Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.12.2019 09:45 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Prešovská katastrofa vyvoláva otázniky: Zúfalé telefonáty obyvateľov! Ohlásili preseknutie plynovodu včas?

Niečo tu nesedí! Tragédia v prešovskej bytovke vyvoláva veľa otáznikov. Miestni tvrdia, že plynárov na únik upozorňovali už dlhšie pred výbuchom. Čo tvrdí SPP? A prečo nemohli v horiacom paneláku adekvátne zasahovať hasiči?

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Podľa doterajších zistení sa zdá, že výbuch by mohol mať súvis s výkopovými prácami na Mukačevskej ulici, pri ktorých bolo porušené plynové potrubie. „Rieši to vyšetrovací tím, určite to bude súvisieť s prerábkou plynu,“ uviedol Ján Goliaš, krajský riaditeľ prešovských hasičov. Plynári sú opatrnejší. „Doteraz ešte nevieme, či to môže mať, alebo nemôže mať súvis,“ reagoval Milan Vanga, manažér externej komunikácie SPP - distribúcia.

Hlásenia

Podľa neho ľudia nahlásili telefonicky, že cítiť unikajúci plyn, v piatok krátko po 12. hodine a vzápätí prišlo aj hlásenie o poškodení plynovodu. Po príjazde na miesto však už bola bytovka v plameňoch a plynári mohli už len pouzatvárať uličné uzávery a zabrániť tak ďalším tragédiám. Podľa Vangu je to štandardný postup pri podobných udalostiach.

 

„O 12.12 hod. ľudia z vedľajšieho domu nahlásili, že cítia plyn. O 12.15 nám nahlásil pracovník firmy, ktorá robila výkopy, že došlo k poškodeniu plynovodu. V tej dobe naši vyrazili na miesto, ale o 12.21, keď boli v polovici cesty, tak nám záchranárska linka 112 ohlásila explóziu,“ vysvetlil Vanga. Samotný výbuch podľa neho musel nastať o niečo skôr, ako sa o ňom dozvedeli.

Záhada videa

Nezodpovedanou otázkou zostáva, či robotníci vykonávajúci práce oznámili porušenie plynového potrubia hneď, ako k nemu došlo. Pochybnosti vyvolávajú najmä zábery z bezpečnostnej kamery blízkej reštaurácie, ktorá zachytila výbuch paneláka o 12:12,52 hod.

Z uvedeného by mohlo vyplývať, že pracovníci nahlásili preseknutie potrubia až po explózii. Či čas na záberoch zodpovedá skutočnosti, ako aj ďalšie okolnosti, sú predmetom vyšetrovania. „V súvislosti s týmto skutkom boli zadržané osoby zodpovedné za terénne práce,“ uviedla prešovská krajská policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. V trestnej veci všeobecného ohrozenia vzniesol krajský vyšetrovateľ obvinenie voči trom osobám a predložil prokuratúre podnet na ich väzobné stíhanie.

Podľa miestnych obyvateľov sa zápach unikajúceho plynu začal šíriť už v piatok predpoludním. „Neviem, či to už bolo skôr, ale je pravda, že vôbec nikto nereagoval na naše telefonáty. Volali sme niečo po pol dvanástej, ale bezvýsledne,“ tvrdila Patrícia Králová (33), ktorá býva v paneláku oproti a tiež bola evakuovaná.

Otvoriť galériu

Na rozsahu tragédie sa podpísal aj ďalší fakt. Hasiči nemohli zasahovať a zachraňovať ľudí tak, ako by mali! „Poviem natvrdo, s prerobením celého bytového domu v roku 2017 hasiči nesúhlasili! Boli tam porušené niektoré predpisy. Práve to mohlo spôsobiť pád schodiska,“ povedal krajský riaditeľ hasičov Goliaš.

Bytovka, ktorá podľa informácií TV JOJ bola ako jedna z mála v blízkom okolí napojená na vlastný bytový kotol, dostala už pred 2 rokmi od hasičov nesúhlasné stanovisko. Nepozdával sa im spôsob prerábania a nesúhlasili ani s únikovými cestami, ktoré boli proti predpisom. Rok na to bola v bytovke vykonaná kontrola. „Znova sme zistili, že to, čo bolo z našej strany odporúčané, nebolo urobené a následne ani žiadna náprava nenastala,“ dodal Goliaš. Po výbuchu a požiari sa v bytovke zrútilo hlavné schodisko. Hasiči tak mohli zasahovať a zachraňovať ľudí iba s použitím výškových plošín a rebríkov, čím sa zásah zdržal o cenné minúty.

 

Otvoriť galériu

Piatok, 6. 12. 2019

12.12 hod. - obyvatelia domu oproti hlásia, že cítia unikajúci plyn

12.15 hod. - pracovníci, ktorí robia výkopové práce, hlásia poškodenie potrubia

12.21 hod. - plynári sú v polovici cesty na miesto, keď im linka 112 hlási explóziu

12.31 hod. - plynári sú na mieste, robia opatrenia (zastavenie prívodu na uličných uzáveroch)

 

Čo nesedí

12.12 hod. - nastal výbuch podľa záberov z bezpečnostnej kamery blízkej reštaurácie, čo je skôr, ako mali robotníci ohlásiť únik plynu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, kz, tvš, Ivan Harčár

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?