Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
FotoVideo

Bolestný pohľad! Demolačné práce v Prešove sa začali: Stroj búra zničenú bytovku po výbuchu plynu

Špecializovaná stavebná firma z Českej republiky začala s asanáciou bytového domu na Mukačevskej ulici v Prešove, ktorú zasiahol masívny výbuch plynu.

Fotogaléria
41
fotiek v galérii

"Zdevastovanú bytovku budú likvidovať pomocou špeciálneho stroja so 68-metrovým ramenom, vďaka čomu bude môcť odstraňovanie panelov prebiehať v dostatočne bezpečnej vzdialenosti od bytového domu," informoval v nedeľu hovorca prešovskej radnice Vladimír Tomek.

"Vzhľadom na náročnosť asanačných prác a vzhľadom na fakt, že ide o bytovku, ktorú výrazne poškodil výbuch a požiar, zatiaľ nevieme odhadnúť, ako dlho tieto práce potrvajú," uviedol pre TASR hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

Ako prvé je potrebné odstrániť najvyššie poschodia, ktoré zostali po výbuchu najpoškodenejšie. Nepôjde však o klasickú demoláciu, ale o záchranné práce s cieľom odstránenia následkov výbuchu a požiaru.

 

Pracovníci špecializovanej stavebnej firmy chcú od začiatku postupovať obzvlášť opatrne, keďže ide o likvidáciu budovy, ktorá je značne poškodená. "Rozhodli sa preto prijať viacero bezpečnostných opatrení, pomocou ktorých chcú eliminovať akékoľvek riziká súvisiace s odstraňovaním jednotlivých častí bytovky. V spolupráci so statikmi vytýčili bezpečnostné zóny, do ktorých počas asanačných prác nebudú mať prístup žiadni ľudia. Priestor v okolí bytovky číslo 7, ktorý je v súčasnosti oplotený a strážený, sa preto z bezpečnostných dôvodov čiastočne rozšíri," uviedol Tomek.

Mesto ďalej informovalo, že obyvatelia Mukačevskej ulice z vchodov číslo 3, 5, 9, 11 a 13 sa z dôvodu bezpečnosti počas asanačných prác nemôžu zdržiavať vo svojich bytoch. V pondelok do 8.00 h preto všetci ľudia žijúci v týchto vchodoch musia opustiť svoje byty. Presné pokyny nájdu aj na vchodových dverách do svojich bytových domov, na webstránke mesta Prešov a na webstránke spoločnosti Spravbytkomfort. Na dodržiavanie týchto pokynov budú dohliadať príslušníci mestskej polície. "Záchytným miestom pre ľudí, ktorí cez deň nemajú kam ísť, bude Denné centrum Družba na Sídlisku III. Obyvatelia vchodov číslo 3, 5, 11 a 13 sa môžu od 17.00 h vracať späť do svojich bytov. Tieto pokyny platia pre pondelok 16. decembra a utorok 17. decembra. Ďalšie pokyny pre obyvateľov Mukačevskej ulice, týkajúce sa nasledujúcich dní, budú priebežne aktualizované na uvedených webstránkach," oznámil hovorca.

Otvoriť galériu

Od začiatku asanačných prác budú v pohotovosti záchranári a pracovníci elektrární aj plynární, ktorí sa budú nachádzať v dostupnej vzdialenosti od poškodenej bytovky a budú pripravení v prípade potreby zasiahnuť. Polícia SR zakazuje všetkým obyvateľom mesta Prešov vstup na strechy akýchkoľvek budov v meste s cieľom pozorovania, dokumentovania, fotografovania alebo nakrúcania priebehu asanačných prác na bytovom dome číslo 7 na Mukačevskej ulici. Priestor bude monitorovaný policajným dronom a v prípade porušenia tohto zákazu budú občania zákonne sankcionovaní.

Zástupcovia špecializovanej stavebnej firmy, ktorá bude vykonávať asanačné práce, žiadajú širokú verejnosť a médiá, aby ich od pondelkového rána nekontaktovali, aby sa mohli v plnej miere venovať práci.

Výbuch plynu a následný požiar v 12-podlažnej bytovke na prešovskom sídlisku si 6. decembra vyžiadal najmenej sedem obetí, jedna osoba je stále nezvestná. Bytovka je zničená a svoje domovy museli dočasne opustiť aj obyvatelia viacerých okolitých domov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Poľský premiér Donald Tusk
Tusk: Poľsko musí zlepšiť protivzdušnú obranu, aby bolo bezpečné ako Izrael
Ilustračné foto
Dvaja manželia kruto zabili svoje ženy: Ľudia povstali, toto nebudeme tolerovať!
Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.
Opozícia opäť spustila kritiku: Nepáči sa im odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!