Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.12.2019 04:30 | Správy | Politika

Expremiér obvinený z extrémizmu: Fica bude obhajovať Kaliňák

Zaujímavé spojenectvo. Bývalý premiér Robert Fico (55) je už niekoľko dní obvinený z hanobenia rasy, podnecovania k etnickej nenávisti a schvaľovania trestného činu.

Zatiaľ čo on sa na verejnosti bráni aj zaujatosťou prokurátora a jeho napojením na amerického miliardára Georgea Sorosa, tak pred orgánmi činnými v trestnom konaní ho zastupuje jeho dlhoročný politický parťák Robert Kaliňák (48).

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Exminister vnútra v lete oznámil, že sa sťahuje z verejného života a bude sa venovať podnikaniu. Napriek tomu je stále podpredsedom Smeru, aj keď na kandidátke do parlamentných volieb ho už neuvidíme. Teraz sa venuje najmä výrobe zbraní, ktorú zastrešuje jeho nová firma v Dubnici nad Váhom. Okrem toho však bude zastupovať aj svojho straníckeho šéfa Fica. „Je mi cťou, navyše v takom prípade, kde sú porušované úplne základné práva, ktoré nám garantuje ústava,“ povedal Kaliňák pre Pravdu.

Nový Čas zisťoval, či mu za obhajobu bude expremiér aj platiť, alebo pôjde o prácu pro bono, no do uzávierky neodpovedal. Fico tvrdí, že Kaliňák je advokát, ktorý má všetky predpoklady na to, aby ho zastupoval. „Dokonca sme spolu už prešli uznesenie o vznesení obvinenia a podali sme sťažnosť. Dúfam preto, že ak mu to vyjde, bude mať čas a chuť, bude to Robert Kaliňák. Je to mimoriadne šikovný právnik,“ nechal sa počuť Fico.

Expremiér je obvinený za to, že podporil názory odsúdeného rasistu Milana Mazureka zo strany ĽSNS. Tomu súd naparil trest za výroky o Rómoch v rádiu. „Bolo potrebné rasistického extrémistu pána Mazureka za jeho verbálne vyjadrenia voči rómskej komunite odsúdiť. Uvítam, ak bude bezproblémový a voľný priechod spravodlivosti v  oblasti extrémistickej kriminality aj v  budúcnosti,“ skonštatoval prokurátor Tomáš Honz, ktorý nariadil aj stíhanie Fica.

Problémom sa stali podporné slová šéfa Smeru extrémistom. „Milan Mazurek povedal to, čo si myslí takmer celý národ, a ak popravíte niekoho za pravdu, urobíte z neho národného hrdinu,“ hovoril Fico. Expremiér sa proti obvineniu začal brániť tým, že útočí práve na prokurátora. Podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. „Honz je úplne blízko bratislavskej kaviarni, Sorosovi, všetkým týmto ľuďom,“ tvrdí Fico.

 

Voči Ficovi sa v minulosti ohradil aj premiér Peter Pellegrini: „Ospravedlňovať hocikoho, kto popiera, alebo bude popierať holokaust alebo teror voči komukoľvek, voči jeho náboženstvu, rase, presvedčeniu, je neprípustné.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Trávite veľa času na telefóne? Môžete mať problém! Pozrite sa, čo ukázal prieskum
Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81).
Foto
Odišiel velikán: Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81), ich slová vám naženú slzy do očí
Ilustračné foto
Váš Tip
V slovenských lesoch sa deje niečo zvláštne: Prekvapení sú aj skúsení hubári!
Nemeckí policajti počas razie zameranej proti prevádzačom v Solingene.
Horor v Nemecku: Slovenku (13) mali týrať 4 tínedžerky! ÚNOS a 5-hodinové mučenie?
Nešťastie v jazdeckom areáli v Bratislave: Žena spadla z koňa! Na miesto letí vrtuľník
Végh si miešaním sa do volieb zavaril.
Attila Végh schytal po voľbách ďalšiu FACKU: Prišiel už o tretí KŠEFT! Košom mu dala TÁTO značka
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
USA tvrdia, že Čína podporuje Rusko vo vojne, minister sa nezdržal: Nepripustíme, aby...
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Konktrovezný zákon Británie o migrácii: Podpíše sa pod také čosi kráľ?
Radoslav Ksiažek (vľavo), Štefan Kuffa a Filip Kuffa (vpravo).
Kauza Kuffovcov o útokoch na farmárov a podvodoch s pôdou: Súdny proces pokračuje
Ana chcela ujsť pred trápením a odísť zo sveta dôstojne.
Ana († 47) bojovala za eutanáziu a vyhrala: Únik z nekončiaceho PEKLA
Ranná zrážka električky s chodkyňou.
Foto
Vážna nehoda v Bratislave: Električka vrazila do chodkyne! Skončila v nemocnici
(ilustračné foto)
Magický ZÁBER, aký sa podarí raz za život: AHA, čo bolo vo vlne vedľa surfistky