Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.12.2019 18:05 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Mladík odišiel do dôchodku v 24 rokoch s poriadne tučným kontom: Poviem vám, ako na to!

Zatiaľ čo väčšina bežných ľudí trávi obdobie po dvadsiatke tým, že sa postupne viac a viac zadlžujú, tento chlapík je toho presným opakom. Na dôchodok odišiel v 24 rokoch a na konte mal 683-tisíc eur. V čom spočíva jeho tajomstvo?

Mike Rosehart, bývalý analytik v oblasti IT, počas svojho veľmi krátkeho pracovného života žil skromne a poriadne šetril. Svoj prvý domov si kúpil, keď mal iba 19 rokov.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

„Tajomstvo predčasného odchodu do dôchodku je: minúť menej, zarobiť viac a maximalizovať tento rozdiel. Najtvrdšia časť je to vykonávať," hovorí Mike. "Väčšina z nás nemôže odolať káve zo Starbucksu, výletu do zahraničia alebo novému mobilnému telefónu. Oneskorené naplnenie túžob je tajomstvom finančnej nezávislosti a skorého odchodu do dôchodku," doplnil mladý dôchodca.

Mike prvýkrát narazil na veľmi príťažlivú myšlienku skorého odchodu do dôchodku popri štúdiu na Ivey Business School v Ontáriu v Kanade v roku 2010. Inšpiroval sa aj knihou dánskeho astrofyzika Jacoba Lunda Fiskera.

 

Jeho tézou bolo, že za päť rokov môže niekto odísť do dôchodku. Pomyslel som si, hej, mám 17 rokov, som mladý a dychtivý. Uvedomil som si, že to, čo ťa robí šťastným, je sloboda a schopnosť robiť to, čo chceš vo svojom živote," vysvetlil Mike.

Počas celej univerzity pracoval Mike na plný úväzok. „Vyrastal som skutočne bez peňazí, so slobodnou matkou na hranici chudoby, takže som nemal od rodiny peniaze, na ktoré by som sa mohol spoľahnúť. Dostal som štipendium na vysokú školu. Moja prvá práca bola zaplatená len tesne nad minimálnu mzdu," dodáva.

Nasledujúce leto  dostal lepšiu robotu a poriadne šetril. V druhom ročníku na vysokej si prenajal malú izbu, v ktorej len prespával. Neskôr si s partnerkou prenajal maličký byt, internet platil na polovicu so svojimi susedmi a jazdil na darovanom bicykli.

Nakoniec, v 19 rokoch, bol Mike pripravený kúpiť s Alyse dom vo výške 112-tisíc eur - najlacnejší dom, aký mohli nájsť v Londýne. "Zložili sme 35-tisíc, polovica z toho boli peniaze, ktoré sme ušetrili, a polovica náš študentský úver. Prenajali sme v ňom každú izbu a takto pre nás zarábal peniaze. Mali sme ďalších štyroch spolubývajúcich. Chlap v našom suteréne vlastne platil našu hypotéku," dodáva.

Po ukončení vysokej školy si Mike zobral prácu v IT poradenstve, zatiaľ čo jeho partnerka pracovala v grafickom dizajne. Presvedčil banku, aby mu požičala 80 percent ceny domu, a kúpil ďalšiu nehnuteľnosť.

Tým, že žili z Alysenho platu a toho, čo ušetril Mike, dokázali kúpiť tri nehnuteľnosti za tri roky. Takto to šlo ďalej a ďalej. Po predaji 11-tich nehnuteľností Mike vedel, že dosiahol na konte vytúžené číslo - 25-násobok jeho ročných životných nákladov. Vo februári 2017 Mike dal v práci výpoveď a Alyse odišla krátko po ňom.

Mike povedal, že jeho rodina si stále žije dobre a ich mesačné výdavky sa pohybujú okolo 2 200 € mesačne. Teraz na svojom Youtube kanáli učí ostatných, ako dosiahnuť úspech.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Momenty zo 7. kola Let's Dance.
Foto
Dychberúce momenty v Let's Dance: BOZK, ktorý nikto nečakal! Na Tine mohli všetci oči nechať
2024. Tie isté šaty si po 13 rokoch obliekla na premiéru filmu svojho syna.
Foto
Hollywoodskej sexici ťahá na 60: Objavila prameň mladosti? Pri týchto FOTO nenájdete rozdiel!
Na Instagrame ju sleduje 243-tisíc používateľov.
Foto
Dcéra futbalovej legendy sa poriadne odviazala: Na videu jej takmer vypadli prsia!
Železničná trať Žilina
Foto
Dokončenie nového železničného uzla potrebuje viac času aj peňazí: Dôvodov je viacero
Lukáš Hrádecký pochádza zo Slovenska, no reprezentuje Fínsko.
Foto
Nový megahit internetu: Brankár Leverkusenu počas osláv nadával po slovensky!
Ilustračné foto
Najviac transfúzií krvi potrebujú títo pacienti: Majú nemocnice tejto vzácnej tekutiny dostatok?
Záchranári zasahujú po útoku ruskej armády v meste Odesa na juhu Ukrajiny.
Eurokomisia odklepla miliardy na obnovu Ukrajiny: Toto všetko bude plán pokrývať
Dievčatko prehltlo gombíkovú batériu
Foto
Maličkosť, ktorú má doma každý, spôsobila dievčatku agóniu: Varovanie pre všetkých rodičov
Každý deň je pre rodinu Howard ako dar.
Chlapčekovi sa za jednu noc obrátil život naruby: Každý ďalší záchvat môže byť jeho posledným
Raketa je vypálená z raketového systému ruskej armády na ukrajinské pozície na neznámom mieste.
Ukrajina hlási vážnu stratu: Pri Bachmute padol významný človek
Petr Fiala na palube letu do USA.
Český premiér na návšteve USA: Najprv v sídle CIA, potom ho čaká ešte dôležitejšie stretnutie
Jade je dcérou Franka Leboeufa, ktorý je legendou futbalovej Chelsea.
Foto
Dcéra futbalovej legendy sa poriadne odviazala: Na videu jej takmer vypadli prsia!