Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.12.2019 10:00 | Správy | Zahraničné správy

Ako trávia Vianoce kráľovské rodiny? Princezná Diana prvý raz s darčekmi šliapla vedľa

Ani oni sa už nevedia dočkať najkrajších sviatkov roku! Nielen bežní smrteľníci, ale aj králi, kráľovné a princovia a princezné milujú Vianoce. Koniec koncov, sú to ľudia ako my ostatní. Aké sviatočné tradície udržiavajú a panujú na európskych panovníckych dvoroch?
Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Veľká Británia

Vianočný čas trávi kráľovná Alžbeta (93) a jej manžel princ Filip (98) spolu s celou rodinou na panovníckom statku Sandringham v grófstve Norfolk. Zvyčajne tam prichádzajú pár dní pred Vianocami a zostanú tam niekoľko týždňov. Na sviatky pozývajú aj širšiu rodinu a oslavy sú o to živšie. Podrobnosti však zostávajú dobre utajené. Avšak už preniklo na verejnosť, že tento rok budú oslavovať bez princa Harryho (35) a jeho manželky Meghan (38). Tí aj so 7-mesačným synčekom Archiem porušili tradíciu a sviatkovať budú v Los Angeles u Meghaninej matky.

Na Štedrý deň si kráľovská rodina dopraje večeru a všetci sú pri nej oblečení podľa black tie dress kódu. Ráno 25. decembra sa podávajú anglické raňajky a potom navštívia bohoslužbu v Kostole sv. Márie Magdalény blízko pri rodinnom statku. Kráľovná má každý rok vianočný príhovor, ktorý sledujú milióny ľudí.

Darčeky si kráľovská rodina vymieňa až na 2. sviatok vianočný, no nie sú až také okázalé, ako by si možno ľudia mysleli. Bohatá šľachta sa medzi sebou obdarúva skromne. Princezná Diana († 36) na svoje prvé Vianoce všetkých obdarovala okázalými darmi, no zistila, že sa to v rodine „nenosí“. Najväčší úspech malo obyčajné púzdro z bielej kože pre princa Charlesa (71). Okrem svojej rodiny kráľovná Alžbeta osobne obdaruje aj 550 zamestnancov Buckinghamského paláca. Veď im slúžia oddane 365 dní v roku!

 

Španielsko

Španielsky kráľ Filip (51) je pred Vianocami zaneprázdnený prípravou svojho štedrovečerného prejavu, ktorý sa vysiela naživo. V príhovore národu sa venuje aktuálnej politickej situácii. Okrem tejto tradície oslavuje s manželkou Leticiou (47) sviatky so svojimi dcérami Leonor (14) a Sofiou (12) v súkromí. Darčeky u nich nosí Santa a dievčatká si ich rozbaľujú ráno 25. decembra. Niekedy španielsky kráľovský pár navštevuje cez sviatky aj kultúrne podujatia, ako sú divadlo, kino či balet. Každoročne tiež rozdávajú vianočné „podpis karty“ ľuďom zhromaždeným pred palácom v Madride. Karty obsahujú krásne rodinné fotky a ručne písané prianie veselých Vianoc a šťastného Nového roku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Monika Hladíková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!