Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.12.2019 11:59 | Správy | Domáce správy
Foto

Slovenka Patrícia s mamou odleteli pomáhať do Afriky: V Ugande sme opravili školu a makali aj na plantáži

Vytúžené chvíle voľna vymenili za humanitárnu pomoc. Študentka architektúry a urbanizmu zo Šale Patrícia (20) v lete oznámila mame Jane (42), že plánuje odletieť na mesiac do Ugandy na charitatívnu misiu. Jana však zareagovala prekvapivo. Neodhovárala ju, namiesto toho sa zbalila a vycestovali spoločne. Pomoc slabým a chudobným zmenila ich životy a ich pohľad na svet už nikdy nebude taký ako doteraz.

Sen pomáhať ľuďom opantal myseľ Patrícii už ako malej, ale vyšlo jej to až ako dospelej žene. „Hľadala prácu v dobrovoľníctve už dlhšie. Cez môjho priateľa som spoznala Patrika Štekla, ktorý sa práve vrátil z Ugandy a rozprával mi zážitky. Napísala som teda Dane a Johnymu, majiteľom organizácie Change Tomorrow, v ktorej tri mesiace pôsobil aj Patrik. Dana je Češka a spolu so svojím manželom Johnym sa rozhodli presťahovať do Ugandy,“ opisuje Patrícia, prečo si vybrala práve Ugandu. Keď sa rozhodla, že odletí, prišiel najťažší moment.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Oznámiť zámer odcestovať na humanitárnu misiu. „Jedného dňa som prišla domov a oznámila mamine, že pôjdem do Ugandy. Mamina si chvíľu myslela, že si to rozmyslím, avšak, keď videla, že už idem kupovať letenky, pochopila, že asi nie. Spýtala som sa jej, či nechce ísť so mnou. Vedela som, že to bol kedysi aj jej sen. S nadšením súhlasila,“ usmiala sa študenka zo Šale.

 

Doniesli si lásku

Náročný presun do cieľovej destinácie priniesol ženám zaujímavé zážitky. „Leteli sme z Viedne do Istanbulu, kde nás neznámy marocký pár ponúkol pohárom čaju, popritom, ako sme sedeli a pozorovali ulice a námestie Istanbulu. Odtiaľ sme zamierili do Entebbe v Ugande, kde po nás prišli Dana s Johnym,“ opísala cestu Paťka, ktorá zažila obrovský šok po pristátí na letisku v Afrike. Pripravili sa na najväčšiu biedu, aj sa trochu báli, v akých podmienkach budú mesiac fungovať, no zažili pravý opak. Z pobytu si doniesli okrem spomienok aj kopec lásky.

 „Prežili sme tam 30 dní plných krásnych spomienok, lásky, nádhernej prírody ale i sĺz, smútku, sklamania a zhrozenia. Väčšinu času sme pomáhali v škole s manuálnymi prácami. Pracovali sme na plantáži banánovníkov, nosili vodu, vymaľovali sme školu, sadili sme, aj polievali,“ povedala usmievavá mladá žena. „Navštívili sme veľa krásnych miest: Níl, Viktóriino jazero, Kampalu či botanickú záhradu,“ dodala.

Rodine vládnu ženy

Napriek nádherným scenériám má Uganda aj temné stránky. „Je tam chudoba a hlad. Ženy spravia čokoľvek, aby uživili rodinu. Deti chodili do školy niekedy v zlom stave. Vtedy majitelia školy - Dana a Johny zakročili a boli ochotní riešiť situáciu u nich doma. Jedna pätnásťročná školáčka bola nútená k sexuálnej práci. Tento rok porodila dieťatko. Dana jej zohnala peniaze od sponzorov na oblečenie pre novorodeniatko a pomáhajú jej zodpovedne sa k tomu postaviť,“ povedala Paťa a doplnila, že hlavné slovo v rodine má žena. „Možno si niekto myslí, akí sú tam muži dominantní, ale žena je väčšinou tá, ktorá sa stará o rodinu a nosí peniaze. Nie vždy, ale väčšina mužov peniaze prepije hneď, ako ich dostanú a ich výplaty sa pohybujú od 15 do 35 eur mesačne,“ uzavrela so slzami v očiach Patrícia.

Uganda

  • Kontinent: Afrika
  • Rozloha: 241 038 km²
  • Obyvateľstvo: 40 miliónov, z toho 50 % detí do 14 rokov
  • Hranice: Južný Sudán,  Keňa, Demokratická republika Kongo, Rwanda, Tanzánia
  • Vierovyznanie: 33 % katolíkov, 33 % protestantov, 16 % moslimov, 18 % domorodých veriacich
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Michaela Farkašová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose