Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.12.2019 17:45 | Správy | Európa
Sponzorované

Nová Európska komisia Ursuly von der Leyenovej mieri do zeleného

Pre Európu, ale i celý svet predstavujú zmeny klímy a zhoršovanie životného prostredia existenčnú hrozbu. Európska komisia preto predstavila očakávaný európsky ekologický dohovor. 

Cieľom európskeho ekologického dohovoru je zlepšiť kvalitu života ľudí. Urobiť Európu klimaticky neutrálnou a chrániť naše prirodzené prostredie. Z týchto opatrení budú mať prospech ľudia, celá planéta i hospodárstvo. Na nikoho sa nezabudne.

Predsedníčka Ursula von der Leyenová uviedla: „Európsky ekologický dohovor je našou novou stratégiou pre rast – rast, ktorý nám viac dáva, než berie. Ukazuje nám, ako zmeniť náš spôsob života, práce, výroby a spotreby tak, aby sme žili zdravšie a aby boli naše podniky inovatívnejšie. My všetci môžeme byť súčasťou transformácie a my všetci môžeme ťažiť z týchto príležitostí. Ak začneme konať ako prví a rýchlo, naše hospodárstvo by mohlo zaujať prvenstvo na celosvetovej scéne. Sme odhodlaní uspieť v záujme našej planéty a života na nej – za európske prírodné dedičstvo, za biodiverzitu, za naše lesy a moria. Keď ukážeme zvyšku sveta, ako si zachovať udržateľnosť a konkurencieschopnosť, môžeme presvedčiť ostatné krajiny, aby nás nasledovali.“

Európsky ekologický dohovor sa dotýka všetkých hospodárskych odvetví, no najmä dopravy, energetiky, poľnohospodárstva, stavebníctva a priemyselných odvetví. Keďže sa Európa do roku 2050 chce stať prvým klimaticky neutrálnym kontinentom na svete, Európska komisia predloží do 100 dní aj prvý „právny predpis v oblasti klímy“. Nasledovať budú aj nové stratégie v oblasti biodiverzity, znečisťovania, priemyslu, obehového hospodárstva či udržateľných potravín.

Je jasné, že rôzne regióny v Európe sa budú vedieť popasovať s novými európskymi ekologickými opatreniami rôzne, podľa ich zdrojov a schopností. Aj na toto sa myslí, a preto sa ráta s tzv. mechanizmom pre spravodlivú transformáciu. Tento mechanizmus bude podporovať tie regióny, ktoré sú v značnej miere závislé od činností spojených s veľmi vysokými emisiami CO2. Bude poskytovať podporu tým občanom, ktorí budú počas ekologickej premeny ich regiónu najzraniteľnejší. Mechanizmus im bude rôznorodo pomáhať, pomôže im napríklad s prístupom k rekvalifikačným programom či pracovným príležitostiam v nových hospodárskych odvetviach.

Je však celé toto obrovské úsilie potrebné? Stojí to Európanom za to? Európska komisia sa pozrela aj na možné dôsledky nečinnosti. Čo nás čaká, ak nebudeme konať?

V prípade, ak by sme sa rozhodli neprijímať potrebné ekologické opatrenia a pokračovali by sme tak ako doteraz, tak by sme sa museli zmieriť napríklad s tým, že v dôsledku silno znečisteného ovzdušia by v blízkej budúcnosti začalo v Európe ročne predčasne umierať až 400-tisíc ľudí. Rovnako by v dôsledku intenzívnych vĺn horúčav zomrelo ročne až 90-tisíc Európanov. Pol milióna ľudí len v Európe by bolo zase každý rok vystavených riečnym záplavám. Ceny potravín by mohli narásť až o jednu pätinu. Takmer jednej pätine druhov by hrozilo vyhynutie, ak by teplota narástla o 4,3 stupne a Európa by pocítila ešte silnejší nápor prisťahovalectva. O azyl v EÚ by mohlo žiadať až o 660 tisíc viac ľudí ročne.

Preto je potrebné si uvedomiť, že čím dlhšie budeme čakať, tým ťažšie bude možné dosiahnuť ciele v boji s klimatickými zmenami a tým nákladnejšie snahy budú potrebné.

Viac informácií o európskych témach nájdete na www.europa.sk.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: europa.sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to