Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.12.2019 11:00 | Správy | Politika

Andrej Danko reaguje na nízke preferencie strany: Ako chcem zlomiť zlé čísla

Predseda SNS Andrej Danko (45) čelil posledné štyri roky viacerým škandálom, no preferencie strany mal pomerne stabilné.

Často ste hovorili o tom, že sa nechcete dostať do situácie, že vás väčšia strana – Smer, v koalícii nakoniec pohltí. Nebola chyba ísť s ním do vlády?

- To je životná škola. Veľa vecí mohol Smer zmeniť skôr, keď vládol sám. Som rád, že sme ich prebrali z letargie a aj vďaka nám začali zavádzať niektoré veci. Po tom všetkom, čo je v tejto spoločnosti, si myslím, že SNS veľa dokázala a ja môžem s čistým svedomím povedať, čo sme pre ľudí spravili.

Vnímate rozdiel medzi starým a novým Smerom?

- Vnímam, že predseda vlády a Smeru majú rozdielne názory. Či to bol Marrákeš alebo Istanbul. Premiér rád veci nedoťahuje, ja som prebral po ňom NR SR a viem, v akom bola stave.

Budete mať problém ísť s novým Smerom do vlády?

- Mne to robí politický problém. Pellegrini začal hovoriť o spolupráci s Progresívnym Slovenskom. Neviem, ako sa Pellegrini bude správať ako predseda Smeru, ak ním bude. Ja som zažíval, že Fico hovoril jedno, Pellegrini druhé a napriek tomu sme v tom museli fungovať. Robí to problém, keď má strana dve vedenia.

Expremiér Fico je obvinený z extrémizmu. Považujete to za súčasť predvolebného boja?

- Každý, kto sa verejne vyjadrí, musí rátať s následkami. Ja som tiež svoj spis na špeciáli mal. X-krát ma udal Kotleba, paradoxne veľký bojovník proti slniečkárom. Kotleba sa oháňa proruskou témou a ruské ministerstvo povedalo, že sú úplne neprijateľní. Keď sú potetovaní jeho ľudia fašistickými znakmi a zdravia sa, ako sa zdravia, tak to nemá čo robiť v spoločnosti. Je to stratený človek a sú to zblúdilé hlasy.

Bolo správne, že sa expremiér takto vyjadril o Mazurekovi?

- Som prekvapený, že 10-ročný premiér, takéhoto niktoša ako je Mazurek komentoval a bral vôbec do úst. Pri skúsenosti Roba Fica je to šok.

Pomerne ostro sa vyjadrujete proti Kotlebovi. Na druhej strane, zákony ako strop na dôchodkový vek či moratórium na prieskumy prešli práve vďaka nemu. Nebolo by pre vás jednoduchšie vládnuť práve s ním?

- Pán redaktor, neurážajte ma s Kotlebom. Jeho neprijme nikto ani v Rusku a ani na západe. Aj Sergej Lavrov to potvrdil. Ja nie som extrémista, poznám množstvo Rómov či homosexuálov v politike. Ale aby zakomplexovaní ľudia ako Kotleba toto zneužívali... Nenapadlo by mi, že takýto typ politiky môže uspieť. Ja som sa nikdy nedohadoval s ním na nijakom zákone. Som zhrozený z toho, že mladí ľudia do 30 rokov sú ohúrení takýmto človekom.

Za posledný týždeň ste na facebooku písali takmer výlučne o Rusku. Celé obdobie máte najmä cesty do Ruska, čo vám viacerí diplomati vyčítajú. Nie je to príliš jednostranná náklonosť na východ?

- Bol tu prezident Tatarstanu – je to druhá najrozvinutejšia oblasť v Rusku, kde Mercedes investoval do spoločného podniku. Teraz sa podnikatelia pretekajú, aby tam mohli investovať. Pozvanie do Ameriky mi zmarilo naše veľvyslanectvo a ja mám pozvanie aj teraz. Dvakrát som predsedal parlamentnému zhromaždeniu v Rade Európy. Mám kamarátov v každom štáte a absolútne nie som jednostranný. Len sa snažím ľuďom otvoriť oči, že svet nie je len na západ. Pani Čaputová sa chválila našou prácou v Londýne, ale ani slovo nepovedala, že ďakuje SNS. Nech sa nabudúce pozrie do zrkadla, keď sa bude chváliť prácou, ktorú urobila vláda. Je to príjemné, že ju tam tľapkali, ale nie za jej prácu.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo