Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.12.2019 15:50 | Správy | Politika

Politologička dala premiérovi studenú sprchu: Z tvrdej reakcie mu zamrzne aj úsmev na tvári

Uvádzať Smer-SD ako najstabilnejšiu politickú stranu na Slovensku je v kontexte histórie samostatnosti krajiny od roku 1993 prisilné vyjadrenie.

Pre agentúru SITA to uviedla politologička z Katedry politológieFilozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Renáta Dulinová Bzdilová. Reagovala tým na sobotňajšie vyhlásenie predsedu vlády SR a volebného lídra strany Petra Pellegriniho (Smer-SD), ktorý po slávnostnom sneme strany vyhlásil, že Smer-SD je najstabilnejšou politickou stranou v našej krajine a myslí si, že majú šancu na skvelý výsledok aj v ďalších voľbách.

„Medzi najstabilnejšie politické strany na Slovensku patrí Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), ktoré okrem posledného volebného obdobia, malo stále zastúpenie v Národnej rade SR a tiež Slovenská národná strana (SNS), ktorá na Slovensku existuje od roku 1990. Počas celého tohto obdobia bola len dvakrát mimo parlamentu, a to v roku 2002 a 2012,“ priblížila politologička.

Vyjadrenia lídrov politických strán pred voľbami však podľa nej vždy demonštrujú silu a vieru v neotrasiteľný úspech. „Je to jednak takzvaná povinná jazda, kedy samotný líder musí byť presvedčený o úspechu, inak by do politického boja nešiel a na druhej strane, aby motivoval svojich voličov k odovzdaniu hlasu. Po voľbách je totiž lepšie stáť na strane víťazov a získať tak kus úspechu aj pre seba,“ myslí si Dulinová Bzdilová.

Podobne je to podľa nej aj s očakávaním skvelého výsledku a tiež vyjadrením Petra Pellegriniho, že na Smer-SD sa v tejto kampani bude veľmi silno útočiť. „Z nálad, ktoré panujú v súčasnosti v spoločnosti, je predčasné robiť takého závery. Ostrá politická kampaň sa ešte len začne a do 29. februára 2020 je pomerne ďaleko. No viesť defenzívnu kampaň nestačí,“ poznamenala politologička.

Premiér v sobotu taktiež povedal, že si nemyslí, že obvinenie Roberta Fica z podnecovania rasovej nenávisti stranu nejako poškodí. Priblížil, že išlo o komentovanie rozhodnutia súdu a nepresadzovalo sa v ňom rovnaké stanovisko ako zaujal Milan Mazurek (ĽSNS). Opätovne vyhlásil, že je dôležité, aby definitívne rozhodnutie v tejto veci prijali prokuratúra a polícia. „Narastá nám miera extrémizmu v spoločnosti, a to medzi mladými ľuďmi, obzvlášť medzi prvovoličmi. Klesá dôvera v demokraciu a jej inštitúcie. Na tieto veľmi negatívne trendy nielen na Slovensku, ale v celej Európskej únii upozorňujú viaceré štúdie a prieskumy. Práve v takýchto situáciách je mimoriadne dôležité, aby zástupcovia koaličných strán nepodnecovali k rasizmu, xenofóbii či šovinizmu. Nevytvárali strašiakov z tém, akými sú migrácia či podpora rovnosti medzi ľuďmi vo všeobecnosti,” zdôraznila Dulinová Bzdilová.

Takéto krátkodobé prihrievanie si „politickej polievočky“ či získavanie lacných politických bodov destabilizuje podľa politologičky našu spoločnosť a namiesto skvalitnenia školstva, zdravotníctva a súdnictva hrá na populizmus a šírenie neopodstatneného strachu. „Pánovi premiérovi by malo záležať v prvom rade na dobre Slovenska a vzdelávaní jeho obyvateľov, nie na tom, či jeho materskú stranu podobné vyhlásenia poškodia, alebo naopak, posilnia,“ dodala Dulinová Bzdilová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!