Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.01.2020 10:18 | Správy | Domáce správy

Andrej Danko si opäť kopol do premiéra: Drsný odkaz Pellegrinimu

Koaličná rada je nevyhnutnosť pre fungovanie štátu. Vyhlásil to predseda Národnej rady (NR) SR a šéf SNS Andrej Danko s tým, že bez nej nemôže fungovať premiér.

Ten by mal podľa jeho slov počúvať predsedu svojej strany. Danko tiež v rozhovore pre TASR skonštatoval, že v uplynulom roku fungovali rokovania koaličnej rady veľmi ťažko, a to pre nejednotnosť poslaneckého klubu Mosta-Híd a pre konflikt v Smere-SD medzi jeho predsedom Robertom Ficom a premiérom Petrom Pellegrinim. "Koaličná rada je nutnosť pre fungovanie štátu, hádam si nemyslíte, že ja som si vybojoval svojich 8,6 percenta a ja ich niekomu dám, aby tu bol za kráľa. A ja sa budem pozerať, ako tu niekto zase vládne, alebo si robí, čo chce. Na to je koaličná rada, aby sa prenášala zodpovednosť aj menšej politickej strane," vysvetlil Danko.

Okrem toho vidí potrebu koaličnej rady aj pri schvaľovaní vládnych zákonov. Bez dohody v koalícii by podľa neho padla vláda. Podotkol, že koaličná rada dáva komfort predsedovi vlády, ktorý bez nej fungovať nemôže. Vyhlásil, že premiér má len takú dôveru, akú mu koaličná rada dá. "Premiér je závislý od 76 koaličných poslancov. Ak nie sú, premiér končí. ... Premiér musel prísť sem, medzi nás troch, a požiadať o dôveru. Keby mu ju ktokoľvek z nás nedal, tak premiérom nie je," povedal s tým, že on nemusel žiadať právomoci od premiéra, pretože ich získal vo voľbách.

V súvislosti s koaličnou radou skonštatoval, že v uplynulom roku fungovali rokovania veľmi ťažko. "Na jednej strane som tu mal (Bélu-pozn. TASR) Bugára, ktorý už nemal jednotný poslanecký klub a teda vždy podľa situácie, ako sa mu hodilo, povedal, koľko poslancov má a koľko nemá. Na druhej strane tu bol Robo Fico, ktorý povedal jedno a o chvíľu predseda vlády robil iné, či to bola stratifikácia, či to bolo 50-dňové moratórium," priblížil šéf parlamentu.

 

Problém vidí v tom, že nevedel, s kým zo Smeru-SD sa má rozprávať. "Toto nie je o vzťahoch, toto je tvrdá koaličná hra. Danko, Fico, Bugár. Ja potrebujem v koalícii vedieť, že ty máš 48 poslancov, ty máš koľko? Vie nám zákon prejsť? Môže Pellegrini fungovať?" skonštatoval.

Poukázal na to, že v septembri Smer-SD riešil svoje vnútorné vzťahy aj v súvislosti s kandidátkou, a to sa prenášalo aj na koaličnú dohodu. Tvrdí, že problém nastal, keď Fico niečo hovoril a premiér konal inak. "Premiér by mal poslúchať svojho predsedu strany. Jeho si vybral Fico a Smer-SD," zdôraznil. Vzhľadom na situáciu je podľa svojich slov prekvapený, že sa im v septembri podarilo presadiť 90 percent vecí. Priznal, že situáciu sa snažil politicky využiť, aby v pléne prechádzali zákony SNS. "Nechal som ich hádať sa, popri tom som navrhoval zákony, o ktorých všetci hovorili, že nemôžu prejsť a na konci dňa prešli," dodal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Školáčky zažili horor: Útočník na ne vytiahol nôž! Pozrite sa, čo im spôsobil
Videá potvrdzujú, že iránske rakety a drony zasiahli ciele v Izraeli.
Veľmoci si povedali dosť: Uvalia rozsiahle sankcie po útoku na Izrael!
Young man smoking a cigarette in front a building in a city street
Fajčíte? Ak dostanete chuť na cigaretku v tomto meste, POZOR! Hrozí vám mastná pokuta
(ilustračná foto)
Na krajinu sa rúti sneh a mráz: Meteorológovia varujú! Môžu poškodiť úrodu
(ilustračné foto)
WHO má strach: Hrozí svetu ďalšia pandémia?! Úmrtnosť je mimoriadne vysoká
(ilustračné foto)
Slováci, to tu už dlho nebolo: Príde to v noci a platí výstraha prvého stupňa!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Strašná spúšť v Stropkove: Postavia v osade byty? Takmer 50 ľudí nemá strechu nad hlavou
Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj.
Pre Ameriku má drsný odkaz Rusko aj Zelenskyj: Prichádza pomoc príliš neskoro?!
Slováková zostala zhrozená po tom, ako zbadala izbu.
Nela Slováková ZHROZENÁ po ubytovaní v luxusnom hoteli: Ty p*čo, povraciam sa! Za TOTO zaplatila 800 eur na noc
Vodič vošiel do protismeru a spôsobil nehodu.
Foto
Z auta ostala kopa šrotu: O tom, čo sa stalo, nemohol vodič tušiť! Môže sa to stať každému
(ilustračné foto)
Chráňte svojich psíkov! Šíri sa NÁKAZA srdcovým červom: Desivé, čo parazit spôsobuje
(ilustračné foto)
Tínedžerka na východe mala chlapcovi zaplatiť za sex: Láska za 3 eurá so šokujúcim záverom!