Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.12.2019 06:00 | Správy | Domáce správy

Kuchár Jakub z Čistého dňa odsúdený na 64 mesiacov: Do basy nechcem ísť, Natáliu som neznásilnil!

Stal sa z neho známy muž po tom, ako sa prevalila kauza Čistý deň. Dnes už odsúdený Jakub (27), ktorého galantský sudca poslal za mreže na päť rokov a štyri mesiace za sexuálne zneužívanie, len ťažko nachádza slová.

Deň, keď sa medzi ním a vtedy len 14-ročnou Natáliou (19) uskutočnil podľa neho dobrovoľný sex, mu zmenil život na nepoznanie. Za mreže nechce ísť a je odhodlaný ďalej bojovať.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Jakub v resocializačnom zariadení Čistý deň pracoval ako kuchár. Natália bola chovankyňou centra. Okresný súd v Galante odsúdil mladíka za zločin sexuálneho zneužívania na päť rokov a štyri mesiace. Prípad sa mal odohrať ešte v čase, keď mal 22 rokov.

Pojednávanie sa konalo bez Jakubovej prítomnosti a verdikt mu oznámil jeho obhajca. „Čo mám na to povedať. Všetko je vykonštruované Natáliinou matkou. Ona podávala trestné oznámenie, všetko to hnala do extrémov. Ja som sa s Natáliou stretol ešte pred pojednávaním a ona sama necítila žiadnu nenávisť voči mne,“ povedal svoju verziu Jakub, ktorý dúfa, že ho krajský súd oslobodí.

Do spomínaného strediska sa Jakub dostal po tom, ako mal problémy s drogami. Keď už bol čistý, v zariadení sa zamestnal ako kuchár. Vtedy ešte len 14-ročná Natália sa v zariadení liečila a Jakub tvrdí, že sa mu páčila, no podľa neho však nikdy nedošlo k žiadnemu zneužitiu. Z verdiktu bol rozčarovaný aj Jakubov advokát Stanislav Jakubčík, ktorý sa vyjadril jasne: „Myslím, že svedkyňa veľmi dobre vedela, čo robí, a celé je to zmanipulované.“

Začal nový život

Jakub bol presvedčený o tom, že ho súd oslobodí a preto začal žiť nový život. „Mám priateľku a spoločne vychovávame jej dve deti. Som šťastný a prípadné väzenie by mi skomplikovalo život,“ povedal a dodal: „Neboli predsa žiadne dôkazy na to, že som Natáliu znásilnil.“ Krátko po vynesení verdiktu Nový Čas oslovil aj Natáliinu mamu, ktorá bola z rozsudku mimoriadne prekvapená.

„Toto som nečakala, že dostane toľko rokov,“ zmohla sa len na slová k výške trestu. Jakub na jej výrok reagoval pohotovo: „A toto je presne to, o čom stále hovorím. Tu nešlo o pravdu, ale o to, aby si niekto niečo dokázal, a Natália to nebola.“ Mladý muž stále dúfa v to, že 64 mesiacov za mrežami nestrávi.

 

Komplikovaná kauza

Február 2014 - Natália mala podľa obžaloby sex s kuchárom, ktorý pracoval v Čistom dni. Priznala sa matke.

September 2016 - Drahomíra, matka Natálie, sa rozhodla prípad medializovať. Oslovila poslankyňu N. Blahovú, ktorá o zneužívaní napísala blog.

Október 2016 - Riaditeľ zariadenia Peter Tománek priznal, že k sexu došlo, no mal to byť sex na rozlúčku. Resocializačné zariadenie sa dostalo do pozornosti médií, ale i sociálnych úradov a poslancov.

November 2016 - Čistý deň navštívila detská ombudsmanka Viera Tomanová. Deti jej povedali, že nechcú zo zariadenia odísť, pretože sa tam cítia bezpečne. Aj rodičia chcú, aby tam ostali.

Marec 2017 - Na povrch vychádzajú nechutnosti klientky Simony, ktorá si písala pikantné správy s poslancom NR SR Borisom Kollárom. Ten to aj priznal. Generálna prokuratúra vyšetruje ministerstvo práce.

Apríl 2017 - K Simone sa pridala Tamara a obe vyhľadali Daniela Lipšica s tým, že chcú podať trestné oznámenie na Čistý deň. Sťažovali sa, že veľakrát boli zatvorené v izbách a nemohli ísť von. Neskôr tvrdili, že je to najlepšie zariadenie.

August 2017 - Ministerstvo práce rozhoduje o odobratí akreditácie. Čistý deň s tým nesúhlasí, nevidí dôvod.

September 2017 - Trnavská župa priznala, že zariadeniu poskytla viac ako milión eur.

Január 2018 - Čistému dňu definitívne odobrali akreditáciu.

Február 2018 - Trnavská župa chce priestory na sociálne služby, posiela list Tománkovcom, aby sa vysťahovali.

Júl 2018 - V kauze Čistý deň padol prvý rozsudok. Psychológ sa priznal, že na chate sexoval s 3 maloletými dievčatami. Vyviazol s podmienkou.

Október 2018 - Začal sa súd s Jakubom, ktorý podľa obžaloby bývalú chovankyňu sexuálne zneužil.

November 2019 - Okresný súd v Galante odsúdil Jakuba (27), ktorý mal v resocializačnom zariadení pracovať ako kuchár, za zločin sexuálneho zneužívania na 5 rokov a štyri mesiace.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zuzana Šišovská, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


S Reném tvoria nerozlučnú dvojicu.
Foto
Plačková sa po rokoch vrátila k najťažším dňom: Prezradila nové detaily o NEVERE manžela! Čo by dnes robila inak?
(ilustračné foto)
Krajinu zasiahlo silné zemetrasenie: Zrútili sa náhrobné kamene, hlásia aj zranených
Zuzana sa teší z prvého vnúčaťa.
Foto
Zuzana Vačková opäť zamilovaná: Ukázala NOVÉHO muža! Je to chlap ako HORA
Izraelskí vojaci riadia tank na hraniciach s pásmom Gazy.
Mučil Izrael zamestnancov OSN? Zarážajúce obvinenia: Toto sa malo diať
V seriáli Výnimočná Nikol dostáva do kolien ľudí svojím humorom.
Foto
Pauhofová prehovorila o svojom NÁVRATE z materskej: Ako zvláda pracovný kolotoč!
Juraj nevynechal ani jeden zápas Montrealu v sezóne.
Foto
Hokejoví fanúšikovia sú vo vytržení: Slafkovský zarobil balík a potvrdil štart na MS! Kto ešte príde?
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Čína a USA sú na nože! Posielajú si drsné odkazy, situácia sa zhoršuje: Čo je za tým?
Dohliadať na bezpečnosť bude aj polícia.
Trnavu čaká rizikový futbalový zápas: Polícia aj mesto varuje! Pripravte sa na obmedzenia
ilustračné foto
Tretia svetová vojna?! Ukrajinský premiér varuje: Ak ich krajina nebude chránená, tak...
Čo robiť, keď vás uštipne hmyz?
Nebezpečný komár je na Slovensku: V tomto meste ho potvrdili PRVÝKRÁT!
Český spevák Tomáš Hajíček havaroval na motorke.
Spevák známej českej kapely HAVAROVAL na motorke: Je vo vážnom stave
Na snímke slovenský hokejový reprezentant Michal Krištof počas tréningu.
Agent Krištofa páli do Slovákov: Plaťte im ako v KHL a budú hrať doma!