal otvoriť. Strelil doňho a zbadali ženu, ktorej strelili do hlavy. 

15:46

Prišli, otvoril im bránu, najprv vystúpil Szabó a povedal, čo sa stalo. Mal mu povedať, že zabili Kuciaka, ale že je tu jeden problém, že tam bola aj nejaká žena, že zabili aj ju, lebo sa báli, že ich spozná.

15:44

Andruskó opisuje deň, kedy došlo k vražde. Pamätá si, že už bol večer, nevie presne, koľko hodín ale po ôsmej. Mal mu volať Szabó, či je ešte v reštaurácii alebo doma.

15:42

Keď sa Zsuzovej neozýval, prišla za ním do reštaurácie. "Boli to veľmi nepríjemné chvíle," popisuje svedok. 

15:40

Prokurátor sa pýta Andruskóa, či na neho robila Zsuzsová nátlak. Ten odpovedá, že áno. Zsuzsová mu mala vypisovať a hovoriť, že potrebuje peniaze a že má chorú mamu. Andruskó tvrdí, že jej žiadne peniaze nikdy nedlhoval. 

15:37

Zsuzsová mala Andruskóovi týždenne volať a súrila to. "Chlapci mali Jána Kuciaka zobrať a tak zavraždiť, aby jeho telo nenašli, " hovorí Andruskó. Vykonávatelia mu mali po vražde oznámiť, že to tak nešlo. 

15:36

Kuciak bol pre Kočnera bezočivý a ten sa chcel pomstiť. Svedok tvrdí, že Zsuzsová chránila Kočnera. 

15:32

Svedok Zoltán Andruskó začína opisovať, ako mal zadať Marčekovi a Szabóovi vraždu novinára Jána Kuciaka. Szabóovi mal povedať, že ide o zabitie Jana Kuciaka, že to je novinár, viac o ňom nevedeli. Andruskó ďalej tvrdí, že boli so Zsuzsovou dohodnutí, že pred Szabóom a Marčekom nesmie Kočnera spomenúť a že to chce nejaký Rus, ktorú tu podniká a má problémy s médiami. 

15:30

"Miro bol pre mňa taký čudák, " uviedol Andruskó na margo strelca Miroslava Marčeka. Ten sa v pondelok priznal k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. 

15:28

Potom podľa svedka zastali pri futbalovom ihrisku, povedali mu, nech tam zastane, on si šiel kúpiť čokoládu na benzínku. Szabó s Marčekom si mali podľa jeho slov niečo pozerať a potom odišli. Andruskó dodal, že viac už v Mači nebol.

15:26

Szabó mal svedkovi zavolať, aby šli pozrieť motorku, šiel aj Marček a potom už videl, že idú do Mače. Dom spoznal hneď z fotky, pamätá si, že na rohu bol nejaký plot a chýbala tam jedna časť.

15:25

Zsuzsová mala Andruskóovi povedať, že to treba tak riešiť, aby Kuciak zmizol. Aby ho nenašli vôbec. 

15:21

Na otázku, či si pamätá, čo ešte bolo na fotografiách, odpovedá, že Kuciakov dom, jeho auto s EČV a nad domom presná adresa. Na fotkách potom videl Kuciaka ako je na káve a potom ako stojí na autobusovej zastávke. Fotky mu ukázali tak, aby Kuciakovi videl do tváre a aby videl, ako vyzerá. 

15:16

Podľa Andruskóa bolo na fotkách vidieť, ako Kuciak nastupuje do auta, to necháva v Seredi a ide na autobus. V skutočnosti ale Kuciak išiel do Galanty na vlak. 

15:15

"Doniesla z domu laptop. Sadla si ku mne do auta a otvorila laptop, zasunula si usb, bolo tam veľa priečinkov a jeden sa volal Kuciak. Boli tam fotky jeho auta, domu. Nad jeho domom bola napísaná presná adresa. Bolo to profesionálne vypracované, " hovorí pred súdom. 

