Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.12.2019 10:30 | Správy | Politika

Kto vyhrá vo februári boj o voliča? Toto sú najväčšie súboje na kandidátkach! Ako to vidí politológ

Kampaň pred februárovými parlamentnými voľbami je v plnom prúde.

Tento týždeň ministerstvo vnútra konečne ukázalo aj všetky kandidátky 25 zaregistrovaných politických hnutí. Na nich sa nachádza viacero známych mien, ktoré budú bojovať o miesto v parlamente. Voliči môžu o jednotlivých ľuďoch rozhodnúť ich krúžkovaním, čím sa posúvajú vyššie na kandidátkach. Nový Čas vybral päť zaujímavých súbojov, ktoré budú pútať pozornosť. 

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Robert Fico (55) vs. Peter Pellegrini (44)

HRA O PREDSEDNÍCKU STOLIČKU

 

Asi najočakávanejší je súboj v stále najsilnejšej vládnej strane Smer. Tá po 20 rokoch od svojho vzniku dostala nového volebného lídra Petra Pellegriniho. Šéf strany Robert Fico zostal až druhým v poradí. Zatiaľ čo Pellegrini v roku 2016 dostal 193 000 hlasov, Fico bol najpopulárnejším politikom s vyše pol miliónom krúžkov. Výsledok ich vzájomného súboja bude predznamenávať aj ich možnú výmenu na čele Smeru, o čom sa bude diskutovať už krátko po voľbách.

Hodnotenie politológa Tomáša Koziaka:

- Toto bude najsledovanejší duel. Ukáže, či si Pellegrini vybojoval takú popularitu, aby predbehol najkrúžkovanejšieho politika. Vzhľadom na kampaň si myslím, že premiér bude lepší.

Ján Benčík (71) vs. Milan Mazurek (26)

LOVEC FAŠISTOV A RASISTA

Zo 150. miesta kandiduje v strane Za ľudí známy bloger a protifašistický aktivista Ján Benčík. Ten je na dôchodku a posledné roky sa zviditeľnil tým, že upozorňuje na nenávistné a extrémistické komentáre či symboly, ktoré prezentujú členovia a sympatizanti Kotlebovej ĽSNS. Podľa jeho vlastných slov ide do volieb s tým, že chce na diaľku dostať viac krúžkov ako odsúdený rasista Milan Mazurek, ktorého ĽSNS napriek vyhadzovu z parlamentu postavila na 150. miesto kandidátky.

Hodnotenie politológa Tomáša Koziaka:

- Veľa bude závisieť od toho, či Benčík dokáže svoje meno zviditeľniť v kampani. Je však možné, že napokon vyhrá Mazurek, ktorému kotlebovci dávajú veľký priestor a robia z neho martýra.

Michal Truban (36) vs. Miroslav Beblavý (43)

OTÁZNIKY PO DROGOVEJ KAUZE

Niekoľko mesiacov sa v koalícii strán Progresívne Slovensko a Spolu diskutovalo o tom, kto bude lídrom kandidátky. Na základe prieskumov si napokon zvolili šéfa PS Trubana. Predseda Spolu Beblavý dostal druhé miesto a koalícia ho pasovala za programového lídra. Truban však odvtedy musel čeliť otázkam okolo prednášok študentom, kde spomínal drogy a zavádzaniu okolo ich užívania. Bude tak zaujímavé sledovať, či napokon Beblavý svojho kolegu v krúžkoch nepreskočí.

Hodnotenie politológa Tomáša Koziaka:

- Myslím si, že PS/Spolu stavila z hľadiska jej voličskej základne na správne meno. Truban je neopozeraná tvár a ich priaznivcom kauza okolo drog neprekáža natoľko, aby ho hodili cez palubu.

Igor Matovič (46) vs. Mária Šofranko (49)

AKO DOPADNE NEZNÁMA UČITEĽKA

Po Veronike Remišovej, ktorá z hnutia odišla, sa Igor Matovič rozhodol postaviť na čelo OĽaNO neznámu učiteľku Máriu Šofranko. Pred štyrmi rokmi sa Matovičovi podarilo zo 150. miesta kandidátky prekrúžkovať opäť na jej čelo, keď dostal 160 000 prednostných hlasov. Remišová vtedy zaujala 71 000 ľudí. Dlhoročného lídra OĽaNO tak nedokázala ohroziť a je otázne, či sa to teraz podarí učiteľke M. Šofranko.

Hodnotenie politológa:- Očakáva sa víťazstvo Matoviča, keďže je tým najdôležitejším menom. Predpokladám, že Šofranko nebude mať taký výtlak ako Remišová, ktorá sa už pred voľbami profilovala ako protikorupčná aktivistka.

Béla Bugár (61) vs. Árpád Érsek (61)

MAĎARSKÁ DILEMA

K nečakanej výmene na prvom mieste kandidátky došlo aj v koaličnom Moste. Dlhoročný predseda Béla Bugár prenechal líderské miesto Árpádovi Érsékovi. Bugár však kandiduje opäť - avšak z druhého miesta. K paradoxnému kroku nasadiť svojho ministra dopravy došlo napriek tomu, že Bugár dostal pred štyrmi rokmi viac ako 108-tisíc prednostných hlasov, zatiaľ čo Érsékovi dôverovalo len niečo vyše 8-tisíc voličov.

Hodnotenie politológa:- Zo súčasných prieskumov sa dá čítať, že snaha Bugára zachrániť Most týmto krokom nebude úspešná. Voliči Mosta sú napriek škandálom naviazaní na lídra strany a ten tak zostane aj jej najpopulárnejším politikom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!