Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.12.2019 12:00 | Správy | Zahraničné správy

Druhú najtragickejšiu streľbu v Česku spustil stavbár Ctirad († 42): Desivé priznanie matke

Druhá najtragickejšia streľba v českej histórii. V utorok, niekoľko minút po siedmej hodine ráno, vošiel do čakárne traumatológie v ostravskej nemocnici ozbrojený 42-ročný Ctirad Vitásek.

Bez akéhokoľvek varovania alebo požiadaviek začal strieľať nič netušiacich pacientov do hlavy. Výsledkom krvavého masakra je 6 mŕtvych, 2 ťažko zranení a 1 ľahko postrelený, ktorý môže hovoriť o zázraku, pretože ho guľka iba poškrabala na krku. Páchateľ vydržal na úteku necelé 4 hodiny, zabil sa, keď začul policajnú helikoptéru. Čo vraždeniu predchádzalo? Strelec Vitásek začal svoje besnenie o siedmej ráno v čakárni traumatologickej ambulancie na treťom poschodí Fakultnej nemocnice Ostrava. Pacientov strieľal prevažne do hláv a do krku. Podľa svedka páchateľ dokonca vymenil zásobník, čo niektorí využili na útek. Hlásenie o streľbe zaznamenala česká polícia na čísle 158 už o 7.19 ráno, na mieste činu boli prví muži zákona o necelých šesť minút.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

„Bolo identifikované pracovisko, kde k streľbe došlo, páchateľ sa tam však už nenachádzal. Bol tam iba zdravotný personál, ktorý poskytoval prvú pomoc,“ uviedol riaditeľ polície moravskosliezskeho kraja Tomáš Kužel s tým, že po strelcovi začali okamžite pátrať a do akcie sa zapojili stovky policajtov. Pátralo sa po aute značky Renault Laguna s poznávacou značkou 9T5 740.

„Získali sme kamerové záznamy z nemocnice a podľa databázy obyvateľov sme identifikovali možného podozrivého. Po niekoľkých upresneniach sme aj v spolupráci s rodinou identifikovali podozrivého, ktorý bol v pohybe so svojím vozidlom. Poslal som do vzduchu dva vrtuľníky, ktoré lokalizovali vozidlo,“ dodal Kužel. Strelec sa nakoniec zabil vonku v meste Děhylov necelé 4 hodiny po čine v momente, keď sa nad ním vznášala helikoptéra. Podľa polície páchateľ ešte chvíľu žil a komunikoval. Ide o druhú najtragickejšiu streľbu v histórii Českej republiky, ktorej výsledkom sú 4 mŕtvi muži, 2 ženy a 3 zranení, z toho jeden ťažko.

 

Čo vieme o útočníkovi

Otvoriť galériu
Ctirad Vitásek (42) pracoval ako stavebný technik. Pred dvomi týždňami svojmu nadriadenému oznámil, že odchádza na PN-ku. Podľa Seznamu ho v tejto nemocnici liečili a bol pacientom na oddelení hematoonkológie. Informácie českých médií však hovorili aj to, že si len vsugeroval, že je vážne chorý a nikto ho nechce liečiť. Pištoľ CZ 75, ktorou vraždil, nemal v legálnej držbe a nebol žiadnym neviniatkom. „Tento človek mal trestnú minulosť, mal tam tri záznamy. Násilnú trestnú činnosť - bitku a drobnú majetkovú trestnú činnosť,“ uviedol krajský policajný šéf Kužel. Na miesto tragédie sa vydal aj český premiér Andrej Babiš, ktorý zrušil návštevu Estónska. „S políciou spolupracuje jeho matka, on prišiel domov, oznámil, že zastrelil ľudí a že sa ide zabiť. Mám informáciu, že bol liečený v tej nemocnici,“ uviedol Babiš s tým, že polícia motív masakra stále preveruje. Zosnulých si uctia celoštátnou spomienkou 17. decembra.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!
Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky.
Smrti unikli len o vlások! Samovražedný atentátnik sa odpálil v tesnej blízkosti dodávky
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdnu radu po odvolaní Mazáka dočasne povedie tento muž: Čo bude ďalej?
Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň
Úchylný muž obťažoval vo vlaku mladú ženu, ktorá si incident natočila na video.
Váš Tip
Vo vlaku vyčíňal ďalší úchyl: Mladú Slovenku si fotil, vzdychal a... bude vám zle! Zarážajúca reakcia okolosediacich