15:13

"Ja som túto objednávku dostal buď ku koncu 2017 alebo začiatkom 2018," tvrdí Andruskó. Zároveň opisuje, ako mu Zsuzsová mala dať za úlohu zabiť Kuciaka. Opakuje to, čo už povedal,že jej chcel vrátiť tých 20-tisíc, ale povedala že mu dá inú úlohu

15:13

Vo výpovedi Andruskó popisuje objednávku vraždy novinára Jána Kuciaka. 

15:12

"Alena si dávala pozor, aby som sa nedostal do kontaktu s pánom Kočnerom. Komunikoval s ním cez Alenin telefón. Mohol to byť rok 2016," dodáva Andruskó. 

15:09

Svedok dodal, že cez Zsuzsovej telefón komunikoval aj s Marianom Kočnerom. Ten potreboval niečo ekonomické, čomu Zsuzsová netrozumela, tak mu dala k telefónu Andruskóa. Svedok dodal, že Kočner potreboval bieleho koňa, ktorým mal byť Andruskó. Figuroval v nejakej firme, ktorej názov si nepamätá. 

15:08

Svedok tvrdí, že od obžalovanej Zsuzsovej si nikdy nepožičal peniaze, naopak, ona si mala od Andruskóa požičať peniaze na plastiku pŕs. 

15:05

Prokurátor sa Andruskóa pýta na jeho podnikanie. Priznal, že jeho firma robila aj pre Alenu Zsuszovú. Dodal, že jej čistil bazén a rekonštruoval izbu Zszuzsovej mamy. Tieto práce zabezpečoval bez zisku. 

15:04

Andruskó vraví pred súdom, žs Szabó sa mu priznal k vražde Molnára, keď si u neho objednával vraždu prokurátora Žilinku. 

14:58

Svedok popisuje svoj vzťah k zavraždenému podnikateľovi Molnárovi. "Ja som mal s Molnárom obchodný vzťah," tvrdí Andruskó. 

14:56

Tomáš sa ho opýtal, či vie čo sa stalo v Kolárove. Odpovedal, že nievie. Boli jesť polievku, vtom mu volala sestra, že Molnára zabili, V tej chvíli mu vypadla lyžička z ruky. Svedok tvrdí, že sa mu vtedy nepriznali, no tušil to. Priznali sa až neskôr. 

14:55

Andruskó uviedol, že videl ako Miro (pozn. red. Marček) sedí a bol červený, žmurkal, mykal nohami a Tomáš (pozn. red. Szabó) bol zas pokojný. 

14:54

Prokurátor sa chce vrátiť do roku 2016. Hovorí že nech sa vráti k tomu ako preberal tovar pred svojou reštauráciou a prišiel k nemu Szabó a Marček.

14:50

Svedok tvrdí, že ich mal dostať koncom leta, začiatkom jesene 2017 a dostal ich v 200-eurových bankovkách. 

Mala mu povedať, že treba zavraždiť Žilinku a že najlepšie by bolo keby v aute s ním sedel aj pán Lipšic a že vraždu treba zabezpečiť zo zahraničia.

14:48

Prokurátor sa pýta svedka na 20-tisíc eur, ktoré mal dostať na vraždu.

14:38

Svedok spomenul aj zoznámenie Aleny Zsuzsovej s politikom Borisom Kollárom aj jej neustály kontakt s Kočnerom.

14:42

Po tom ako si vypočula hrozivé slová si Zlatica Kušnírová drží hlavu v rukách a vyzerá zlomene. 

14:40

Prokurátora zaujímajú detaily o objednávke vraždy prokurátora Žilinku. 

14:37

Marčekovi a Szabóovi vraj nestačili peniaze, ktoré dostali tak tlmočil Zsuzsovej, že chcú viac. Peniaze mu odovzdala zabalené v kuchynskej utierke, tvrdí Andruskó. Presnú sumu nevie, no odhaduje to na 20-tisíc eur.

14:35

Andruskó sa deň po poprave so Zsuzsovou stretol osobne. "Keď som jej povedal, že tam bola aj druhá osoba a že to neprebehlo podľa plánov, teda že ho unesú, tak sa nahnevala,” opísal prvú reakciu obžalovanej.

14:29

Po vražde mu Szabó stihol povedať, že len oni dvaja vedia čo sa v dome stalo. Zsuzsovej následne napísal cez Threemu správu o defekte. Išlo o šifru, ktorá bola vopred dohodnutým znamením o vykonaní objednávky.

14:25

Svedok prešiel k poprave Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Úlohu mu podľa jeho slov zadala Alena Zsuzsová a on na vraždu najal Marčeka a Szabóa. Toto obdobie označil za najhoršie vo svojom živote.

14:19

Vo svojej výpovedi spomína aj plánovanú likvidáciu prokurátora Maroša Žilinku. Obžalovaná mu vraj dala 20- tisíc eur, aby na ohavný čin zohnal nikoho v zahraničí. Prešiel k prípadu vraždy podnikateľa Petra Molnára. O vražde mu povedala dvojica Szabó a Marček, ktorá mala čin aj vykonať.

14:16

Andruskó obžalovanej dodávku po tom, ako chcel Kočner vstúpiť do politiky a založiť stranu Cieľ. Priznal, že sociálne slabším ľuďom rozdávali balíčky a potom zneužili ich údaje na založenie strany.

14:10

"Viackrát sa chválila s tým, akého má známeho," povedal na margo Zsuzsovej a Kočnera. „S Alenou Zsuzsovou sa to začalo pred ôsmimi rokmi, požičal som im peniaze na kampaň. Pred mojimi očami chladnokrvne objednala vraždu," vyhlásil k prípadu vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. "Ja som sa bál Aleny Zsuzsovej teda nie jej, ale ľudí ktorí za ňou stáli," dodal.

14:08

Pokračuje v rozprávaní o jeho vzťahu k ostatným obžalovaným. S Alenou Zsuzsovou sa zoznámili cez internet. "Nič medzi nami nebolo," doplnil. S Tomášom Szabóom sa pozná dlhšie. Jeho bývalá priateľka pracovala v jeho reštaurácii v Tatrách. Miroslava Marčeka spoznal cez Szabóa a Mariana Kočnera vďaka Zsuzsovej.

14:06

Svedok sa ospravedlnil rodinám zavraždených. "Je mi strašne ľúto, čo sa stalo. Chce spraviť všetko, aby dal veci do poriadku."

 

14:01

Súd momentálne pristupuje k výsluchu korunného svedka Andruskóa.

14:00

Predsedníčka senátu konštatuje, že sa v prípade Michala Vargu nejedná o osobu, ktorá mala byť predvolaná. "Súd k výsluchu svedka neprístupuje." Po skončení pojednávania bude skúmať, čo sa stalo.

13:57

Podľa Vargu došlo k zámene mien, nakoľko on je len maklér, ktorý predával dom Jankovi a Martinke. Predvolaný svedok Michal Varga je bývalým majiteľom domu vo Veľkej Mači. Ide len o menovca muža, ktorého Szabó označil za predajcu jednej zo zbraní pre Marčeka. 

13:56

Počas výpovede svedka musel Andruskó opustiť miestnosť.

13:55

Varga aj Andruskó vyhlásili, že budú vypovedať pred senátom.

13:52

Andruskó si v pojednávacej miestnosti sňal z hlavy kuklu, nepriestrelnú vestu si necháva oblečenú.

13:49

Lipšic ešte počas prestávky komentoval reakciu Zsuzsovej. "Svedok má vypovedať o tom, čo prežíval vlastnými zmyslami a nie odpovedať na teoretické právne otázky," spresnil advokát.

13:47

Na súd prišiel aj svedok Michal Varga, bude vypovedať ako prvý.

13:43

Do Pezinku práve priviezli korunného svedka Andruskóa. Je obkolesený kukláčmi, ktorí ho sprevádzajú do pojednávacej miestnosti. Pred médiami sa stále skrýva, aj tentokrát má na hlave kuklu. 

13:41

Na dnešnom programe je aj očakávaná výpoveď Zoltána Andrusóa. Do pojednávacej miestnosti už priviedli obžalovaných. 

12:49

Cez prestávku sa rozhodol prehovoriť Jozef Kuciak mladší, brat zavraždeného novinára.

12:43

Rigóovej výpoveď sa skončila. Pojednávanie je prerušené a bude pokračovať po obednej prestávke. Tá má trvať do 13:40.

12:35

V dome s nimi žil aj Rigóovej mladší syn, s ktorým mal dobrý vzťah, no nikdy sa nesnažil byť jeho otcom. 

12:38

Otázky začal klásť Daniel Lipšic. Chce vedieť odkedy a odkiaľ sa dozvedela o vražde. Svedkyňa tvrdí, že sa o tom dozvedela z médií, keďže sleduje správy. S Marčekom sa o vržade vraj nerozprávala.

12:33

Andruskóa osobne nepoznala, no Marček o ňom rozprával. Sudkyňa sa spýtala či poznala jeho kamarátov. Podľa svedkyňe mal len Szabóa a Andruskóa.

12:32

Prokurátora zaujímalo či predňou Marček manipuloval s nejakou zbraňou. "Áno. Bola to zbraň môjho bývalého priateľa, ten bol policajt. Miro zobral rukavice, vybral náboje a povedal, že sa tej zbrane musím okamžite zbaviť," dodala. 

12:31

Marček jej o sebe povedal, že nie je dobrý človek. Dohodli sa, že ak sa on nebude pýtať na hej staršieho syna tak ona sa nebude pýtať naňho.

12:29

"Výdavky sme si delili. Nikdy som uňho veľkú hotovosť nevidela. Nič si nekupoval, mal obyčajné veci, niektoré až príliš staré," opísala Rigóová Marčeka.

12:19

So strelcom, ktorý sa priznal k chladnokrvného činu, sa spoznala v júni 2018 a následne sa k nej nasťahoval. Mali priateľský vzťah a ostal u nej bývať. Prokurátora zaujímal Marčekov zdroj príjmov. Svedkyňa odpovedala, že pracoval ako taxikár a predtým mal obchod s výživovými doplnkami spolu s bratrancom Tomášom Szabóom.

12:17

O vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej svedkyňa podľa vlastných slov nevie nič konkrétne, aj keď sa o udalosť prostredníctvom médií zaujímala. Osobne sa poznala so zavraždeným podnikateľom Petrom Molnárom. O jeho vražde sa dozvedela skôr ako spoznala Marčeka.

12:14

Svedkyňa priznáva, že Miroslava Marčeka pozná od roku 2018, no nie sú v žiadnom vzťahu. "V súčastnosti mi občas zavolá," priznala. Ostatných obžalovaných pozná len z médií. 

12:11

Na rad prichádza Martina Rigóová, ktorá vošla do pojednávacej miestnosti. Rigóová skladá prísahu.

12:09

Pri otázke o vzťahu Kuciaka s rodičmi sa Jozef mladší rozplakal. Po otázkach och Romana Kvasnicu jeho výpoved končí. 

12:07

Lipšica, ktorý sa ujal slova, zaujíma, ako vnímal výhražný telefonát od Kočnera. "Ako som už povedal,veľmi sme sa báli."

12:03

Svedok nevie o tom, že by mal Ján Kuciak nejakých nepriateľov z práce alebo v susedstve. Opísal tiež bratov harmonogram. "Vstali urobili si raňajky a šiel do Galanty tam nechal auto pred Tescom a šiel vlakom do Bratislavy,"pokračoval v rozprávaní. Harmonogram zmenil ak išiel napríklad do Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku. Spomenul aj jeho spolupracovníčku Pavlu Holcovú, o ktorej sa dozvedel až po vražde.

12:00

„Chcel som, aby vedel, že to čítame. Bol som zaťažený na gramatiku. Posielal mi tie články, aby som mu ich skontroloval," rozpráva ďalej. Pri písaní článkov vychádzal z verejných zdrojov a nikdy mu nepovedal, žeby mal informátora.

11:56

Spomenul, že na Vianoce Jánovi prišli nejaké správy od Kočner aj s provokatívnymi smajlíkmi. O brata sa začal báť. "Bol pre mňa mentorom," dodal.

11:53

Slova sa ujal prokurátor, ktorý chce počuť o vzťahu bratov Jána a Jozefa. Kuciak mladší povedal, že bratovi chodil pomáhať na dom do Veľkej Mače. Keď sa dopočul o vražde tak im napadlo, že to bol určite Kočner.

