Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.12.2019 10:15 | Správy | Zahraničné správy

Z masakra v ostravskej nemocnici sú ľudia stále otrasení: Smutné slová primátora

Ostravskí poslanci si v stredu na začiatku zasadnutia minútou ticha uctili pamiatku šiestich obetí, ktoré v utorok vo Fakultnej nemocnici v Ostrave zastrelil štyridsaťdvaročný muž.

Traja ľudia zostávajú po streľbe v nemocnici, stav jednej ženy zostáva kritický. Tragédiu pripomína čierna vlajka na magistráte a upravený bude aj stredajší program vianočných trhov v centre krajského mesta.

"Udalosť patrí a bude patriť k najtragickejším v novodobých dejinách mesta," uviedol primátor Tomáš Macura (ANO), ktorý strelca označil za pravdepodobne duševne narušeného jedinca. Poďakoval zložkám integrovaného záchranného systému, najmä polícii za profesionálny prístup, rovnako tak zhodnotil prácu zamestnancov fakultnej nemocnice. "Chcem vyjadriť hlbokú ľútosť a sústrasť," doplnil primátor.

V hlavnej hale budovy radnice mestského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz je od 09:00 pripravená kondolenčná kniha. Každý v nej môže vyjadriť sústrasť s pozostalými po obetiach utorkovej tragédie vo Fakultnej nemocnici Ostrava, uviedol hovorca radnice David Račák. "Vedenie radnice Moravská Ostrava a Přívoz vyjadruje hlbokú sústrasť pozostalým po obetiach a všetkým zraneným," povedala starostka obvodu Zuzana Ožanová (ANO).

 

Tragická udalosť ovplyvní aj podobu stredajšieho programu na vianočných trhoch na Masarykovom námestí. O 18:00 si na nich ľudia môžu uctiť pamiatku obetí minútou ticha. "Dnešný sprievodný program sme na hlavnom pódiu upravili. Od 16:00, kedy sa začne program, si spomenú moderátori pred každým vystúpením na utorkový smutný deň vo Fakultnej nemocnici Ostrava," uviedol Račák. Z pietnych dôvodov bola v stredu zrušené tiež dve humorné predstavenia o 17:10 a o 18:30. Program vystupujúceho Kejklíř Krupa alá Hup sa presunuli na 22. decembra od 18.30 h na Jiráskovo námestie.

Muž začal paľbu bez varovania na poliklinike nemocnice v čakárni traumatologickej ambulancie v utorok po 07:00. Strieľal čakajúcich pacientov z bezprostrednej blízkosti do hlavy a hrudníka. Medzi obeťami sú dvaja príslušníci Väzenskej služby.

Lekárky a sestričky, ktoré boli pri utorkovej streľbe v ambulancii, majú v stredu voľno a sú v kontakte s nemocničnými psychológmi a internistami. V závislosti od ich stavu sa vrátia do práce, povedal Rádiožurnálu riaditeľ FN Ostrava Jiří Havrlant. Predpokladá, že prevádzka traumatologickej ambulancie bude obnovená vo štvrtok. Pacienti objednaní na stredu budú ošetrení na urgentnom príjme.

Z nemocnice sa strelcovi podarilo odísť pred príchodom polície. Navštívil matku, ktorej sa zveril a oznámil jej, že sa zabije. Neskôr spáchal samovraždu, asi osem kilometrov od fakultnej nemocnice. Podľa doterajších informácií bol muž stavebný technik, zhruba od polovice októbra bol chorý. Tvrdil, že má závažnú chorobu. Polícia zatiaľ motív činu oficiálne nezverejnila. Legálnu zbraň strelec nemal a mal menej závažnú trestnú minulosť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón a zúfalí paraglajdisti si nevedia s nimi rady.
FotoVáš Tip
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón na Straníku, paraglajdisti aj turisti sú zúfalí: Bojíme sa o svoj život!
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Premiér má obavy: Budúcnosť nevyzerá ružovo! Budeme platiť?
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo