Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.01.2020 22:06 | Správy | Domáce správy

Minister financií po stretnutí so štrajkujúcimi autodopravcami: To, čo požadujú, je nerealistické

Zníženie cestnej dane by si vyžadovalo zmenu zákona, ktorá by musela byť schválená v parlamente. Potrebná je aj zhoda v rámci koalície. Upozornil na to v stredu po rokovaní so zástupcami autodopravcov minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Zároveň poukázal na to, že rozpočet na rok 2020 je už uzavretý a v tomto roku očakáva aj schválenie korekčného mechanizmu. Peniaze na zníženie cestnej dane, ako to požadujú autodopravcovia, by sa teda museli podľa neho buď vziať niektorému rezortu, alebo by sa museli nájsť nové príjmy. "Zatiaľ sme sa posunuli v tých rokovaniach len k tomu, že si vymieňame názory a hľadáme nejaký konsenzus," poznamenal Kamenický.

Zároveň podotkol, že akákoľvek zmena sadzby dane je podmienená zmenou zákona. "Zmena akýchkoľvek sadzieb dane z motorových vozidiel je závislá od zmeny legislatívy, to znamená, nie je to žiadna vyhláška, musel by sa zmeniť, upraviť zákon," skonštatoval. Ministerstvo financií súčasne musí vstúpiť do rokovania s koaličnými partnermi. "Bez súhlasu Koaličnej rady v podstate k takejto zmene nemôže dôjsť," zdôraznil s tým, že ak by k nejakej zmene malo dôjsť, naráža to aj na legislatívny proces.

Požiadavku Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) na 50-percentné zníženie cestnej dane považuje minister financií za nerealistickú a v súčasnosti sa podľa neho nedá akceptovať. "Ich požiadavka bola veľmi striktná a nechceli od nej ustúpiť," doplnil Kamenický.

Prezident Združenia cestných dopravcov SR Česmad Slovakia Pavol Jančovič priblížil, že na stretnutí komunikovali dve požiadavky, a to nezdaňovanie vreckového a zníženie dane z motorových vozidiel. "Očakávame, že ministerstvo financií pristúpi k riešeniu už pomerne známych požiadaviek cestných dopravcov reálne a realisticky, samotné požiadavky na percentá a tak ďalej by som teraz nezdôvodňoval," poznamenal. Očakáva, že nielen Smer-SD, ktorému patrí rezort financií, ale aj ďalší koaliční partneri dôležitosť témy pochopia a pristúpia k nej veľmi zodpovedne. Jančovič podotkol, že niektorým požiadavkám, ktoré predostrela UNAS, Česmad nerozumie.

 

Autodopravcovia by sa mali podľa Stanislava Skalu z UNAS stretnúť s vedením rezortu financií ešte vo štvrtok (9. 1.). Rokovať by mali o požiadavkách, ktoré zahŕňajú 50-percentné zníženie cestnej dane. Štrajk však stále pokračuje. Uviedol to po stredajšom rokovaní na rezorte financií. Štvrtkové pokračovanie rokovania však minister financií nechcel potvrdiť.

Od utorka (7. 1.) trvá štrajk autodopravcov v Bratislave, Košiciach aj na Orave. UNAS konštatuje, že štrajk považuje za krajné riešenie a hovorí o drasticky sa zhoršujúcom podnikateľskom prostredí autodopravcov. Od predstaviteľov štátu očakáva riešenia, a to 50-percentné zníženie cestnej dane a pozastavenie výberu mýta do určenia nového správcu mýta. Požadovala rokovanie s vládou SR o predložených požiadavkách.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Zasadnutie Európskeho parlamentu v Štrasburgu
Asistent europoslanca má byť špión: Európsky parlament učinil závažný krok
Foto
Mladá volejbalistka († 21) spáchala samovraždu: So záchranármi vypila čaj a potom skočila
Hands holding mobile phone on blurred background
Foto
Ľudia šírili HOAX: Nenormálne, aká lož koluje na internete
(ilustračné foto)
Rusi tvrdia, že Západ sa zúčastňuje vojny na Ukrajine: Toto má byť DÔKAZ!
David Beckham a Mark Wahlberg riešia spor.
Hviezdna vojna: Beckham žaluje slávneho herca o 10 miliónov dolárov!
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Kuleba potvrdil to, čo sa šepkalo: Ukrajina pristúpila k ráznemu kroku!
Hana († 77) žila posledné roky v ústraní.
Foto
Skonala Hana Brejchová († 77): So sestrou sa zmieriť nestihla! Zvláštne, čo povedala jej neter
Ilustračné foto
Slováci, túto ZNÁMU aplikáciu si za žiadnu cenu nesťahujte! Predstavuje obrovské RIZIKO
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Odstrel medveďa, ktorý mal útočiť v Liptovskom Mikuláši: Iniciatíva podala trestné oznámenie! Prípad rieši polícia
Peter Pellegrini
Aktualizované
Web českej agentúry napadli hackeri: Vydali nepravdivú správu o Pellegrinim
Ilustračné foto
Trávite veľa času na telefóne? Môžete mať problém! Pozrite sa, čo ukázal prieskum
Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81).
Foto
Odišiel velikán: Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81), ich slová vám naženú slzy do očí