Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.12.2019 05:00 | Správy | Servis | Lifestyle

Voňavé nápoje, ktoré vás v zime zohrejú: Vyskúšajte si ich cez Vianoce

Keď vonku klesne teplota a začne sa skoro stmievať, nastane čas teplých nápojov. Obyčajný čaj má síce tiež svoje čaro, ale zima je dlhá a časom sa zunuje. No a tiež, čím bližšie sú Vianoce, tým viac máme akúsi „chuť“ na vône.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Ktovie prečo práve tento sviatok vonia. Zrejme je to pečením dobrôt v teple domova a v kruhu rodiny. Každopádne, vanilka a škorica navodia tú pravú sviatočnú pohodu. Kúzelných vôní je však viac a nikdy nie je na škodu skúsiť niečo nové. Američania dokážu pripraviť čokoládu na milión spôsobov a kombinácia s malinami patrí k tým, ktoré vyhovujú aj našim chutiam.

Otvoriť galériu
Matcha latté
Zdroj: iStock

Matcha je vysokokvalitný japonský zelený čaj, ktorý je rozomletý na jemný prášok a v kombinácii s teplým mliekom vytvára zaujímavú chuť.
Suroviny: 200 ml plnotučného mlieka, 100 ml horúcej vody, 1 lyžička mletého prášku matcha, 1 lyžička lesného medu
Postup: Do vriacej vody dajte Matcha prášok a poriadne zamiešajte. Mlieko priveďte do varu a ak chcete, napeňte ho šľahačom a pridajte med. Čaj pomaly vlejte do napeneného mlieka a jemne premiešajte. Zdobiť môžete posypaním práškom matcha, alebo jemným pokvapkaním medom.

Eggnog
Vraj pochádza z Británie. Ťažko povedať, pretože stretnete veľa Britov, ktorí vám povedia, že to v obchodoch nemávajú a vyrábajú si ho len sami doma. Ktovie. Ale je to dôležité, keď je skvelý?
Suroviny: 4 vaječné žĺtky, 240 ml mlieka, 120 ml smotany na šľahanie, ½ lyžičky vanilkového extraktu, 1/8 lyžičky mletého muškátového orieška, štipka soli, škorica mletá a na ozdobenie aj celá
Postup: Vo väčšej nádobe vyšľahajte žĺtka. Primiešajte mlieko a cukor, opäť všetko dôkladne prešľahajte. Na miernom plameni začnite zohrievať, pridajte vanilkový extrakt a muškátový orech. Odstráňte z plameňa skôr, ako zmes začne vrieť. Nechajte mierne vychladnúť, potom prilejte smotanu a ručným šľahačom vyšľahajte. Jednotlivé poháre naplňte a ozdobte tyčinkou škorice, mletou škoricou, alebo nastrúhanou čokoládou.

 

TIP - Do dospeláckeho variantu pridajte rum alebo koňak. Koľko, to už závisí od vašej chuti.

Otvoriť galériu
Tekvicové latté
Zdroj: iStock

Nápoj sa k nám dostal z Ameriky, hoci názory na jeho presný pôvod nie sú jednotné. Vo fi lmoch ho však často vidíme pri sviatku vďakyvzdania. Chutí rovnako, ako vonia – fantasticky!
Suroviny: 150 ml vody, 150 ml javorového sirupu, 3 polievkové lyžice tekvicového pyré, kúsok čerstvého zázvoru, kúsok celej škorice, 2 lyžičky klinčekov, 1/2 postrúhaného muškátového orieška, 1 veľké espresso
Postup: Tekvicu hokaido rozpoľte, zbavte jadierok a pokrájajte na kúsky. Upečte v rúre tak, aby začala hnednúť a potom ju roztlačte vidličkou, alebo rozmixujte. Nepoužitý zvyšok sa dá zamraziť na neskôr. Do malého hrnca na miernom ohni nalejte vodu a javorový sirup. Pridajte tekvicové pyré a potom podľa chuti nastrúhaný zázvor a korenie. Zmes priveďte do varu, potom teplotu znížte a asi desať minút nechajte variť len na miernom plameni. Medzitým si pripravte espresso, prípadne podľa chuti to môže byť aj instantná káva. Zohrejte mlieko a ak chcete, napeňte ho. Dve až tri lyžice tekvicovej zmesi zalejte kávou a pomaly prilievajte
teplé mlieko. Na ozdobu použite škoricu, javorový sirup aj kúsok pečenej tekvice.

Otvoriť galériu
Golden milk
Zdroj: iStock

Tento recept k nám prišiel z Indie. Indovia práve kurkumu, hlavnú zložku nápoja, označujú za korenie života.
Suroviny: 300 ml plnotučného mlieka, 1 lyžička mletej kurkumy, ½ lyžičky mletej škorice, 1 lyžica lesného medu, 1 lyžica masla, ½ lyžičky vanilkovej esencie bez cukru, kajenské korenie, mletá škorica
Postup: Zmiešajte mletú kurkumu so škoricou. V malom hrnci a na miernom plameni začnite zahrievať mlieko, pridajte doň zmes korenia a zamiešajte. Pridajte vanilkovú esenciu a pomaly priveďte do varu. Keď mlieko začne vrieť, stiahnite ho z ohňa, pridajte lyžičku masla, nechajte rozpustiť a opäť premiešajte. Pridajte med, dozdobiť môžete kajenským korením aj škoricou.

Otvoriť galériu
Masala Chai latté
Zdroj: iStock

Nápoj pochádza z Indie. Pôvodne mu pripisovali očistné účinky a recept vychádza z princípov ajurvédskeho liečiteľstva.
Suroviny: 2 hrnčeky vody, 2 vrecká čierneho čaju, 1 lyžička mletej škorice, ½ lyžičky mletého zázvoru, ½ lyžičky kardamómu, ½ lyžičky muškátového orieška, 2 celé klinčeky, štipku mletého čierneho korenia, 2 polievkové lyžice javorového sirupu, mlieko
Postup: Do hrnca nalejte vodu, pridajte všetky koreniny a priveďte do varu. Potom stíšte plameň na minimum a varte 5 minút. Potom opäť pridajte plyn, do vývaru vložte čajové vrecúška a pridajte javorový sirup. Nechajte zovrieť, vypnite a lúhujte ešte 5 minút. V hrnci zohrejte mlieko, pridajte javorový sirup a škoricu. Počkajte, až začne jemne vrieť a vypnite. Šľahačom na mlieko, alebo aj tyčovým mixérom vytvorte mliečnu penu. Do hrnčeka nalejte korenistú zmes asi do dvoch tretín a dolejte mlieko. Dozdobiť môžete kardamómom a škoricou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Jana Marcinová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska