Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.01.2020 21:42 | Šport | Hokej
FotoVideo

Senzačný finálový obrat: Juniorský šampionát ovládli Kanaďania

Hokejisti Kanady sa stali majstrami sveta na šampionáte do 20 rokov v Česku, keď v nedeľňajšom dramatickom finále v Ostrave zdolali Rusov 4:3.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

"Javorové listy" sa vrátili na juniorský hokejový trón po dvoch rokoch. Kanaďania ukoristili na svetovom šampionáte už 32. medailu a celkovo osemnástu najcennejšiu. Rusi na titul na tomto fóre čakajú už deväť rokov, zatiaľ naposledy získali zlato na MSJ v ročníku 2010/2011.

Pre mužstvá to bola repríza súboja zo základnej B-skupiny, v ktorom "zborná" rozdrvila Kanaďanov rozdielom dvoch tried 6:0. Finále však ponúklo úplne iný obraz hry. Na úvodný gól sa čakalo až do polovice stretnutia, ale na zásah Nikitu Alexandrova odpovedal prakticky okamžite taktiež v presilovke Dylan Cozens. Rusi sa však pred druhou sirénou opäť ujali vedenia - v 35. min skóroval Grigorij Denisenko.

Keď v 49. min Maxim Sorkin presne mierenou strelou k pravej žrdi zvýšil na 3:1 pre Rusov, Kanaďania sa zdali byť na kolenách. Avšak, šťastným tečom Connora McMichaela sa vrátili do hry a v 52. min v ďalšej početnej výhode Barrett Hayton vyrovnal na 3:3. Zámorský tím dokonal obrat v 57. min, keď Akil Thomas po priťuknutí od McMichaela blafákom upratal puk do ruskej "svätyne". Thomasovo zakončenie však zaváňalo postavením v bránkovisku. 

Finálový zápas v Ostravar Aréne malo aj slovenskú stopu, keďže jedným z dvoch postranných rozhodcov bol Šimon Synek - jediný slovenský arbiter na šampionáte.

V skoršom nedeľňajšom dueli o 3. miesto si napokon na bronzový kov siahli Švédi, keď v prestížnom škandinávskom súboji triumfovali nad Fínmi (3:2). Tí tak po vlaňajšom zisku zlata tentoraz obišli naprázdno. Mužstvo "Suomi" v zápase dvakrát viedlo po góloch Patrika Puistolu a Matiasa Maccelliho. Na tieto zásahy Švédi odpovedali zásluhou Rasmusa Sandina so Samuelom Fagemom. Ich triumf napokon zariadil v 34. min útočník Linus Öberg. Pre Švédsko je to 19. medaila z juniorských MS pri bilancii 2-11-6.

V nedeľu mohli oslavovať aj reprezentanti Nemecka, ktorí sa predstavia medzi svetovou juniorskou elitou aj na ďalšom šampionáte v Kanade. V treťom zápase o zotrvanie v najvyššej kategórii vyhrali nad hráčmi Kazachstanu vysoko 6:0 a sérii hranej na dve víťazstvá triumfovali 2:1. Mladí Nemci po úvodnej dvadsaťminútovke viedli najtesnejším rozdielom 1:0, ale štyrmi gólmi v prostrednej časti hry definitívne "podmurovali" základy úspechu. Kazachstan sa tak po dvoch rokoch opäť vráti o poschodie nižšie, v najvyššej kategórii ho nahradí Rakúsko. Slováci na MSJ v Česku vypadli vo štvrťfinále so spomenutými Kanaďanmi a na turnaji obsadili 8. priečku.

Majstrovstvá sveta hokejistov do 20 rokov - Česko - nedeľa:

finále:
Kanada - Rusko 4:3 (0:0, 1:2, 3:1)
Góly: 32. Cozens (Veleno, Lafreniére), 50. McMichael (Addison, Byram), 52. Hayton (Addison, Lafreniére), 57. Thomas (McMichael) - 30. Alexandrov (Zamola, Denisenko), 35. Denisenko (Romanov, Sokolov), 49. Sorkin (Kruglov)
Vylúčení: 6:7 na 2 min, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Heikkinen, Vikman (obaja Fín.) - Lundgren (Švéd.), Synek (SR), 8693 divákov

o 3. miesto:
Švédsko - Fínsko 3:2 (1:2, 2:0, 0:0)
Góly: 13. Sandin (Lundkvist, Fagemo), 31. Fagemo (Höglander, Ginning), 34. Öberg (Nässén) - 9. Puistola (Nousiainen, Tanus), 19. Maccelli

o záchranu - tretí zápas (hralo sa na dve víťazstvá):
Nemecko - Kazachstan 6:0 (1:0, 4:0, 1:0) - konečný výsledok série: 2:1
Góly: 13. a 31. Bokk, 32. Fleischer, 34. Reichel, 35. Heinzinger, 56. Mik

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!