Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.01.2020 08:00 | Správy
Špeciálny projektSponzorované

Top 5 renovácií, ktoré zvýšia hodnotu vašej nehnuteľnosti

Zvýši pracovná doska z prírodného kameňa na kuchynskej linke hodnotu vašej nehnuteľnosti? Prípadne kompletná renovácia kúpeľne, či inštalácia špičkových reproduktorov v celom byte? Ak plánujete renovovať svoj byt alebo dom, určite by ste sa mali zamyslieť nad tým, do čoho má zmysel investovať peniaze.

Nie všetky renovácie sa vyplatia. My vám ponúkame top päť renovácií, ktoré zvýšia hodnotu vašej nehnuteľnosti, ale aj ďalších päť, ktoré urobia pravý opak.

Aby ste mali istotu, že sú vaše peniaze dobre vynaložené, vyspovedali sme profesionálov na renovácie zo stránky wilio.sk, ktorá združuje vyše 23-tisíc odborníkov na stavby, rekonštrukcie, elektroinštalácie, vodoinštalácie, maľovanie, stierkovanie, sadrokartóny, obklady, rôzne opravy a ďalšie práce. Z ich odporúčaní sme pre vás vybrali päť zlepšení, ktoré pri opätovnom predaji zvýšia hodnotu vašej nehnuteľnosti a päť takých, ktoré za to nestoja.

Dobrá investícia # 1: Vynovenie kuchyne

Každý z opýtaných odborníkov potvrdil, že obnova kuchyne by mala byť na prvom mieste vášho zoznamu. Kuchyňa je srdce domu a miestnosť, v ktorej rodiny trávia veľa času. Kde však začať? Odporúčame kúpu nových spotrebičov, ako aj inštaláciu pracovných dosiek vyrobených z prírodného kameňa či žuly. Tieto pomerne jednoduché zmeny dokážu rýchlo zlepšiť estetický vzhľad priestoru. Ďalšie úpravy, ktoré pomôžu zlepšiť vzhľad kuchyne, sú napríklad štýlové úchytky na linke alebo nová vodovodná batéria.

Otvoriť galériu
wilio.sk
Zdroj: Adobe Stock

Ak vám to pôdorys a statika vašej nehnuteľnosti umožňujú, prepojte kuchyňu s obývacou izbou. „Kuchyňa tak bude pôsobiť priestrannejšie,“ hovorí Ondrej Kusý, ktorý už pre zákazníkov cez Wilio.sk zrekonštruoval vyše 350 bytov. „Popri varení tak môžete dávať pozor na deti, kým sa hrajú alebo byť súčasťou diania, keď prídu hostia.“

Dobrá investícia # 2: Vylepšenie kúpeľne

„Ak vaša kúpeľňa vyzerá staro, popraskane, prípadne vám zateká toaleta, výrazne znižuje hodnotu nehnuteľnosti. To isté platí o umývadle a skrinke pri ňom, ktoré by mali byť nielen pekné, ale aj praktické,“ hovorí Michal Vajíček, odborník na rekonštrukcie kúpeľní, ktorý rovnako poskytuje služby cez platformu Wilio.sk.

Dobré osvetlenie je rovnako dôležité. Ak máte možnosť pridať do kúpeľne okno, priestor tak získa denné svetlo, ktoré je na nezaplatenie. Je tu ešte jedna jednoduchá úprava, ktorú majitelia často prehliadajú, a síce renovácia povrchu vane špeciálnym náterom. Namiesto toho, aby ste kupovali novú vaňu, ušetríte peniaze a vylepšíte vzhľad svojej kúpeľne.

Dobrá investícia # 3: Optimalizácia energetickej spotreby

„Za posledné roky vzrástol dopyt po energeticky efektívnom bývaní,“ hovorí Tomáš Ferstl, ktorý sa špecializuje na zateplenie a izolácie. „Zvýšenie energetickej efektivity vášho bytu či domu je veľkou výhodou. Inteligentné termostaty sa dokážu naučiť kedy kúriť a kedy automaticky znížiť teplotu, keď ste napríklad mimo domu.“ Rovnako inštalácia kotla so zásobníkom namiesto prietokového ohrievača pomôže ušetriť náklady.

Odborníci dokážu vykonať energetický audit a identifikovať zmeny, ktoré budú mať najväčší prínos. Môže ísť o menšie zmeny ako napríklad správne utesnenie spár, alebo väčšie ako je výmena okien, doplnenie izolácie v podkroví či zateplenie celej nehnuteľnosti.

Dobrá investícia # 4: Klimatizácia

Čoraz viac ľudí si inštaluje do svojich príbytkov klimatizáciu. Oceníte ju nielen počas horúcich letných dní, ale aj keď teploty nečakane klesnú, keďže klimatizácia dokáže rýchlo prikúriť. Jej inštalácia je preto dobrou investíciou. „Niektoré klimatizačné jednotky umožňujú v zime prikúriť, čo oceníte, ak ste závislí na centrálnom kúrení, alebo máte doma podlahové kúrenie, ktoré vykuruje miestnosti pomalšie než bežné radiátory,“ hovorí odborník na klimatizácie Miroslav Mach, ktorý inštaluje klimatizácie a poskytuje ďalšie služby cez Wilio.sk.

Ďalšia dobrá rada: Klimatizáciu si nechajte namontovať mimo letnej sezóny. V letných mesiacoch sú odborníci najviac vyťažení a vy budete musieť dlhšie čakať na montáž.

Dobrá investícia # 5: Vymaľovanie

Pukliny a šmuhy na stenách pôsobia neesteticky. Čerstvo vymaľované miestnosti vyzerajú čisto a dodajú punc novoty, čo opäť pridáva nehnuteľnosti na hodnote. Ak navyše zvolíte príjemné neutrálne farby, môže celý priestor pôsobiť svetlejšie, priestrannejšie, elegantnejšie. Ak v niektorej miestnosti náhodou ostala štuková omietka, nahraďte ju úplne, dávno totiž už vyšla z módy.

Otvoriť galériu
wilio.sk
Zdroj: Adobe Stock

Zlá investícia # 1: Vonkajší bazén

Môže sa zdať, že krásny bazén na záhrade pridáva na hodnote nehnuteľnosti, ale väčšina rodín sa nechce zaoberať nákladnou údržbou bazéna. Napriek tomu, že počet horúcich letných dní u nás pribúda, je to v našich klimatických podmienkach stále nevýhodná investícia.

Zlá investícia # 2: Premeniť spálňu na šatník či inú miestnosť

Ak zo spálne urobíte miestnosť, ktorá je špecifická pre vaše záujmy, napríklad na šatník alebo knižnicu, znižujete tým hodnotu vašej nehnuteľnosti. Keď z plnohodnotnej miestnosti urobíte obrovskú skriňu na šaty a prispôsobíte tomu štruktúru priestoru, nehnuteľnosť stráca na hodnote, pretože prípadný ďalší majiteľ nemusí chcieť investovať peniaze na prestavbu tejto miestnosti.

Otvoriť galériu
wilio.sk
Zdroj: kf, Tivi.sk

Zlá investícia # 3: Metrážne koberce

Neinvestujte do celoplošných kobercov v žiadnej miestnosti domu alebo bytu. „Plávajúca podlaha z laminátu či dreva je to, čo dnes ľudia preferujú,“ hovorí odborník na rekonštrukcie Ondrej Kusý. Laminátové a drevené podlahy sa spravidla ľahšie čistia a sú lepšie aj pre členov rodiny, ktorí trpia alergiami. „Ak chcete ušetriť, kvalitná plávajúca podlaha je lacnejšia než 100 %-né prírodné drevo, ktoré je navyše často citlivejšie na údržbu alebo poškodenie,“ navrhuje Kusý.

Zlá investícia # 4: Priechodné izby

Ak sa rozhodnete z akejkoľvek izby urobiť priechodnú, automaticky tým znižujete jej využiteľnosť a hodnotu celej nehnuteľnosti. To, čo vyhovuje vašim potrebám, nemusí vyhovovať iným. Ďalší majiteľ môže chcieť napríklad zmeniť vašu priechodnú jedáleň na spálňu, takže tieto úpravy budú iba mrhaním zdrojov a môžu odradiť potenciálnych kupcov.

Zlá investícia # 5: Oblé steny

„Viackrát som sa stretol s tým, že ma zavolali zbúrať zaoblené steny, ktoré pôvodní majitelia alebo architekti pridali možno pre efekt, ale celá stena bola tým nevyužiteľná,“ hovorí Ondrej Kusý. Kupujúci chce mať možnosť zariadiť miestnosti po svojom a každá zaoblená stena ho len obmedzuje v tom, aký nábytok vie do miestnosti umiestniť.

Webová stránka Wilio.sk, ktorá je dostupná aj ako mobilná aplikácia, sprostredkovala pre slovenských zákazníkov už vyše 37 000 riešení rôznych projektov. Wilio združuje vyše 23-tisíc odborníkov v 200 kategóriách a kladie dôraz na ochotu, profesionalitu a osobný prístup poskytovateľov služieb. Aj vďaka tomu je priemerné hodnotenie poskytovateľov služieb 9,6 z 10. Ak potrebujete riešiť stavbu, rekonštrukciu, prerábku, elektroinštalácie, vodoinštalácie, maľovanie, opravy či ďalšie služby pre váš domov, stačí zadať nezáväzný dopyt na www.wilio.sk.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Fond na podporu kultúry národnostných menšín: Príspevok by sa mal zvýšiť
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Vláda sa bude venovať členstvu Slovenska v EÚ: Premiér objasnil, o čo ide
(ilustračné foto)
Mierite na hokejové MS do Ostravy? Dobre čítajte! Organizátori majú dôležité informácie
Na snímke ekonomický expert za Kresťanskodemokratické hnutie Jozef Hajko.
KDH o RTVS: Zmeny znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí
Speváčka trpela v bolestiach dva týždne.
Foto
Desivé dni Veroniky Nízlovej: Slzy a neutíchajúca bolesť! Twiinske zistili nepríjemné ochorenie
Bývalého mafiánskeho bossa Černáka čaká súd, ktorý rozhodne o jeho prepustení z basy.
Foto
Bývalý kulturista Reichel má pre Černáka drsnú výzvu: Ak bossa mafie prepustia, chce s ním bojovať!
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
Dlh v zdravotníctve vyrástol na 817 miliónov eur: Mohol byť ešte vyšší
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Toto Amerika nemala robiť! Čína zúri: Hrozí ďalší konflikt? Ich slová hovoria za všetko
 Nitrianski colníci zadržali falzifikáty riflí za 1,69 milióna eur
Foto
Nitriansky colníci zhabali fejky za 1,69 MILIÓNA! Odhalil ich tento DETAIL
Sydney Sweeney
Foto
Filmová producentka totálne NALOŽILA známej herečke: Nevie hrať a nie je ani PEKNÁ!
Minister označil udalosť za zbytočnú tragédiu.
Boj proti medveďom: Z envirorezortu sa presunie 200.000 eur zásahovým tímom
Budova RTVS
Vláda rozhodla o zákone o Slovenskej televízii a rozhlase! Čo sa mení?