Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.12.2019 08:00 | Správy
Špeciálny projektSponzorované

Centrum Bratislavy sa premení na jeden veľký vianočný trh

Zajtrajšia strieborná nedeľa sa bude niesť v centre hlavného mesta v znamení jedného z najväčších vianočných trhov.

Postará sa o to obľúbený Dobrý trh, ktorý tentokrát prepojí novo-pomenované Námestie Nežnej revolúcie cez Starú tržnicu a Klobučnícku ulicu s vianočnými trhmi na Hlavnom námestí. Čo všetko vás v meste čaká?

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Už tradičná vôňa blížiacich sa Vianoc, vynikajúce jedlo, kvalitné výrobky lokálnych producentov a tiež kreatívny susedský program sa zajtra rozhostia na jednej z najväčších bratislavských komunitných akcií koncom roka – Dobrom trhu v Starej tržnici a jej okolí. Organizátori ho chystajú od desiatej hodiny dopoludnia do siedmej večer.

Otvoriť galériu
Vianočný Dobrý trh
Zdroj: Nadácia VÚB

Ak hľadáte netradičné darčeky...

Starú tržnicu zaplavia stánky s kvalitnými potravinami, originálnymi darčekmi, zero waste domácimi potrebami alebo dobrými knihami. Na výber budú originálne dizajnové kúsky, ale aj tovar pre deti či oblečenie. Ak hľadáte tipy na darčeky iné ako bežne v obchodoch, naprázdno rozhodne neodídete. Novinkou tohto roka bude, že trh potiahnu pozdĺž celej Klobučníckej ulice, čím dôjde k spojeniu s vianočnými trhmi na Hlavnom námestí.

Otvoriť galériu
Vianočný Dobrý trh
Zdroj: Nadácia VÚB

„Premenu Klobučníckej ulice vnímame pozitívne. Rozhodli sme sa ňou preto pomyselne otvoriť dvere do susedstva Starej tržnice, ktorému sa v našom programe budeme venovať,“ hovorí programová manažérka Dobrého trhu Illah van Oijen z OZ PUNKT.

Oveľa viac než len nakupovanie

Téma aktívneho susedstva bola a je nosnou počas všetkých vydaní Dobrého trhu tento rok. Do prípravy programu sa opäť zapojili inštitúcie či prevádzky v okolí, ktoré pre návštevníkov trhu pripravili špeciálny program. Domáci sa mohli, rovnako ako počas predošlých vydaní trhu na Jakubovom námestí a Panenskej, prihlásiť do susedskej výzvy. Vďaka spolupráci s Nadáciou VÚB organizačný tím opäť produkčne aj finančne podporí ich nápady.

Otvoriť galériu
Vianočný Dobrý trh
Zdroj: Nadácia VÚB

„Návštevníkom Dobrého trhu odporúčame nájsť špeciálne vlajky s označením susedský program, ktoré budú okolo nich v priestore a aj na mape. Práve na týchto miestach už tradične skvelú predvianočnú atmosféru ešte viac spríjemnia ochotní a kreatívni susedia z tejto lokality,“ hovorí Lucia Luptáková, zástupkyňa Nadácie VÚB, ktorá sa už tretí rok po sebe podpisuje pod toto mestské podujatie ako partner pre komunity.

Ukážku zo susedského programu z minulého vydania Dobrého trhu si môžete pozrieť v tomto videu. 

Zajtra sa budete môcť v susedstve vydať napríklad na komentovanú prehliadku Kláštora uršulínok, zdarma sa dostanete do pozoruhodného Múzea J. N. Hummela alebo do podzemia Starej tržnice. Vo Vieche malých vinárov si môžete posedieť pri hre už legendárnej bratislavskej klaviristky, pani Marty.

Otvoriť galériu
Vianočný Dobrý trh
Zdroj: Nadácia VÚB

Vianočné naladenie pre všetky vekové kategórie

Na pódiu pred Starou tržnicou budú počas celého dňa prebiehať koncerty. Vystúpia tu napríklad skupina Živé kvety alebo detský spevácky zbor Superar a retro kapela Funny Fellows tu pokrstí nový album. Bohatý bude aj program pre deti. Prichystaná je výstava ilustrácií z detských kníh, čítačka, workshop kreslenia, Divadielko Maťko či koncert populárneho Pánka. Kúpiť si milý darček od detských predajcov budete môcť aj na detskom trhu v pasáži Centrál.

Otvoriť galériu
Vianočný Dobrý trh
Zdroj: Nadácia VÚB

EKO rozmer, na ktorom záleží najviac

Dobrý trh bude prebiehať opäť v bezodpadovom štandarde, s čím pomôžu dobrovoľníci na špeciálnych triediacich staniciach. Najete sa na ňom iba s kompostovateľnými riadmi a piť budete zo zálohovaných pohárov, rovnakých aké sa používajú na hlavnom Vianočnom trhu. V Starej tržnici a okolí sa bude diskutovať aj o dôležitej téme čistoty ovzdušia. Na tému ekológie a klimatickej zmeny budú reagovať aj umelci, a to cez tvorbu ľadových sôch.

V duchu prepojenia ekológie a Vianoc sa bude niesť aj stánok Nadácie VÚB. Pod dohľadom dizajnérov si tu budete môcť vyrobiť napríklad reálne použiteľné peňaženky z tetrapaku či originálne vianočné ozdoby z použitej reklamnej banneroviny banky.

Viac informácií o programe nájdete na www.dobrytrh.sk a tiež stránke podujatia na Facebooku.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Alojz Hlina
Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný
Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!