Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.01.2020 15:00 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Trojmesačný chlapček bojuje s vážnou diagnózou: Alexejka môže zachrániť infúzia za 2 milióny eur

Má len tri mesiace a už musí bojovať ako lev. Rozkošný Alexejko z Nového Mesta nad Váhom sa narodil s vážnou diagnózou a jeho milujúci rodičia Andrea (27) a Juraj (30) robia aj nemožné, aby si svoj uzlíček šťastia zachránili.

Chlapček má totiž ochorenie, pri ktorom dochádza k postupnému ubúdaniu svalstva, čo je život ohrozujúce. Nádej svitá v úplne novej liečbe, ktorú doposiaľ podstúpili len dve detičky na svete. Tá však stojí závratné dva milióny eur. Alexejko sa narodil spočiatku ako zdravé dieťatko a mamička bola nesmierne šťastná. „Bolo to to najkrajšie, čo som doteraz zažila. Alexejko je úžasný chlapček a všetko sa zdalo, že bude v poriadku,“ začína rozprávať statočná Andrea (27).

„Všimla som si však, že má nejaké hlboké dýchanie. Najskôr ma presviedčali lekári, že je všetko v poriadku, no keď sme prišli z nemocnice domov, opak bol pravdou. Naša detská lekárka povedala, že to nie je v poriadku. Začal sa kolotoč vyšetrení a diagnóza bola jasná. Mali sme šťastie v nešťastí, pretože veľmi rýchlo nám lekári zistili, čo malému je. Chlapček má spinálnu muskulárnu atrofiu typu 1,“ pokračuje zúfalá mladá žena. Ortieľ bol nekompromisný - chlapček sa zrejme dvoch rokov nedožije.

Boj s chorobou

 

Chorobu, ktorou trpí Alexejko, má na Slovensku 50 detí. Ide o vrodené ochorenie, pri ktorom dochádza k postupnému ubúdaniu svalstva, a teda schopnosti sa pohybovať. Tiež vznikajú ťažkosti s prehĺtaním, neskôr aj s dýchaním. Jednou z vážnych a častých komplikácií je dychová nedostatočnosť, ktorá sa môže stať aj príčinou smrti. Deti s touto diagnózou obyčajne neprežijú dva roky života. Chlapčekova rodina sa preto rozhodla zabojovať najlepšie, ako vie.

„Zachrániť by ho mohla prvá genetická liečba. U nás na Slovensku ešte tento liek nedostalo žiadne dieťa. Alexej by bol prvý,“ vysvetľuje mamina s tým, že na svete sú len dve deti, ktoré ju dostali - jedno na Ukrajine a druhé v Maďarsku. Obom bol liek Zolgensma platený z verejnej zbierky. Alexejko dostáva doteraz inú liečbu. Má za sebou tretiu injekciu podávanú priamo do miechy. Na túto liečbu reaguje zatiaľ veľmi dobre, no čakajú ho ďalšie a ďalšie injekcie a, bohužiaľ, celoživotná terapia.

Otvoriť galériu

Liek Zolgensma by trápenie rodiny zažehnal na 90 %. Alexej by túto novinku dostal len raz a to v podobe jednej infúzie do žily. Podľa lekárov by tak bol stabilizovaný na osem až desať rokov. Poisťovňa však tento liek neprepláca. Stojí závratné dva milióny eur, rodičia sa však odmietajú vzdať a sumu sa pokúsia vyzbierať. „Veríme, že sa nám to podarí. Máme jedinečnú šancu, pretože tento liek vie dieťa dostať len do dvoch rokov. Čím skôr, tým lepšie a sme odhodlaní pre nášho anjelika urobiť aj nemožné,“ uzavrela statočná mama.

Na liek nedali povolenie

Matej Neumann, hovorca poisťovne Union

- Európska lieková agentúra nedala povolenie na uvedenie lieku Zolgensma na trh v Európskej únii. Lieky, ktorým Európska lieková agentúra udelí povolenie na uvedenie humánneho lieku na trh, sa považujú za účinné, bezpečné a kvalitné. Uvedený pacient užíva na danú diagnózu liek Spinraza, najnovší liek na uvedenú diagnózu, ktorý zdravotná poisťovňa úplne uhrádza. Náklady na jeho liečbu predstavujú ročne viac ako 1 milión eur. 

Čakáme na schválenie

Miriam Kolníková, prednostka Kliniky detskej neurológie Bratislava

- Liečba je genetická, určite je to veľký pokrok pre nás a o možnosť liečiť naše deti sa budeme uchádzať. Čakáme na schválenie Európskou liekovou agentúrou. Liečba sa zatiaľ v Európe nikde oficiálne nepodáva.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Zuzana Šišovská, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument