Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Stavebníci pochybujú o vine robotníkov: Toto nesedí na výbuchu paneláku v Prešove

Stavebná komora SR (SKSR) sa nestotožňuje s názorom vyšetrovateľov a súdu, že hlavnými vinníkmi v súvislosti s výbuchom plynu v Prešove sú traja robotníci, ktorí obsluhovali technologické zariadenie na vykonanie prikázanej práce.

Fotogaléria
14
fotiek v galérii

V tejto súvislosti podáva trestné oznámenie. "SKSR neustále sleduje dianie a vývoj udalostí okolo tragickej havárie bytového domu a okolia na Mukačevskej ulici v Prešove. Po analýze doposiaľ známych zverejnených faktov a informácií so svojimi odborníkmi s dlhodobými praktickými skúsenosťami aj z podobných prípadov komora dospela k pochybnostiam o možnej vine troch robotníkov ako hlavných vinníkov za tragickú haváriu v bytovom dome v Prešove," uviedol prezident SKSR Ivan Pauer.

Podľa jeho slov zaistení robotníci vykonávali stavebné prace na prerážaní podzemnej trasy pre podzemný rozvod a ich úlohou bola obsluha technologického zariadenia a dodržanie vytýčenej trasy vrtu. Pauer ďalej uviedol, že systémom podvrtávania, pretláčania otvorov v zemi, ľudovo nazývaným 'krtkovanie', sa občas stáva, že bez vplyvu operátora zariadenia pretláčacia hlavica po náraze na tvrdú prekážku nekontrolovane zmení smer. Toto sa mohlo stať aj v danom prípade, ale mohlo sa stať aj to, že plynové potrubie nebolo tak uložené, ako to bolo deklarované pri vyjadrovaní k projektovej dokumentácii, prípadne chybne zakreslil do projektovej dokumentácie. Taktiež sa mohlo stať, že pred spustením pretláčania boli podzemné rozvody chybne identifikované a vytýčené. To sú činnosti, za ktoré by robotníci obsluhujúci stroj nemali niesť zodpovednosť. "Tiež sa vynára otázka, prečo plyn nevybuchol v mieste narušenia, ale až desiatky metrov ďalej v najvyšších poschodiach budovy, ale sú aj ďalšie otázky pre odborníkov a vyšetrovateľov, ktoré spochybňujú základnú vinu troch robotníkov vyšetrovaných vo väzbe," vysvetlil Pauer.

Otvoriť galériu

Podľa názoru Pauera a odborného tímu komory činnosť vyšetrovaných robotníkov by sa nemala považovať za primárnu a hlavnú príčinu výbuchu údajne niekoľko dní hromadeného plynu v bytovom dome. Mohla byť maximálne len sekundárnym spúšťačom, ak naozaj ním bola. "Zostáva taktiež nezodpovedaná otázka, ako je možné, že v bytovom dome bolo niekoľko dní cítiť zápach plynu a pravdepodobne nikto zo zodpovedných s tým nič nerobil," zdôraznil Pauer.

 

"Pre podozrenie zo zanedbania pracovných povinností a neodborného prístupu pri správe a užívaní bytov v bytovom dome, podozrenie z hrubého zanedbania povinností projektantov navrhujúcich stavebné zmeny v bytoch ich vlastníkov a ďalšie pochybnosti z porušenia povinností, noriem a zákonov Stavebná komora SR po vyhodnotení situácie okolo tragickej havárie bytového domu na Mukačevskej ulici v Prešove podala v stredu trestné oznámenie pre podozrenie zo zvlášť závažného trestného činu všeobecného ohrozenia s následkom usmrtenia a ujmy na zdraví ľudí," dodal Pauer.

Plyn vybuchol v piatok v jednom z bytov v 12-podlažnej bytovke. Nešťastie si vyžiadalo sedem ľudských životov a jedna osoba je nezvestná. Svoje domovy museli opustiť obyvatelia viacerých okolitých domov. Časť z nich sa do bytov vrátila v sobotu popoludní.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Voda siahala do takej výšky, že takmer úplne zaplavila vozidlá, ktoré boli na cestách.
Foto
Katastrofálne záplavy v Dubaji: Sú za tým lietadlá rozprašujúce chemikálie?! Šokujúce zistenia
Šutaj Eštok reaguje na zadržanie Beňa.
Aktualizované
Šutaj Eštok reaguje na zadržanie bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňa: Čoho sa mal dopustiť?
ÚVZ SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov, nachádzajú sa medzi nimi aj známe značky.
Foto
ÚVZ varuje pred nebezpečnou kozmetikou: Ide aj o obľúbené značky! Ak ich máte doma, vyhoďte ich
Poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo).
Poľský prezident sa stretol s Trumpom: Zvláštne, čo povedal!
Manželia Csémiovci mali spolu pekný vzťah.
FotoVáš Tip
Poradca Šutaja Eštoka sa ukázal na verejnosti: Prvá fotka od záhadnej smrti manželky!
Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Čo všetko čaká dnes poslancov? Schôdzu začali návrhom na zmeny v zložení parlamentných výborov
(ilustračné foto)
Kus žltého papiera vydražili za obrovskú sumu! Neuhádnete, čo je za tým
Tragédia na Spiši vzala život aj Lucke († 17).
Foto
Tragédia na Spiši: Otec Ľuboš prezradil, čo našli v mobile nebohej Lucky († 17)! Chytí vás za srdce, čo urobil potom
Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Po nevídaných dažďoch vládla všade panika a strach.
FotoVáš Tip
Dubaj zasiahli najsilnejšie dažde za posledných 75 rokov: Chaosu a katastrofe čelia aj uviaznutí Slováci!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?