Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.12.2019 05:00 | Správy | Politika

Kočner po uvalení sankcií na USA: Ťažké časy ho čakajú aj na Slovensku

Po tom, čo sa obžalovaný podnikateľ Marián Kočner (56) dostal na sankčný zoznam, budú o tomto kroku informované aj slovenské banky, kde má účty.

Podľa medializovaných informácií Kočner spolupracoval najmä s Tatra bankou či Privatbankou. Ako sa postavia k prípadným transakciám z jeho bankových účtov či platbám jeho firiem?

Kočnerove pochybné ekonomické „prilepšenie“ aj vraždu novinára Jána Kuciaka († 27) si všimli aj za oceánom. Podnikateľa obžalovaného v kauze falšovania zmeniek TV Markíza aj objednávky popravy žurnalistu so snúbenicou zaradilo Ministerstvo financií USA na sankčný zoznam podľa tzv. Magnitského zákona. Tento zoznam využívajú Američania proti zločincom, ktorí sú zodpovední za porušovanie základných ľudských práv alebo za korupciu. „Opatrenie má za účinok zablokovanie akéhokoľvek majetku alebo podielu na majetku Mariána Kočnera alebo jemu blízkych podnikateľských subjektov v rámci americkej jurisdikcie,“ uviedol hovorca veľvyslanca USA v Bratislave Griffin Rozell.

 

Kočnerovi a jeho firmám Američania zmrazili majetok aj akékoľvek finančné transakcie na účtoch v rámci americkej jurisdikcie. Podľa hovorcu Tatra banky - cez ktorú Kočner riešil niektoré svoje podnikateľské „projekty“ - americké sankcie nie sú síce pre slovenské banky právne záväzné, ale aj tak sú dôležité a prihliadajú na ne. „V praxi to môže znamenať hlásenie neobvyklých obchodných operácií príslušným orgánom SR, ktoré môže vyústiť do zdržania alebo prípadného zaistenia finančných prostriedkov v trestnom konaní. Konkrétny postup v jednotlivých prípadoch je však vždy individuálny,“ povedal hovorca Tatra banky Boris Fojtík.

Privatbanka, ktorá patrí do portfólia finančnej skupiny Penta a tiež financovala niektoré Kočnerove projekty, je pri sankciách prísnejšia. „Privatbanka, a. s. musí pri každom obchode overiť, či sa daná osoba nenachádza na sankčných zoznamoch Európskej únie a OSN. V prípade, že sa daná osoba nachádza na niektorom zo sankčných zoznamov, Privatbanka, a. s. obchod odmietne,“ uviedla hovorkyňa Privatbanky Marcela Bariaková. Na „tresty“ vydané americkou jurisdikciou prihliada aj VÚB banka. „V rámci právneho poriadku SR sú banky povinné dodržiavať sankcie SR, EÚ a OSN. VÚB berie vo svojich interných politikách do úvahy aj sankcie USA,“ vyhlásil Dominik Miša z VÚB banky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!