Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.12.2019 00:08 | Správy | Zahraničné správy

Pre ochranu klímy bude rozhodujúci nasledujúci rok: Musíme splniť všetko, čo stanovili vedci

Nasledujúcich 12 mesiacov bude pre svetové spoločenstvo rozhodujúcich v boji proti klimatickej kríze. Vyhlásil to dnes podľa agentúry DPA generálny tajomník OSN António Guterres na madridskej konferencii OSN o zmenách klímy (COP25).

Je podľa neho potrebné uskutočniť to, čo vedci označujú za nevyhnutné. "V roku 2020 musíme splniť, čo vedci stanovili ako nevyhnutnosť, alebo my a všetky nasledujúce generácie neskôr zaplatíme neznesiteľnou cenu," varoval Guterres. Svet sa podľa neho bude otepľovať a stávať nebezpečným rýchlejšie, než sa kedy pokladalo za možné.

Emisie oxidu uhličitého budú musieť od budúceho roka začať klesať, ak majú zostať ciele parížskej klimatickej dohody na dosah. "Potrebujeme väčšiu ctižiadostivosť, viac solidarity a viac naliehavosti," vyzval Portugalčan. COP25 v španielskej metropole zasadá od 2. decembra a skončí tento piatok. Témou je boj s klimatickými zmenami a detaily týkajúce sa realizácie parížskej klimatické dohody z roku 2015. Tá má za cieľ udržať vzostup globálnej priemernej teploty čo najviac pod dvomi stupňami Celzia, pokiaľ možno na 1,5 stupni v porovnaní s teplotou v období pred industrializáciou. Zachovanie súčasných podmienok by však podľa vedcov mohlo znamenať oteplenie do konca tohto storočia až o tri stupne Celzia.

Štáty musia svoje národné plány na ochranu klímy od roku 2020 každých päť rokov sprísňovať, ak majú dodržať sľuby z parížskej dohody, zdôraznil dnes šéf OSN. "Nasledujúcich 12 mesiacov je rozhodujúcich," vyhlásil. Cieľom podľa Guterresa musí byť dosiahnutie poklesu emisií skleníkových plynov do roku 2030 o 45 percent oproti roku 2010 a dosiahnutie klimatickej neutrality v roku 2050.Za klimatickú neutralitu je považovaný stav, kedy je produkcia škodlivých emisií kompenzovaná ostatnými krokmi zodpovedajúceho rozsahu, napríklad výsadbou stromov. Guterres naliehavými slovami upozornil, že ide o "boj o náš život". Guterres už v septembri pozval šéfov štátov a vlád do New Yorku s cieľom získať od nich sľub náročnejších klimatických cieľov. Doteraz 73 štátov oznámilo, že na budúci rok predloží ambicióznejšie emisné ciele pre rok 2030. Jedenásť únijných krajín na čele s Nemeckom už na splnenie ambicióznejších zámerov pracuje.

Téma ochrany klímy a dosiahnutie uhlíkovej neutrality únie k roku 2050 bude prejednávať aj summit EÚ, ktorý sa začína vo štvrtok v Bruseli. Praha sa zatiaľ k cieľu stavia zdržanlivo a okrem iného plánuje do uznesenia summitu presadiť, aby jadrová energia bola označená za čistú a aby jej využívanie nebolo prekážkou pre uhlíkovú neutralitu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta obce Zborov Ján Šurkala.
Čaputová na východe navštívila aj Starú Ľubovňu: Odovzdanie významného ocenenia a ... Čo všetko tam stihla?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
V parlamente nastala minúta ticha: Uctili si tak obrovskú tragédiu spred 109 rokov
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Ilustračné foto
Amfiteáter v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku! Prečo vybrali práve ten?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!
Alergikom sa začína ťažké obdobie.
Peľová sezóna brezy sa blíži ku koncu: Nahradí ju tento SILNÝ alergén!
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Aktualizované
Bidenov podpis SPEČATIL nielen osud Ukrajiny: O niekoľko hodín sa to začne!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Rowan poklad našiel pri prechádzke so psom.
Foto
Školák pri venčení psa natrafil na zvláštnosť: Zistili, čo to je, mama lapala po dychu!
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby