sobota 18. 1.
Bohdana
-1°C  Hmla  |  Bratislava

Princovia William a Harry už toho majú dosť: Spoločné vyhlásenie bratov!

Britskí princovia William a Harry popreli správy tlače o vzájomnej roztržke medzi ich rodinami. Denník The Times v pondelok napísal, že William sa nesprával priateľsky voči Harryho manželke Meghan, čo malo viesť k oznámeniu dvojice z minulého týždňa, že sa chce vzdať reprezentačných rolí. Bratia takéto správy označili za urážlivé a škodlivé.

fotiek v galérii

Obaja sa v pondelok zúčastnili na krízovej ​​schôdzke, ktorú zvolala britská kráľovná Alžbeta II. kvôli prekvapivému rozhodnutiu Harryho a Meghan.

The Times s odvolaním sa na nemenovaný zdroj napísal, že 37-ročný William svojho 35-ročného brata a Meghan vyštval "šikanujícím prístupom". William údajne nemal manželku svojho brata rád. "Napriek jasným popretiam v pondelok jedny britské noviny uverejnili správu špekulujúcu o vzťahu medzi vojvodom a vojvodkyňou zo Sussexu a vojvodom z Cambridgeu," stojí vo vyhlásení uvádzajúce šľachtické tituly Harryho a Williama. "Pre bratov, ktorí tak silno dbajú na veci spojené s duševným zdravím, je používanie štvavého jazyka týmto spôsobom urážlivé a potenciálne škodlivé," uviedli princovia v pondelkovom vyhlásení.

Londýnske Timesy predtým napísali, že vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu sa chcú vzdať svojich kráľovských rolí po dvoch rokoch, keď im bolo "neustále pripomínané, kde je ich miesto". Rozpory mali prepuknúť už pred svadbou Harryho a Meghan v máji 2018. Britské médiá už vlani špekulovali o vzájomnom odcudzení oboch princov kvôli sporom ich manželiek. Princ Harry v októbri určité napätie vo vzťahu s bratom Williamom priznal.

Harry a Meghan minulú stredu zaskočili svojich blízkych a rozpútali mediálnu búrku, keď oznámili zámer ustúpiť z pozície "popredných" členov kráľovskej rodiny. Okrem toho uviedli, že plánujú byť finančne nezávislí a deliť svoj čas medzi Britániu a Severnú Ameriku. Špekuluje sa o tom, že druhý domov chce mať kráľovský pár v Kanade, kde Meghan ešte ako herečka niekoľko rokov žila a pracovala.

Kvôli mimoriadnemu kroku vojvodu a vojvodkyne zo Sussexu bol popoludní na panstve vo východoanglickom Sandringhame na programe "krízový summit" časti britskej kráľovskej rodiny vrátane 93-ročnej panovníčky, oboch princov a ich 71-ročného otca princa Charlesa. Rokovanie o možnom východisku zo súčasnej situácie malo údajne začať o 14:00 miestneho času (15:00 SEČ). Podľa britských novinárov pripravili poradcovia kráľovnej pre Harryho a Meghan zoznam niekoľkých scenárov ohľadne toho, ako by mohol v budúcnosti vyzerať ich vzťah s monarchiou.

"Budú vychádzať z deklarovaného cieľa princa Harryho a Meghan, teda ich túžby byť finančne nezávislí, mať platené zamestnanie, tráviť oveľa viac času mimo Spojeného kráľovstva," vysvetľuje "kráľovský spravodajca" BBC Jonny Dymond. Jeho kolega z televízie ITV Chris Ship považuje pondelkovú schôdzku za veľmi dôležitý moment a uvádza, že nikto doteraz nebol "napoly v kráľovskej rodine a napoly mimo nej". Dymond sa však domnieva, že dve strany sa pravdepodobne dohodnú, pričom nové usporiadanie môže vzťahy posunúť len jedným smerom, pretože "Harry a Meghan chcú von".

Či budú už v pondelok alebo v najbližších dňoch oznámené podrobnosti o diskusiách vnútri kráľovskej rodiny, nie je jasné. Zdroje z Buckinghamského paláca ale minulý štvrtok médiám povedali, že kráľovná chce mať k dispozícii "uskutočniteľné riešenie" problému "skôr v priebehu dní než týždňov". Podľa The Times panujú obavy, že ak by kráľovná dvojici nevyšla v ústrety, mohli by vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu vystúpiť bez dovolenia kráľovského paláca v televíznom rozhovore. Ten by podľa britských denníkov mohol kráľovskú rodinu silno poškodiť. Až prednedávnom iný člen rodiny, kráľovnin syn Princ Andrew (59) oznámil ústup z verejného života po "katastrofálnom" televíznom interview ohľadom svojich väzieb na niekdajšieho amerického finančníka a odsúdeného sexuálneho delikventa Jeffreyho Epsteina († 66).

Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Aktuality.sk Správy Ťažký týždeň Podcasty Voľby 2020 Prémiové čítanie Šport TV Počasie Horoskopy Obchod
Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka vypovedal viac ako osem hodín pred vyšetrovateľmi Národnej kriminálnej
Danko k Trnkovi: Mám vážnu obavu, že veci, ktoré zazneli, sa vysvetliť nedajú Aktuality.sk
Najčítanejšie
3h
24h
Dve víťazky, Vlhová a Brignoneovou.
Vlhová si prvé miesto musela podeliť: Jej slová v cieli hovoria za všetko
Hráč Barcelony Arturo Vidal.
Vidal predviedol hotovú parádičku: S loptou vie čarovať aj mimo trávnika
Počas dvoch dní polovica sliepok uhynula.
V Českej republike likvidujú hydinu: Po troch rokoch tam zaznamenali vtáčiu chrípku
Makov angažmán v Zenite sa blíži ku koncu.
Turci chcú našich Robov: Skončia Mak s Boženíkom v Besiktasi Istanbul?
Podpredseda strany Smer-SD a volebný líder Peter Pellegrini.
Pellegrini počas pietnej spomienky: Je úlohou nás všetkých povedať nie extrémizmu
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová počas svojej jazdy v prvom kole obrovského slalomu Svetového pohára v talianskom
Vlhová po prvom kole obrovského slalomu: Je to presne taká trať, akú mám rada!
Predseda vládnej strany Smer-SD Robert Fico počas Programovej konferencie strany SMER - sociálna demokracia v Banskej
Aktualizované
Fico predstavuje volebný program: Kritika prezidentky, ostré slová a smelé plány
Kruhy dopravili na nákladnom člne.
Prípravy na letnú olympiádu sú v plnom prúde: Obrovské kruhy už dorazili do Tokia
Iľja Kovaľčuk (vľavo)  a Tomáš Tatar nastupujú spolu v elitnom útoku Montrealu.
Tatar má v Montreale skvelú formu: Hviezdny Rus Kovaľčuk popri ňom ožil
Dobroslav Trnka je na slobode.
Exkluzívne Foto
Prvý rozhovor bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku po prepustení: Vsugeroval som si, že som na infekčnom
Zúfalá mama Miroslava (40) môže vidieť milovanú dcérku len dva razy mesačne za prítomnosti asistentky.
Emka z Nitry sa každý deň utápa v slzách: Nepochopiteľné rozhodnutie súdu! Zverili ju otcovi, ktorý týral jej mamu
Stačila chvíľka nepozornosti.
Stačila chvíľka nepozornosti! Vodič zrazil na parkovisku v Leviciach malé dievča