11:51

Prokurátor Juraj Novocký dočítal zápisnicu a ako ďalší bude svečiť brat zavraždeného novinára Jozef Kuciak mladší, ktorý sa vrátil do pojednávacej miestnosti.

11:50

So synom naposledy hovorila deň pred vraždou, 20. februára 2018. V piatok mu napísala SMS, no neodpísal. Myslela si, že je len zaneprázdnený. 

11:46

Pred vyšetrovateľmi v apríli minulého roka priznala, že sa o syna bojí. Ján jej povedal, že sa nemá čoho báť, že na Slovensku sa nemôže nič stať. Vo výpovedi z prípravného konania uviedla, že radila synovi, nech nepíše o nebezpečných témach. Ten jej mal odpovedať, že to robí, aby sa na Slovensku žilo lepšie.

11:42

Kuciaková zložila prísanu, no vypovedať nebude pre rečovú vadu. Prokurátor aj advokáti obžalovaných súhlasia s prečítaním zápisnice z prípravného konania.

11:34

Po prestávke bude pred súdom vypovedať Jana Kuciaková, mama zavraždeného novinára. Do siene sa vrátili aj obžalovaní v spievode kukláčov.

11:27

Zlatica Kušnírová opisuje svoje pocity z výpovede.

11:18

Sudkyňa vyhlásila 15-minútovú prestávku.

11:17

Otázky teraz kladie právny zástupca Kušnírovej, Roman Kvasnica. 

11:16

Daniela Lipšica zaujíma, čo zažíva otec zavraždeného od vraždy až dodnes. Kuciak priznal, že po vražde bol niekoľko dní paralyzovaní a v srdci mu ostala diera.

11:14

Dodal, že Ján pred Martinou nemal žiadne dievča. Spoločne plánovali svadbu, ktorá sa mala uskutočniť v roku 2018. Po vražde ostal otvorený notebook mladej ženy, v ktorom hľadala etikety na svadobné fľaše.

11:12

Lipšic vyzval Kuciaka st, aby opísal svojo zavraždeného syna. "Janko bol veľký dobrák a pracovitý. Odmalička pomáhal všade." 

11:11

Otec zavraždeného opísal jeho vzťah so synom a následne aj dni pred vraždou. Spomenul aj nahrávku telefonátu, ktorú im Ján púšťal a Kočner sa mu ne nej vyhrážal.

11:07

Zsuzsová neprestáva plakať. Príslušníci ZVJS jej priniesli lieky.

11:02

Máte informácie že by na jeho prácu boli vyhrážky aj od niekoho iného, spýtal sa prokurátor. "Nie." dopovedal Kuciak st. Narážal na vyhrážky od Mariana Kočnera, o ktorých hovorila vo svojej výpovedi aj Zlatica Kušnírová.

10:57

Vyhrážkam Kočnera neveril, „Hovoril som si, že sa u nás niečo také stať nemôže, máme funkčné súdy, funkčnú prokuratúru...opak bol pravdou,“ uviedol na margo vraždy novinára Kuciakov otec. To, že si vraždu tohto typu na Slovensku nikto nedovolí, si podľa neho myslel aj jeho syn. Prehovoril aj o synovej práci. Čítal všetky články, ktoré Ján Kuciak uverejnil. Mladý novinár veril, že sa mu nemôže nič stať, pretože si všetky informácie overil.

10:55

Kuciak starší spomína, ako sa dozvedel o vražde syna. "Vyhrážal sa synovi, tak sme si mysleli že je za tým pán Kocner,čo sa nakoniec podľa mňa aj potvrdilo."

10:54

Po konfrontácii so Zlaticou Kušnírovou sa Alena Zsuzsová rozplakala.

10:51

Otázky mu kladie prokurátor. Obžalovaných nepozná, no meno Kočnera sa mu spája s medializovanou kauzou Technopol.

10:50

Ďaľší bude vypovedať Jozef Kuciak, otec zavraždeného Jána.

10:45

Na záver výpovede zareagovala opäť Zsuzsová. "Ja ju chápem ako matku, ktorá prišla o svoje dieťa. Je evidentné, že to, že som obžalovaná, považuje pani Kušnírová za dôkaz, že som vinná."

10:43

Kušnírová spomínala na život dcéry Martiny, na roky v škole aj v práci. Stále nemôže uveriť, že ju nikto zavraždil. "Keď ideme do Mače, chytám telefón a chcem jej volať 'Martina, tu sme, rob kávu',” hovorí s plačom.

10:38

Kvasnica položil Kušnírovej otázku, ako ju poškodila smrť dcéry, za ktorú požaduje odškodnenie milión eur. Odpovedala, že to sa nedá vyčísliť. Ľuďom, ktorí ju budú atakovať odkazuje, že vráti milión ak jej vrátia Janka a Martinku

10:37

Otázky Kušnírovej už kládol jej zástupca Kvasnica a teraz sa slove ujal Daniel Lipšic, ktorý zastupuje Kuciakovcov.

10:36

Zlaticu Kušnírovú premohli emócie, slzy už nedokáže ďalej zadržiavať a rozplakala sa. "Mám aj syna, ale ona bola moje všetko"

10:31

Alena Zsuzsová položila otázku Zlatici Kušnírovej. Pýta sa či jej hovorí niečo prezumpcia neviny a aký má dôkaz o tom, že ona zabila jej dcéru. Kušnírová odpoveda, že verí spisu a na súde sú preto, aby sa to dokázalo. "Keby sa to nestalo, obe by sme boli doma, vy pri svojej dcére, ja pri svojej,” dodala.

10:30

Právni zástupcovia obžalovaných nechceli položiť otázky pani Kušnírovej. 

10:18

Kušnírová sa kvôli vyhrážkam bála o dcéru, no tá ju upokojovala, že o nej ani nevedia. Spomína si aj na nahrávku rozhovoru Kuciaka a Kočnera, ktorú im Ján púšťal. 

10:15

Pripomenula aj to, že Fico mal podať na Jána Kucia trestné oznámenie a následne ho stiahnuť. Priznala, že ju prekvapilo, keď expremiér vyhlásil, že Kuciaka nepoznal a pritom s ním mal dočinenia. Kušnírova hovorí aj o vyhrážkach zo strany Mariana Kočnera.

10:12

Kušnírova hovorila o práci svojej dcéry, ktorá sa živila ako archeologička. Martina mala s mamou veľmi blízky vzťah a všetko si hovorili. Cez dcéru sa dozvedela aj veľa o novinárskej práci Jána Kuciaka. 

10:09

Prokurátora zaujímal aj vzťah Jána a Martiny. "Zoznámili sa na Vianoce 2012. Povedala o ňom, že si s ním veľmi rozumie, že sú obaja rovnakí tak som navrhla, aby ho doniesla k nám." Zlatica ďalej opisuje, aká bola z Jána Kuciaka nadšená.

10:07

O smrti dcéry sa dozvedela 25. februára, to už boli Ján a Martina mŕtvi štyri dni. 

10:05

"V nedeľu sa mi ozvali Kuciakovci, či neviem, čo je s mladými," spomína. Nikto nevedel, čo s nimi je a preto zavolali na políciu. "Policajt mi tvrdil, že to mladí robia bežne, že nemám stresovať. O hodinu na to mi volali znova, že či by som im vedela dať popis a dátumy narodenia."

10:01

Kušnírová spomína na deň vraždy, kedy ešte netušila, čo sa deje. Volali spolu cez deň a večer sa mala Martina ozvať opäť. Celý večer ju však nezdvíhala dcéra ani Ján Kuciak. 

09:59

"Najprv by som chcela prehovoriť k obžalovaným, že kto im dal právo siahnuť na život našich detí. Tiež majú deti, dcéry...To som chcela na ich adresu. Ja som od prvej chvíle vedela že šlo o politickú vraždu." vyhlásila Kušnírová.

09:58

Prokurátor pristúpil k výsluchu. Na otázku či pozná obžalovaných odpovedala jasne. "Nepoznám ich vôbec."

09:55

Pred senát predstúpila mama zavraždenej Zlatica Kušnírová. Je to pre ňu emočne náročná chvíľa, sedí na mieste, kde Marček opisoval vraždu jej dcéry.

09:45

Kočner pokojne sedí a sleduje predsedníčku senátu, robí si vlastné poznámky. Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó sú ako na ihlách. Obaja sa stále otáčajú a rozprávajú s právnymi zástupcami. 

09:41

Ako prvá pôjde vypovedať Zlatica Kušnírová. Zatiaľ sa drží a nerozplakala sa. Včerajší opis vraždy jej dcéry znášala veľmi ťažko a nedokázala zadržať slzy. 

09:39

Sudkyňa číta doklady a faktúry za pohreby Jána a Martiny. Na súde odznievajú presné čiastky, ktoré rodiny žiadajú preplatiť.

09:32

Predsedníčka senátu Ružena Sabová požiadala brata Jána Kuciaka, Jozefa, a Martinu Rigóovú, aby opustili miestnosť. Obaja z nej odišli. Nebudú počuť výpoveď Kuciakovcov ani Kušnírovej. 

09:30

Súd vypočuje aj Martinu Rigóovú, bývalú partnerku strelca Miroslava Marčeka. Vyhlásila, že nie je družka Marčeka. On ju pri včerajšej výpovedi označil za svoju priateľku. 

09:28

Zlatica Kušnírová vyhlásila, že bude vypovedať. Tak isto zareagoval aj otec a mama Jána Kuciaka.

09:26

V kolóne pre nehodu na D1 sa zdržal Roman Kvasnica, právny zástupca Kušnírovej. Už dorazil do pojednávacej miestnosti. 

09:24

Miroslav Marček nie je prítomný v súdnej sieni. Po pondelkovom priznaní viny mu to súd dovolil.

09:19

Na dnešný deň boli predvolaní svedkovia Zlatica Kušnírová (mama zavraždenej Martiny), Jozef Kuciak (otec zavraždeného Jána) aj Jozef Kuciak mladší (brat) a Jana Kuciaková (mama). Všetci prišli a budú vypovedať v prípade vraždy ich milovaných. 

09:17

Právny zástupca Kúšnírovej, Roman Kvasnica, ná súde ešte nie je z dôvodu dopravnej nehody, ktorá ho zdržala. Prisľúbil, že na pojednávanie dorazí.

09:12

Na pojednávaní sa aj dnes zúčastňujú Kuciakovci aj Zlatica Kušnírová, ktorá dorazila neskôr.

 

09:12

Predsedníčka senátu Ružena Sabová zúčastnených poučila, ako sa vyjadrovať do mikrofónu. Predošlí deň nastali problémy, lebo vypovede nebolo podľa advokátov dobre počuť.

09:06

Obžalovaní Szabó, Zsuzsová a Kočner prišli do súdnej siene v sprievode Zboru väzenskej a justičnej stráže.

09:03

Do pojednávacej miestnosti vpustili novinárov aj verejnosť. Onedlho privedú kukláči obžalovaných.

08:42

Druhý deň ostro sledovaného procesu začne o 9:00. Súd opäť prilákal desiatky slovenských aj zahraničných novinárov, ktorí prišlo do Pezinku.

 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený
Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život
(ilustr. foto)
Neuveriteľný nález v Lešti z obdobia II. svetovej vojny: Čo s nimi teraz bude?!
Ilustračné foto.
Trpíte bolesťou chrbta? Môže ísť o VÁŽNE ochorenie! Kedy treba okamžite vyhľadať POMOC
Ilustračné foto
Ukrajina zverejnila počet nezvestných: To číslo trhá srdce! Smutné slová Kyjeva
Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!
Americká vlajka a čínska vlajka (ilustračná fotografia).
Veľký krok medzi USA a Čínou: Stalo sa to po vyše roku! Ako dopadol rozhovor ministrov?
Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Úprimná rada astrologičky Marcely Laiferovej: Chcete byť ŠŤASTNÍ? Viem, ako na to
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pristúpil k razantnému kroku: Vyvolal vlnu rozhorčenia! Čaká Ukrajinu ďalšia mobilizácia?
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Aktualizované
Je rozhodnuté: Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady SR