Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.01.2020 09:07 | Správy | Zahraničné správy

Útok v Iráne rozhádal aj samotných Američanov: Trump neinformoval Kongres, urazená reakcia

Členovia amerického Kongresu neboli vopred informovaní o útoku na veliteľa iránskych špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd generálmajora Kásema Solejmáního, ktorý v piatok ráno pri letisku v irackom Bagdade podnikla americká armáda.

S odvolaním sa na predstaviteľa demokratov o tom informovala agentúra AFP. Pentagón útok potvrdil s tým, že ho podnikli na pokyn amerického prezidenta Donalda Trumpa. Bagdadský útok na Solejmáního "prebehol bez oznámenia či konzultácií s Kongresom", uviedol vo vyhlásení predseda zahraničného výboru Snemovne reprezentantov amerického Kongresu, demokrat Eliot Engel.

Solejmání, ktorý má "na rukách krv Američanov", bol "strojcom obrovského násilia", pokračoval Engel. Ale "postupovať ďalej v takejto závažnej akcii bez zapojenia Kongresu vyvoláva vážne právne problémy a je urážkou právomocí Kongresu ako rovnoprávnej súčasti vlády". Agentúra AFP doplnila, že Biely dom tradične o veľkých vojenských operáciách vopred informuje vysokopostavených predstaviteľov oboch strán v Senáte i v Snemovni reprezentantov.

Podľa zdroja z prostredia demokratov o útoku nebol vopred informovaný ani líder demokratov v Senáte, senátor Chuck Schumer. Poprední predstavitelia republikánov sa k tomu, či Biely dom akciu vopred oznámil, verejne bezprostredne nevyjadrili. Rezolúcia o vojenských silách nariaďuje prezidentovi USA, aby informoval Kongres 48 hodín pred zapojením ozbrojených síl do vojenskej akcie.

 

Viacero demokratov však upozornilo, že ústavná úloha Kongresu pri rozhodovaní o otázkach vojny bola v prvých troch rokoch vlády Donalda Trumpa narušená. "Aj keby tento útok bol v sebaobrane, nevzťahovalo sa naň žiadne súčasné povolenie Kongresu a prezident musí podľa rezolúcie o vojnových silách informovať Kongres do 48 hodín," zdôraznil Engel.

Viacero demokratov, vrátane kandidáta na prezidenta vo voľbách v roku 2020 a bývalého viceprezidenta Joea Bidena, varovalo, že tento cielený útok môže Spojené štáty priblížiť dramaticky blízko k vojnovému konfliktu s Iránom.

Podľa nemenovaného amerického predstaviteľa podnikol raketový útok na Solejmáního dron. Denník The New York Times s odvolaním sa na svoj zdroj napísal, že útok na armádny konvoj opúšťajúci letisko v Bagdade, pri ktorom zomrelo aj viacero Iránom podporovaných predstaviteľov irackej armády, podnikli rakety vystrelené z amerického bezpilotného lietadla typu MQ-9 Reaper. Pri nálete bol medzi inými zabitý aj abú Mahdí Muhandis, zástupca veliteľa irackých Jednotiek ľudovej mobilizácie (PMU).

Iránske revolučné gardy uvádzajú, že útok spáchali americké vrtuľníky. Americké veľvyslanectvo v Bagdade vyzvalo v piatok občanov Spojených štátov, aby "okamžite odcestovali z Iraku". Výzva prišla po tom, ako armáda USA pri útoku neďaleko bagdadského letiska zabila popredného iránskeho veliteľa Kásema Solejmáního. Informovala o tom agentúra AFP.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila