Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.12.2019 05:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Bratislavskí poslanci odklepli vyššiu daň za nehnuteľnosť: V každej časti mesta je nárast iný, tu si zaplatíte viac o 98 %

Je rozhodnuté! Poslanci vo štvrtok odklepli nové sadzby dane z nehnuteľnosti.

Od nového roku si tak Bratislavčania siahnu hlbšie do vrecka a za vlastné bývanie zaplatia v niektorých prípadoch aj o 98 % vyššiu daň. Proti rozhodnutiu sa búria nielen občania, ale nepáči sa ani veľkej automobilke pôsobiacej u nás desaťročia.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

O zvyšovaní dane za nehnuteľnosti v hlavnom meste sa diskutuje už dlhšie. Včera o zvýšení definitívne rozhodovalo mestské zastupiteľstvo. Z razantného navýšenia okresali len mierne. „Oproti pôvodne avizovaným sadzbám tejto dane sú schválené sadzby pre byty a rodinné domy nižšie. V prípade bytov a rodinných domov sa poplatok za m² plochy bude po tomto novom návrhu pohybovať v rozmedzí 0,90 – 1,00 €, teda o 10-15 centov menej ako pred týždňom avizovali pri zdôvodňovaní návrhu predstavitelia mestských častí a mesta,“ prezentoval schválené sadzby Peter Bubla, hovorca hlavného mesta.

Otvoriť galériu
Zdroj: Infografika Nového Času
Zvýšenie bude v niektorých častiach hlavného mesta znamenať zvýšenie oproti roku 2019 až o 98 %. Pri byte o rozlohe 65 metrov štvorcových to bude, v závislosti od mestskej časti, znamenať zvýšenie zhruba z 30 eur na 60 eur. Zvyšovanie dane bolo podľa Bublu spoločným návrhom mesta a meských častí. „Mestu Bratislava prinesie zvýšená sadzba dane navyše 12 mil. eur ročne a mestským častiam spolu tiež 12 mil. eur,“ vysvetlil Bubla. Ako dodal, zvýšený výnos dane pôjde na projekty, z ktorých budú profitovať všetci Bratislavčania a Bratislavčanky.

Automobilka so zvýšením nesúhlasí

Lucia Kovarovič Makayová, hovorkyňa Volkswagen Slovakia

Otvoriť galériu

Iba minulý týždeň ohlásené výrazné zvyšovanie dane z nehnuteľností magistrát mesta presadil bez predchádzajúcej diskusie, bez vyčíslenia vplyvov a vo všeobecnosti pre platiteľov daní neštandardným a nie transparentným spôsobom. Pre spoločnosť Volkswagen Slovakia, ktorá je najväčším platiteľom dane z nehnuteľnosti v meste Bratislava, zvýšenie dane znižuje konkurencieschopnosť. V čase, keď sa ochladzuje svetová i slovenská ekonomika, je takéto razantné dvíhanie daní nedobré a môže mať z dlhodobého hľadiska negatívny vplyv aj na zamestnanosť v meste i okolí. Schválené zvyšovanie daní pre nás znamená neplánované výdavky v objeme viac ako jeden milión eur.

 

Samospráva si to musí obhájiť

Matej Tunega, INEKO

Otvoriť galériu

Ak nechcú ísť cestou obmedzenia investícií, tak daň z nehnuteľnosti má logiku, keďže je to pre samosprávy technicky jednoduché riešenie a sadzby boli dosiaľ u nás podpriemerné (v porovnaní s iným krajinami OECD). Otázne je, ako skokovo museli sadzby narásť. Odpoveď nepoznám, je to však právo samospráv - už len potom musia pred voličmi úspešne obhájiť svoj postup a ukázať, že so získanými prostriedkami hospodária efektívne. O niečo ľahšie to budú mať, ak sa v ich prípade sadzby nemenili dlhšie obdobie, vtedy verím, že samospráva dokáže obhájiť aj razantnejšie zvýšenie.

Schopnosť zaplatiť sa ukáže

Michal Kaliňák, hovorca Združenia miest a obcí Slovenska

Otvoriť galériu

Pri každej dani by mali mestá prihliadať na reálne finančné možnosti platcov, ktoré majú korešpondovať s výdavkami samosprávy. To, čo zaplatia ľudia, sa premieta do kvality a rozsahu verejných služieb. Nemalo by dôjsť k situácii, že niektoré dane budú tak vysoké, že niektorá skupina ľudí ich nedokáže zaplatiť. Predpokladám, že v tomto prípade odhad vychádzal z miery poznania finančných možností obyvateľov. V priebehu roka sa ukáže, koľkí si dane rozdelia na splátky. To bude signál, do akej miery sú schopní čiastku uhradiť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: jm, ivš

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Trávite veľa času na telefóne? Môžete mať problém! Pozrite sa, čo ukázal prieskum
Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81).
Foto
Odišiel velikán: Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81), ich slová vám naženú slzy do očí
Ilustračné foto
Váš Tip
V slovenských lesoch sa deje niečo zvláštne: Prekvapení sú aj skúsení hubári!
Nemeckí policajti počas razie zameranej proti prevádzačom v Solingene.
Horor v Nemecku: Slovenku (13) mali týrať 4 tínedžerky! ÚNOS a 5-hodinové mučenie?
Végh si miešaním sa do volieb zavaril.
Attila Végh schytal po voľbách ďalšiu FACKU: Prišiel už o tretí KŠEFT! Košom mu dala TÁTO značka
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
USA tvrdia, že Čína podporuje Rusko vo vojne, minister sa nezdržal: Nepripustíme, aby...
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Konktrovezný zákon Británie o migrácii: Podpíše sa pod také čosi kráľ?
Radoslav Ksiažek (vľavo), Štefan Kuffa a Filip Kuffa (vpravo).
Kauza Kuffovcov o útokoch na farmárov a podvodoch s pôdou: Súdny proces pokračuje
Ana chcela ujsť pred trápením a odísť zo sveta dôstojne.
Ana († 47) bojovala za eutanáziu a vyhrala: Únik z nekončiaceho PEKLA
(ilustračné foto)
Magický ZÁBER, aký sa podarí raz za život: AHA, čo bolo vo vlne vedľa surfistky
Matka s 9-ročnou dcérou na kolobežke spôsobili nehodu.
Foto
Totálna nezodpovednosť matky: S dcérkou skončili v nemocnici! Zovrie vám krv v žilách, čo s ňou robila na ceste
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Flašík († 66) stvoril Fica aj Mečiara: Mal ešte veľa plánov! Čo prezradil Kollár?