Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.12.2019 18:00 | Tip od Vás | Slovensko
FotoVáš Tip

Po kúpe bytu na lukratívnej adrese prežívajú Teofil s manželkou nočnú moru: V izbách sa bojíme aj zasvietiť!

Smrad, vlhkosť, všadeprítomné plesne! Taká je realita v byte manželov Teofila (64) a Ivety (54) Chrappovcov, ktorí žijú na lukratívnej adrese v Starom Meste. Keď si ho však v roku 2016 kupovali, nemali ani poňatia, že sa budú každý deň trápiť a prídu aj o zdravie.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Lavína problémov sa spustila už pár dní po nasťahovaní sa. S bývalým majiteľom bytu sa chceli dohodnúť na odstúpení od zmluvy, no neuspeli. Nepomohol im ani bytový správca, polícia či kancelária vtedajšieho starostu... Spor je už tri roky na súde a stále nie je koniec! S malou nádejou sa preto obrátili na Nový Čas.

Manželia Chrappovci si kúpili byt na Kozej ulici a namiesto toho, aby sa tešili, riešia problémy. Predaj sprostredkovala realitka. Bývalým majiteľom bola firma Bonven, ktorá byt kúpila od mesta za 19 600 € ako nebytový priestor. „My sme si kupovali tento 2-izbový byt už ako bytový priestor v suteréne za takmer 100-tisíc €,“ hovorí Iveta.

Pri obhliadkach si nič podozrivé nevšimli, aj pri podpise zmluvy bolo všetko v poriadku. „Pýtala som sa, či byt nie je vlhký, lebo som si vedomá, že tieto byty majú tendenciu byť vlhkejšie,“ hovorí. Nočná mora sa začala už pár dní po nasťahovaní sa. „V byte sme cítili zápach. Začali sa nám vytvárať plesne,“ načrtáva Iveta problémy s tým, že to bolo po prudkom daždi.

Otvoriť galériu

 

V byte sa držalo vlhko a nedalo sa to vyvetrať. „Všetky šaty aj vankúše nám napáchli a veľa z nich sme museli vyhodiť, lebo splesniveli,” vraví nešťastná žena a tvrdí, že až neskôr zistili, že ich byt je menší, lebo pôvodný majiteľ dal na steny sadrokartón: „Takmer 30 cm od steny je ďalšia, sadrokartónová.“ Čo sa skrýva v škáre medzi nimi, na to radšej manželia ani nechcú pomyslieť.

Zhoršené zdravie

Manželia celú záležitosť začali riešiť najprv s bývalým majiteľom, no nepochodili. Pokračovali bytovým správcom, vtedajšou starostkou, nakoniec políciou a trestným oznámením. Nič nepomohlo. Napokon vec postúpili na súd, ktorý sa ťahá už 3 roky! „V pondelok sme mali pojednávanie, ale keďže posudok ohľadom bytu a vlhkosti poslal znalec v piatok, nášmu právnikovi bol záver doručený tesne pred pojednávaním. A tak je všetko odročené na marec,“ krúti hlavou Teofil a dodáva: „Nemôžeme zažať, bojíme sa. Steny sú vlhké, niekoľko zásuviek nám už aj začalo horieť! Ešteže sme boli doma.”

Z jedinej suchej zásuvky sa im vinie do celého bytu niekoľko predlžovačiek. „Ak nechceme vyhorieť, ostatné zásuvky nemôžeme používať,“ vravia manželia jednohlasne. „Náš syn sa musel odsťahovať, pretože je astmatik a zhoršil sa mu zdravotný stav. Manžel má chronické problémy s dýchacími cestami a ja musím užívať lieky na imunitu,“ rozplakala sa Iveta, ktorá tvrdí, že bývalý majiteľ bytu Peter Sulík sa chcel dohodnúť mimosúdne. „Ponúkol nám 3 000 eur!“ dodala rozhorčene. Chceli sme osloviť aj bývalého majiteľa Sulíka, bohužiaľ, na jeho firmu neexistuje žiaden kontakt. Jediné telefónne číslo je pevná linka, ktorá je vypojená.

Pre zatajené vady na nehnuteľnosti možno odstúpiť od zmluvy

Otvoriť galériu

Je dôležité vedieť, či predávajúci o vadách v byte kupujúceho vopred upovedomil. Ak totiž vyjdÚ najavo vady, na ktoré predávajúci neupozornil, má kupujúci niekoľko možnostÍ:

1. ak ide o odstrániteľnú vadu, má právo na primeranú zľavu z kúpnej ceny zodpovedajúcu povahe a rozsahu vady (ideálne je, ak ju vyčísli odborným, resp. znaleckým posudkom)

2. ak ide o vadu, ktorá je neodstrániteľná (napr. je vážne narušená statika budovy), má kupujúci právo odstúpiť od zmluvy.

Od zmluvy možno odstúpiť aj vtedy, ak predávajúci tvrdil, že vady neexistujú a preukáže sa opak. Ale pozor! Vady si treba u predávajúceho uplatniť čo najskôr, ak tak kupujúci neurobí do 24 mesiacov od prevzatia nehnuteľnosti, na súde sa už nemôže domáhať svojich práv. Vlhkosť, resp. plesne sú v bytoch a domoch častým problémom, avšak je veľmi náročné preukázať, že tento problém existoval už v čase kúpy nehnuteľnosti. Predávajúci sa často bránia, že vlhkosť zapríčinil sám kupujúci (napr. zlým vetraním) alebo sa vlhkosť objavila z iného dôvodu, ktorý nemá pôvod v byte či dome (napr. vytopením od susedov). Z uvedeného dôvodu je náročné preukázať, že nehnuteľnosť má vadu, z ktorej by kupujúcemu vyplývalo právo na zľavu z kúpnej ceny či právo na odstúpenie od kúpnej zmluvy.

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Denisa Borkovičová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Viaceré komplikácie v doprave v Bratislave: Tu sa zrazili 3 autá! Kde všade sa zdržíte?
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
(ilustračné foto)
Jedna z najväčších krádeží zlata v dejinách krajiny: Prípad sa pohol! Nečakaný úspech
Ilustračné foto
Dokedy nás bude trápiť mrazivé počasie? Slováci, pripravte sa: To vôbec nevyzerá dobre!
(ilustračné foto)
Chystáte sa do Amsterdamu? Dobre čítajte: Zavádzajú nové opatrenia
Foto
Slovenský hokejista v USA: Vodičák má vo vrecku, pozvánku do repre...
(ilustračná foto)
Smutné správy: Zomrel významný dopravný dizajnér († 93)! Pozrite sa, čo navrhol
Ondrej Rusnák (35)
Foto
Hokejový expert o Slafkovskom a MS: Na ľade si dobre rozumie s... Sledujte, čo povedal!
Expla si podali Junior a Marcel.
Foto
Expla si zobrali do parády Junior a Marcel: Chceš byť moderátor Fun rádia? Natri mu chrbátik!
Ilustračné foto
Preskočilo jej? Žena prišla do banky s mŕtvolou! Odpadnete, keď zistíte, čo tam robila
(ilustračné foto)
Desivé varovanie z USA: Maskuje Čína tajné vojenské operácie?! Neuveríte, čo tvrdí šéf NASA
Spiš: Okrem Spišského hradu návštevníci vyhľadávajú Slovenský raj, ktorý ponúka aj atraktívne jazdy na koňoch.
Váš Tip
Na Spišskom hrade čaká turistov tento rok viacero noviniek: Uvidíte doteraz skryté zákutia a zažijete aj TOTO!