Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.01.2020 18:58 | Správy | Peniaze

Vláda zablokovala Pente majetok v hodnote viac ako 15 miliónov eur

Vláda zablokovala Pente majetok v hodnote 15 miliónov eur. Vo štvrtok o tom informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Slovenská republika vykonala opatrenia na zabezpečenie svojich nárokov z titulu trov konania v žalobe jediného akcionára zdravotnej poisťovne Dôvera. Okresný súd Bratislava I rozhodol 19. júla 2019 vo veci žalobcu HICEE B.V., akcionára zdravotnej poisťovne Dôvera zdravotná poisťovňa, a. s., proti žalovanému Slovenská republika, zastúpená Národnou radou Slovenskej republiky (NR SR), o zaplatenie 750 mil. eur, následne znížených na sumu 200 mil. eur.

Na strane žalovaného v spore taktiež intervenovalo Ministerstvo financií Slovenskej republiky a Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky. Súd žalobu zamietol v celom rozsahu a priznal žalovanému a intervenientom plnú náhradu trov konania. V rozsudku Okresný súd Bratislava I konštatoval, že žalobca nepreukázal, že prijatím neziskovej novely došlo k takému zásahu, ktorý by sa negatívne prejavil na majetkovej sfére žalobcu, a preto žalobu zamietol. Vláda Slovenskej republiky v nadväznosti na vydané rozhodnutie okresného súdu schválila 18. decembra 2019 uznesenie, ktorým odporučila predsedovi NR SR a vedúcemu kancelárie NR SR vykonať všetky úkony a súvisiace opatrenia vyplývajúce z rozsudku okresného súdu tak, aby boli chránené a zabezpečené záujmy a majetok Slovenskej republiky.

V nadväznosti na prijaté uznesenie SR podala na príslušný holandský súd návrh na zablokovanie prostriedkov na účtoch v Holandsku, ktoré sú vedené v prospech žalobcu. Holandský súd 20. decembra 2019 konštatoval, že žiadosť je opodstatnená. Vydal rozhodnutie, že Slovenská republika je oprávnená žiadať o zablokovanie sumy vo výške 15 647 000 eur na účtoch vedených v holandských bankách.

 

Podobný zabezpečovací inštitút si uplatnila Holandská spoločnosť Achmea vlastniaca zdravotnú poisťovňu Union. Vtedy na základe jej žiadosti luxemburský súd nariadil zablokovanie slovenského majetku v hodnote 29,5 mil. eur. Na tento majetok bola vykonaná exekúcia po tom, ako v decembri 2012 vyhrala arbitrážny súd so Slovenskou republikou pre zákaz zisku. Slovenská republika čelila viacerým súdnym sporom súvisiacim s prijatím neziskovej novely, a to nielen na domácich súdoch, ale aj v medzinárodných arbitrážach, v ktorých Slovenskú republiku zastupovalo Ministerstvo financií Slovenskej republiky. Slovenská republika je doposiaľ v týchto sporoch úspešná a nemusela protistranám zo štátneho rozpočtu hradiť žiadne prostriedky.

Portál Aktuality.sk koncom roka informoval, že Penta sa voči rozhodnutiu súdu odvolá. "Z pohľadu stabilného podnikateľského prostredia považujeme za dôležité, aby aj všeobecné súdy dospeli k rozhodnutiu, ktoré by bolo aspoň nejakou garanciou do budúcnosti, že politici nebudú ľubovoľne meniť pravidlá pre fungovanie zdravotných poisťovní," uviedol vtedy pre spravodajský portál hovorca Gabriel Tóth.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú