Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.12.2019 20:48 | Správy | Domáce správy

Slováci sa sťažujú na jazykovú úroveň televízií: Prekážajú im anglické výrazy, ale aj čeština

Jazyková úroveň vysielania je jednou z tém sťažností, ktoré od verejnosti dostáva licenčná rada.

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Ivana Čaučíková, od začiatku roka 2019 dostala RVR spolu deväť sťažností na možné porušenie pravidiel používania štátneho jazyka vo vysielaní. Okrem sťažností rada od začiatku roka 2019 dostala ešte sedem podnetov, ktoré síce neboli sťažnosťami, ale ich autori vyjadrovali nespokojnosť s jazykovou úrovňou rádií a televízií. „Išlo skôr o všeobecné otázky týkajúce sa jazykovej úrovne,“ doplnila Čaučíková. Navyše jeden z divákov sa informoval o pravidlách používania českého jazyka v programe. Sťažnosti sa týkajú v prevažnej väčšine televíznych vysielateľov. „Sťažovateľom prekážajú predovšetkým anglické výrazy, nesprávne používanie l/ľ, nespisovné slová a nesprávne skloňovanie a časovanie,“ konkretizovala hovorkyňa rady.

V súvislosti s jazykovou úrovňou vysielania RVR aj tento rok preverovala viacero programov, v ktorých zaznel český jazyk. Divákom podľa rady prekážajú redaktori a televízni hostia hovoriaci v českom jazyku, český dabing, prípadne vysielanie pôvodnej českej tvorby bez dabovania. Zákon o štátnom jazyku ale v presne určených prípadoch umožňuje používanie českého jazyka bez potreby tlmočenia. Ide totiž o jazyk, ktorý spĺňa požiadavku základnej zrozumiteľnosti.

Podľa zákona o štátnom jazyku SR musí byť vysielanie rozhlasu a televízií na Slovensku v štátnom jazyku. Ako vyplýva zo 4. správy o stave používania štátneho jazyka na území SR zverejnenej Ministerstvom kultúry (MK) SR v roku 2018, vysielatelia sú povinní zabezpečiť slovenskú jazykovú verziu, teda slovenský dabing alebo slovenské titulky pri pôvodných cudzojazyčných programoch, ktoré odvysielali s českým dabingom. Zákon zároveň určuje aj niekoľko výnimiek z tejto povinnosti. „Výnimka sa týka aj používania českého jazyka, v ktorom sa môžu odvysielať všetky pôvodné české audiovizuálne diela, ktoré vysielateľ zaradí do svojej programovej služby okrem diel pre deti do 12 rokov. Ak ide o iné cudzojazyčné audiovizuálne diela, napríklad anglické, nemecké, francúzske a iné, ktoré nie sú pôvodnými českými dielami, musí k nim vysielateľ zabezpečiť slovenský dabing alebo slovenské titulky. Táto povinnosť sa však nevzťahuje na staršie audiovizuálne diela cudzieho pôvodu, ktoré boli v Slovenskej republike odvysielané s českým dabingom pred 1. januárom 2008, keď nadobudol účinnosť audiovizuálny zákon“, objasňuje v správe o používaní slovenčiny MK SR. Ministerstvo v správe medzi iným pripomína, že „klesajúcu úroveň používania spisovnej slovenčiny v rozhlasovom a televíznom vysielaní dlhodobo konštatujú aj kultúrni pracovníci, spisovatelia, verejní činitelia či učitelia slovenského jazyka“.

 

Za nesplnenie povinnosti dodržiavať jazykový zákon hrozia vysielateľom pokuty od licenčnej rady. Vysielateľom televízií konkrétne hrozia sankcie od 165 eur do 6 638 eur a vysielateľom rozhlasových služieb pokuty od 99 eur do 1 659 eur.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu
Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?