Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.12.2019 18:00 | Tip od Vás | Slovensko
FotoVáš Tip

Po kúpe bytu na lukratívnej adrese prežívajú Teofil s manželkou nočnú moru: V izbách sa bojíme aj zasvietiť!

Smrad, vlhkosť, všadeprítomné plesne! Taká je realita v byte manželov Teofila (64) a Ivety (54) Chrappovcov, ktorí žijú na lukratívnej adrese v Starom Meste. Keď si ho však v roku 2016 kupovali, nemali ani poňatia, že sa budú každý deň trápiť a prídu aj o zdravie.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Lavína problémov sa spustila už pár dní po nasťahovaní sa. S bývalým majiteľom bytu sa chceli dohodnúť na odstúpení od zmluvy, no neuspeli. Nepomohol im ani bytový správca, polícia či kancelária vtedajšieho starostu... Spor je už tri roky na súde a stále nie je koniec! S malou nádejou sa preto obrátili na Nový Čas.

Manželia Chrappovci si kúpili byt na Kozej ulici a namiesto toho, aby sa tešili, riešia problémy. Predaj sprostredkovala realitka. Bývalým majiteľom bola firma Bonven, ktorá byt kúpila od mesta za 19 600 € ako nebytový priestor. „My sme si kupovali tento 2-izbový byt už ako bytový priestor v suteréne za takmer 100-tisíc €,“ hovorí Iveta.

Pri obhliadkach si nič podozrivé nevšimli, aj pri podpise zmluvy bolo všetko v poriadku. „Pýtala som sa, či byt nie je vlhký, lebo som si vedomá, že tieto byty majú tendenciu byť vlhkejšie,“ hovorí. Nočná mora sa začala už pár dní po nasťahovaní sa. „V byte sme cítili zápach. Začali sa nám vytvárať plesne,“ načrtáva Iveta problémy s tým, že to bolo po prudkom daždi.

Otvoriť galériu

 

V byte sa držalo vlhko a nedalo sa to vyvetrať. „Všetky šaty aj vankúše nám napáchli a veľa z nich sme museli vyhodiť, lebo splesniveli,” vraví nešťastná žena a tvrdí, že až neskôr zistili, že ich byt je menší, lebo pôvodný majiteľ dal na steny sadrokartón: „Takmer 30 cm od steny je ďalšia, sadrokartónová.“ Čo sa skrýva v škáre medzi nimi, na to radšej manželia ani nechcú pomyslieť.

Zhoršené zdravie

Manželia celú záležitosť začali riešiť najprv s bývalým majiteľom, no nepochodili. Pokračovali bytovým správcom, vtedajšou starostkou, nakoniec políciou a trestným oznámením. Nič nepomohlo. Napokon vec postúpili na súd, ktorý sa ťahá už 3 roky! „V pondelok sme mali pojednávanie, ale keďže posudok ohľadom bytu a vlhkosti poslal znalec v piatok, nášmu právnikovi bol záver doručený tesne pred pojednávaním. A tak je všetko odročené na marec,“ krúti hlavou Teofil a dodáva: „Nemôžeme zažať, bojíme sa. Steny sú vlhké, niekoľko zásuviek nám už aj začalo horieť! Ešteže sme boli doma.”

Z jedinej suchej zásuvky sa im vinie do celého bytu niekoľko predlžovačiek. „Ak nechceme vyhorieť, ostatné zásuvky nemôžeme používať,“ vravia manželia jednohlasne. „Náš syn sa musel odsťahovať, pretože je astmatik a zhoršil sa mu zdravotný stav. Manžel má chronické problémy s dýchacími cestami a ja musím užívať lieky na imunitu,“ rozplakala sa Iveta, ktorá tvrdí, že bývalý majiteľ bytu Peter Sulík sa chcel dohodnúť mimosúdne. „Ponúkol nám 3 000 eur!“ dodala rozhorčene. Chceli sme osloviť aj bývalého majiteľa Sulíka, bohužiaľ, na jeho firmu neexistuje žiaden kontakt. Jediné telefónne číslo je pevná linka, ktorá je vypojená.

Pre zatajené vady na nehnuteľnosti možno odstúpiť od zmluvy

Otvoriť galériu

Je dôležité vedieť, či predávajúci o vadách v byte kupujúceho vopred upovedomil. Ak totiž vyjdÚ najavo vady, na ktoré predávajúci neupozornil, má kupujúci niekoľko možnostÍ:

1. ak ide o odstrániteľnú vadu, má právo na primeranú zľavu z kúpnej ceny zodpovedajúcu povahe a rozsahu vady (ideálne je, ak ju vyčísli odborným, resp. znaleckým posudkom)

2. ak ide o vadu, ktorá je neodstrániteľná (napr. je vážne narušená statika budovy), má kupujúci právo odstúpiť od zmluvy.

Od zmluvy možno odstúpiť aj vtedy, ak predávajúci tvrdil, že vady neexistujú a preukáže sa opak. Ale pozor! Vady si treba u predávajúceho uplatniť čo najskôr, ak tak kupujúci neurobí do 24 mesiacov od prevzatia nehnuteľnosti, na súde sa už nemôže domáhať svojich práv. Vlhkosť, resp. plesne sú v bytoch a domoch častým problémom, avšak je veľmi náročné preukázať, že tento problém existoval už v čase kúpy nehnuteľnosti. Predávajúci sa často bránia, že vlhkosť zapríčinil sám kupujúci (napr. zlým vetraním) alebo sa vlhkosť objavila z iného dôvodu, ktorý nemá pôvod v byte či dome (napr. vytopením od susedov). Z uvedeného dôvodu je náročné preukázať, že nehnuteľnosť má vadu, z ktorej by kupujúcemu vyplývalo právo na zľavu z kúpnej ceny či právo na odstúpenie od kúpnej zmluvy.

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Denisa Borkovičová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO