Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Najsmutnejšie príbehy z Prešova! Pán uprostred trosiek je symbolom tragédie: Môjho ocka nedokázali zachrániť

Bilancia, ktorá trhá srdce. Po tom, ako v piatok vybuchol v paneláku na Mukačevskej ulici 7 plyn a dom následne zničil požiar, sa Prešov, ale i celé Slovensko len ťažko spamätávajú z tragédie, ktorej sa stali svedkom.

Fotogaléria
18
fotiek v galérii

Otáznikov je veľa. Prečo k výbuchu došlo, prečo zásah záchranárov nebol rýchlejší, čo bude s tými, ktorí prežili, ale prišli o všetko vrátane strechy nad hlavou... Predpokladá sa, že obetí bude osem, do včerajška vytiahli sedem tiel a jedna žena bola nezvestná. Vzhľadom na rozsah katastrofy sa nedá vylúčiť, že mŕtvych môže byť viac. Malo by ísť prevažne o starších obyvateľov 11. a 12. poschodia, ktoré boli explóziou najviac zničené.

Slová plné bolesti

Jedným z tých, ktorí v bytovke po výbuchu zahynuli, bol Dušan Platko († 68), ktorý na Mukačevskej 7 býval so svojou manželkou Vierou (70) na 11. poschodí. Na sociálnej sieti o tom informovala ich dcéra Adriana. „Mamka je stabilizovaná a náš otec, žiaľ, zomrel. Rodičia pri nehode prišli o všetko a otec aj o to najcennejšie, o svoj život. Ak nám viete pomôcť čo i len 1 eurom, budeme vám zaviazaní navždy,“ uviedla.

Otvoriť galériu

Zúfalstvo

Ďalšou obeťou je starší pán, ktorý sa stal symbolom tejto obrovskej tragédie. V piatok po výbuchu ho kamery zachytili, ako stojí vydesený na okraji svojho bytu, z ktorého výbuch odtrhol celý predný panel. Muž s ovčou dekou prehodenou cez ramená vydesene a bezradne pozeral dolu a čakal na pomoc. Jeho dcéra ho spoznala na odvysielaných záberoch. „Moja mama tam určite zostala a otec bol ten, ktorý je na tom zábere, ten dedko. Nevybrali ho, nevedeli to...“ povedala užialená dcéra pre TV Markíza.

 

Obeťou je aj bývalá učiteľka Mária Marušáková († 72), ktorá bývala na 11. poschodí. Bola rodená Prešovčanka, v meste prežila celý život. Na Základnej škole Matice Slovenskej bola známa ako „naša Maruška“. „Bola skvelou učiteľkou nielen pre svojich žiakov. Učila aj nás, aby sme si svoju prácu vážili a mali ju radi. Dlhoročné skúsenosti nám podávala s takou radosťou, s akou sa podáva dar. Obdivovali sme jej životnú vitalitu, ľudskú vyrovnanosť a pohodu,“ uviedla škola na svojej stránke.

Evakuácia

Nie všetci, ktorí našli v bytovke smrť, zahynuli priamo pri piatkovom výbuchu plynu. Dom následne zachvátil rozsiahly požiar, s ktorým stovka hasičov bojovala až do sobotňajšieho rána. Záchranári z 10. a 11. poschodia v sobotu vytiahli niekoľko tiel obetí, na najvrchnejšie 12. poschodie sa však z dôvodu bezpečnosti fyzicky nedostali a prehľadávali ho len vizuálne z plošiny. Okrem obetí na životoch si piatková udalosť vyžiadala aj asi 40 zranených. Celú bytovku evakuovali.

Tí, ktorí prežili, prišli pri požiari doslova o všetko. Opustiť svoje domovy museli aj desiatky ľudí z okolitých domov, ktoré boli explóziou tiež vážne poškodené a tlaková vlna na bytoch povybíjala okná. Podľa krajského riaditeľa Hasičského a záchranného zboru v Prešove Jána Goliaša piatkový výbuch súvisí s rekonštrukciou plynu. Podľa neho je bytovka odsúdená na zánik.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: red, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!