Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.01.2020 18:20 | Správy | Zahraničné správy

Český vedec vymyslel prelomovú metódu merania alkoholu: Budú vodičom na telo prikladať prúžky?

Český biochemik Ján Halámek a jeho tím výskumníkov, pôsobiaci na univerzite v Albany na východe Spojených štátov, vymysleli novú metódu merania alkoholu v organizme, a to za pomoci analýzy potu.

Nová metóda je podľa výskumníkov presnejšia ako dychová skúška a tiež je neinvazívna, uviedol server Phys.org. Ak sa nová metóda ujme, v budúcnosti by sa podľa amerických populárno-náučných časopisov, ktoré Halámkov nápad upútal, vodiči pri kontrole dopravnou hliadkou miesto fúkania podrobovali obdobe tehotenského testu. Halámkovo laboratórium totiž vyvíja testovací prúžok odhaľujúci, koľko alkoholu dotyčnému koluje v krvi na základe úrovne alkoholu v pote.

Potné žľazy, ako vysvetľuje Halámek, sa nachádzajú v tesnom susedstve krvného obehu, a tak sa alkohol z krvi dostáva aj do potu. Keď sa testovací prúžok umiestni na pokožku vodiča podozrivého z požitia alkoholu, zmení farbu. A čím viac alkoholu dotyčný vypil, tým je prúžok tmavší. Nápad preveril laboratórny test s 26 dobrovoľníkmi, ktorí v záujme vedy museli vypiť niekoľko "panákov" vodky na dosiahnutie 0,8 promile alkoholu v krvi. V ďalších hodinách nasledovala viac ako stovka meraní porovnávajúcich presnosť testovacích prúžkov a prístrojov merajúcích úroveň alkoholu v dychu. Výsledné zistenia zverejnil časopis Analytical Chemistry.

"Existuje priamy vzťah medzi alkoholom v krvi a potom," uviedol Halámek. "Náš výskum ukázal, že pri popíjaní alkoholických nápojov úroveň alkoholu v krvi stúpa v rovnakej miere ako úroveň alkoholu v pote. Toto zistenie by mohlo významne napomôcť snahe zabrániť šoférovaniu pod vplyvom alkoholu," zdôraznil.

Prenosné prístroje na testovanie alkoholu podľa dychu majú početné vady. Výsledok môže skresliť acetón v dychu diabetikov, nijako nesúvisiaci s prípadným popíjaním, aj použitie ústnej vody či osviežovača dychu, alebo dokonca nadýchanie sa výparov v kabíne auta po použití ostrekovača čelného skla. Použitie prístroja vyžaduje aj spoluprácu kontrolovaného. Testovacie prúžky naproti tomu ani nepotrebujú, aby si kontrolovaný jedinec uvedomoval, že je práve vyšetrovaný. "Dychová skúška pri určení miery alkoholu v krvi závisí od nešpecifikovaných elektrochemických reakcií. Tento systém má chyby a často je na súde nepoužiteľný," uviedol Halámek. Testovacie prúžky by podľa neho strážcom zákona poskytli väčšiu všestrannosť, presnosť i preukázateľnosť.

Halámkovo laboratórium momentálne spolupracuje s expertmi na výpočtovú techniku ​​pri vývoji aplikácie pre inteligentné telefóny, ktorá má vyhodnocovať výsledky z testovacích prúžkov bez prípadných nezrovnalostí. Pot síce zapácha, ale z biometrického hľadiska je to podľa Halámka fascinujúca tekutina. Nielenže môže pomôcť dostať z ciest pripitých vodičov, ale vedec prišiel aj s ďalšími nápadmi na využitie potu, napríklad pri odomykaní smartfónov a ďalších zariadení. Na univerzite v Albany pôsobí od roku 2013.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?