Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.12.2019 12:43 | Správy | Zahraničné správy

Jakutský šaman sa opäť vydal pešo do Moskvy: Z Kremľa chce vyhnať Putina

akutský šaman Alexander Gabyšev sa opäť vydal pešo do Moskvy, aby "vyhnal" ruského prezidenta Vladimira Putina a obnovil "vládu ľudu".

JS odvolaním sa na právnika Alexeja Prianišnikova o tom v pondelok informoval spravodajský portál Novaja gazeta. Prianišnikov uviedol, že v súvislosti so šamanovým putovaním opäť "očakávame provokatívne kroky orgánov činných v trestnom konaní" a "sme pripravení poskytnúť (šamanovi) právnu pomoc".

Informoval tiež, že súdny rozkaz, že šaman nesmie opustiť miesto trvalého bydliska, prestalo platiť v októbri, keďže po zadržaní a vyšetrovaní voči nemu nebolo vznesené nijaké obvinenie.

Gabyšev už predtým hovoril o svojich plánoch vydať sa znova na pochod do Moskvy, pričom zdôraznil, že jeho akcia mala a bude mať výlučne pokojný charakter.

 

Trestné konanie voči svojej osobe a pokus vyšetrovateľa tajnej služby FSB poslať ho na povinné psychiatrické liečenie označil za "návrat represívnej medicíny používanej na sklonku existencie ZSSR".

Na prvý pochod z Jakutska do Moskvy sa Gabyšev vydal v marci tohto roku. Až do svojho zadržania políciou, ku ktorému došlo 19. septembra na pomedzí Buriatskej republiky a Irkutskej oblasti, prekonal Gabyšev asi 3000 kilometrov.

Deň po zadržaní ho previezli do Jakutskej republiky, kde ho potom vyšetrovali pre podozrenie z výziev na páchanie násilia voči prezidentovi Putinovi. Šamanovi prívrženci následne oznámili zánik svojho združenia, pričom tvrdili, že orgány činné v trestnom konaní sa im vyhrážali obvinením z extrémizmu.

Šamanovi právnici deklarovali, že po príchode do Jakutska vyšetrovateľ FSB pod hrozbou vzatia do väzby donútil ich mandanta, aby nahral video, v ktorom prejavil pokánie, a súhlasil s psychologickým a psychiatrickým vyšetrením, ktoré však neskôr odmietol absolvovať. Vyšetrovateľ následne tvrdil, že psychiatrickou expertízou bol Gabyšev uznaný za nepríčetného. Ako upozornila Novaja gazeta, toto konštatovanie sa však napokon vôbec neobjavilo v policajnej správe o vyšetrovaní.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International označila Gabyševa za väzňa svedomia a reakciu ruských úradov za "grotesknú". Riaditeľka Amnesty pre Rusko Natalia Zviaginová sa v tejto súvislosti pýtala, či sa ruské vedenie "skutočne sa bojí magických síl?"

Spravodajský magazín Foreign Policy však vo svojom článku uviedol, že reakcia bezpečnostných zložiek a úradov "sa zdá byť primeranejšia, ak rozumiete Putinovým voličom".

Magazín vysvetlil, že pre "mnohých vidieckych Rusov je šaman dôveryhodnejší ako tisíce ľudí, ktorí sa (počas leta) zmobilizovali na zhromaždeniach v Moskve (za spravodlivé voľby). A Kremeľ to dokonale chápe."

Magazín dodal, že 86 percent ruských voličov, medzi ktorými sú aj Putinovi priaznivci, žije mimo prozápadne ladených miest a mnohí z nich stále hlboko veria v to, čo stelesňuje Gabyšev. V odľahlejších častiach Ruska je podľa magazínu stále bežné, že ľudia platia šamanom alebo ľuďom s podobnými "schopnosťami", aby im pomohli nájsť lásku svojho života, dosiahnuť dobrú úrodu, či získať viac peňazí či šťastia.

Podľa niektorých odhadov je v Rusku viac ako 1000 šamanov, a tí v roku 2018 zvolili spomedzi seba "najvyššieho šamana" a vyzvali, aby ich praktiky boli v Rusku oficiálnym uznávaným náboženstvom.

Šamanizmus bol pre Rusov vždy osobitnou fascináciou a štúdie ukázali, že dve tretiny žien v Rusku počas svojho života vyhľadali šamana či veštca alebo vešticu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!
Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta