Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Božena živorí ako v stredoveku: V barabizni bez vody padá strop a po zemi behajú potkany

Nemá sa o ňu kto postarať... V otrasných podmienkach, v polorozpadnutom dome s potkanmi prosí o pomoc zúbožená Božena (74).

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Chorá starenka žije na samote v katastri obce Cabaj-Čápor (okr. Nitra) a jej osud trhá srdce. Doopatrovala rodičov aj súrodencov a teraz na staré kolená, ju do žiadneho domova dôchodcov nechcú prijať. Obec jej chce pomôcť, má to však háčik.

Špina, smrad, potkany a nekončiace sa zúfalstvo. Opustená Božena živorí v štáte, ktorý sa hrdí sociálnou politikou. V polorozpadnutom dome doopatrovala starú mamu, rodičov, niektorých súrodencov aj strýka. Teraz v ňom ostala sama. „Má rôzne choroby, je v hroznom zdravotnom stave a to ešte nehovorím o bývaní,“ vraví s plačom Boženina sesternica Věra (70), ktorá sa o ňu stará.

Vo svojom veku ale už nezvláda každý deň dochádzať 40 km. „Dala som žiadosť do viacerých domovov dôchodcov, všade majú plno. Stupeň odkázanosti má 4, nemôže takto ostať, veď ten dom na ňu spadne,“ vysvetľuje obetavá sesternica.

V dome s potkanmi

Božena trávi 24 hodín denne v hrozných podmienkach. V dome behajú myši a potkany, strop padá na hlavu, voda ani toaleta tam nie sú. Nevie si ani sama zakúriť. „Bola v nemocnici so svrabom, ako-tak ju dali dokopy, ale tým, že nie ,je zbavená svojprávnosti, podpísala reverz a odišla,“ neprestáva plakať Věra.

Otvoriť galériu
Padajúci strop
Zdroj: Michaela Farkašová
Božena tíško vraví, že by odtiaľto okamžite odišla, ale nemá kam. S hrôzou v očiach ukazuje, kde spí a na ktorých miestach sa jej do domu predierajú potkany. Verí, že sa jej ozve nejaký domov dôchodcov, kde prežije dôstojnú jeseň života.„Kúpila som jej taký jednoduchý telefón a naučila som ju zavolať mňa alebo pomoc, keď sa niečo stane. Aj na Štedrý večer spadla, lekárovi však povedala, že sa buchla. Ja som bola odcestovaná za rodinou, nevedela som hneď v ten deň prísť,“ vraví so slzami v očiach Věra.

 

Obec hľadá riešenie

Pred pár dňami bola doručená na obecný úrad Věrina žiadosť o pomoc pre Boženu. „V rámci svojich možností ju riešime už viac ako 3 roky. Býva v dome, ktorého technický stav je poznačený skutočnosťou, že bol dlhodobo zanedbávaný,“ vraví starosta Cabaja-Čápora Jozef Ligač.

Otvoriť galériu
Podľa neho bola obci žiadosť o zabezpečenie poskytovania sociálnej služby doručená 9. januára. „Navštívila ju terénna sociálna pracovníčka. Je veľmi pravdepodobné, aby si obec mohla splniť svoju zákonnú povinnosť, že bude potrebné, aby bol u pani Boženy stupeň odkázanosti na sociálnu službu prehodnotený na vyšší stupeň,“ dodal starosta. Otázne je, či sa Božena žijúca v hrozných sociálnych podmienkach a v zlom zdravotnom stave toho vôbec dožije.

Obec môže požiadať o pomoc

Michal Kaliňák, Združenie miest a obcí Slovenska

-Ak obec posudzovala dotyčnú osobu na osobnú starostlivosť, má aj povinnosť jej ju zabezpečiť. Ak pani nie je schopná posúdiť svoju situáciu, je možné vykonať úkony vzhľadom na jej svojprávnosť (napr. určenie opatrovníka). Obec môže o pomoc požiadať aj VUC, keď ide o potrebu posúdenia odkázanosti na sociálnu službu pobytového charakteru ( DSS). Každá obec je povinná mať komunitný plán a rovnako aj všeobecne záväzné nariadenie vo vzťahu k sociálnym službám.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Michaela Farkašová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Ilustračné foto
Na západe zúri nebezpečné ochorenie: Slovensko tento rok láme rekordy, na zozname pacientov sú len tínedžeri
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu