Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Matka sa musela prizerať, ako jej chlapček zomiera, zdrvujúci záver vyšetrovania: Za smrť Jakubka († 2) môžu nemocnice!

Zdravotnícke zariadenia postupovali nesprávne. Také sú závery vyšetrovania Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) v prípade smrti malého Jakubka († 2), ktorý zomrel v novembri 2017 v martinskej nemocnici.

Chlapčeka, ktorý bojoval so zápchami, liečili klystírom, ale podľa Úradu ho mali okamžite operovať. Jeho mamička Dagmar (26) verí, že vinníci budú spravodlivo potrestaní. Musela sa pozerať, ako jej milované dieťatko zomiera. Jakubko opakovane bojoval so zápchami a po viacerých hospitalizáciách skončil v nemocnici v Dolnom Kubíne. Až šesť klystírov však jeho zmorené telíčko už nedokázalo zniesť. Mamička sa nádejala, že urýchlený prevoz do Univerzitnej nemocnice v Martine chlapčeka zachráni. Žiaľ, usmievavé dieťa 22. novembra 2017 boj o život prehralo. ÚDZS po vyše dvoch rokoch konštatoval pochybenie oboch nemocníc.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

„Jakubkovi v prvom rade dávali látku v klystíre, ktorá je zakázaná a nepoužíva sa, píše sa v správe. Nemali mu ju dať, v Martine ho mali urgentne operovať, čo sa nestalo,“ vraví so slzami v očiach Jakubkova mamička Dagmar, ktorá je po vyše dvoch rokoch od nešťastia tehotná a v apríli čaká druhé dieťatko. Radosť jej však kazí smútok, lebo bábätko nikdy nespozná svojho bračeka Jakubka. „Určite to nenecháme len tak. Úrad potvrdil, že nemocnice pochybili a každý musí zodpovedať za svoje činy. Smrť dieťaťa nie je pokazený plast, ktorý pokazíš a vyhodíš. Oni usmrtili nášho synčeka a pritom podľa ÚDZS porušili niekoľko zákonov. Pevne verím, že vinníci budú aj odsúdení,“ vyjadrila sa rozhodne Jakubkova mamička.

Nemocnica sa bráni

 

Vedenie martinskej nemocnice sa proti konštatovaniu Úradu stavia odmietavo. „Univerzitná nemocnica nesúhlasí so závermi ÚDZS a trvá na tom, že u pacienta Jakuba Puváka sme postupovali správne a zo strany UNM, ako poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, nedošlo k pochybeniu. Napriek obrovskému pokroku, ktorý medicína za posledné roky dosiahla, sa však niekedy stretávame so situáciou, keď pacientovi nedokážeme pomôcť. A Kubko bol, žiaľ, jedným z nich,“ vyjadrila sa hovorkyňa nemocnice Katarína Kapustová. Nemocnica v Dolnom Kubíne sa do uzávierky nevyjadrila. Prípadom sa zaoberá aj polícia. „V Dolnom Kubíne aj v Martine vyšetrovateľ vykonáva šetrenie vo veci prečinu usmrtenia, momentálne sa čaká na znalecký posudok,“ informovala Jana Balogová, žilinská krajská policajná hovorkyňa.

Pochybenia podľa Úradu

Nemocnica Martin

  • opakované klystíry boli neoprávneným liečebným postupom
  • pacientovi mal byť zabezpečený okamžitý vývod
  • nebola mu zabezpečená včasná akútna operácia
  • nedostatky pri informovaní zákonného zástupcu
  • absencia písomnej lekárskej správy

Nemocnica Dolný Kubín

  • diagnosticko terapeutický postup nebol u pacienta realizovaný dostatočne a správne
  • boli zistené nedostatky pri vedení zdravotnej dokumentácie
  • stav pacienta nebol vyhodnotený správne, nebol včas odoslaný na vyššie pracovisko

Aj ďalší rodičia prišli o svojich anjelikov

Otvoriť galériu

O spravodlivé vyšetrenie smrti bojujú aj rodičia malej Dianky († 1,5). Tá sa do galantskej nemocnice dostala po tom, ako začala veľmi zvracať a pridala sa aj hnačka. Didka bojovala s chorobou jedenásť dní. Jej mama počas hospitalizácie niekoľkokrát upozorňovala lekárov, že niečo nie je v poriadku. Nakoniec dieťatko nezachránil ani prevoz do nemocnice v Bratislave a 10. októbra 2017 malý anjelik navždy odišiel. Rodičia mali o liečbe pochybnosti. Ich obavy potvrdili výsledky z Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. V nich sa jednoznačne konštatuje, že zdravotná starostlivosť v nemocnici v Galante nebola poskytnutá správne. „U jedenapolročného dieťaťa s diagnózou akútnej gastroenteritídy a kolitídy neboli realizované žiadne laboratórne vyšetrenia v čase prijatia, ani po zhoršení stavu v ten istý deň. Nebola správne liečená dehydratácia s poruchou elektrolytovej rovnováhy a acidobázy,“ píše sa v správe.


Otvoriť galériu

Ninka Chuchelová († 6) chodila do školy len mesiac, keď jej v októbri 2013 diagnostikovali banálnu brušnú virózu. Rodičia lekárom v nemocnici v Trenčíne prízvukovali, že ju musia liečiť infúziami. Mala totiž skrátené črievko, a preto musela pri každej chorobe dostať veľké množstvo tekutín. „Nedali jej dosť tekutín a aj antibiotiká jej dali neskoro,“ povedal otec Ľubomír (45). Podľa pitevnej správy Ninka zomrela na dehydratáciu. Rodičia sa obrátili na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ten skonštatoval, že lekári za smrť Ninky nemôžu. Po tom, ako generálny prokurátor rozhodol, že zastavenie trestného stíhania v prípade úmrtia Ninky Chuchelovej bolo nezákonné, sa nanovo rozbehlo policajné vyšetrovanie. Podľa záverov vyšetrovateľa sa jej smrti dalo zabrániť podaním obyčajnej infúzie. Obžalované boli dve lekárky, ktoré by sa mali v blízkej budúcnosti postaviť pred súd.


Otvoriť galériu

Sebinka († 3) zabil ťažký opuch mozguKoncom januára 2017 prišli Sebinkovi rodičia s ním do nitrianskej nemocnice s podozrením na cukrovku. Po hospitalizácii sa jeho stav prudko zhoršil, previezli ho do Bratislavy, lenže tam museli skonštatovať jeho smrť. Rodičia vinia personál nitrianskej nemocnice, ktorý vypol alarmy na monitorujúcich prístrojoch, a závery Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou im dávajú za pravdu. Nemocnica si dala urobiť znalecký posudok, ktorý ju zodpovednosti zbavuje, ale ministerstvo spravodlivosti v ňom zistilo „viaceré nedostatky, ktoré neboli posúdené len ako málo závažné“, znalca uznalo vinným zo spáchania „iného správneho deliktu“ a uložilo mu pokutu 500 eur. Teraz sú z prečinu usmrtenia obvinené dve lekárky a dve zdravotné sestry.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: red, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!
Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby