Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.12.2019 20:55 | Správy | Zahraničné správy

Klimatológovia bijú na poplach: Oceány prichádzajú pre klimatické zmeny o kyslík

Svetový oceán stráca v dôsledku klimatických zmien a živinového znečistenia kyslík, v dôsledku čoho je v ohrození viacero druhov rýb.

Ako informuje spravodajský portál BBC, vyplýva to z výsledkov rozsiahlej štúdie Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN). Málo kyslíka podľa vedcov sužuje zhruba 700 miest v oceánoch. Pre porovnanie, v 60. rokoch minulého storočia to bolo len 45 miest.

Dôsledky znečistenia živinami z fariem a priemyselnej výroby, ako sú dusík či fosfor, na kyslík v oceánoch sú známe už niekoľko desaťročí. Živinové znečistenie je stále primárnym faktorom úbytku kyslíka v morských vodách, a to hlavne pri pobreží. V ostatných rokoch však začali predstavovať veľkú hrozbu aj klimatické zmeny. Oceány v dôsledku otepľovania vody zadržiavajú menej kyslíka. Vedci odhadujú, že v rokoch 1960 - 2010 množstvo rozpusteného kyslíka v oceánoch kleslo o dve percentá. Hoci je celosvetový priemer nízky, v niektorých tropických oblastiach tento plyn ubudol až o 40 percent.

 

„Vedeli sme o odkysličovaní, ale nevedeli sme o spojení s klimatickými zmenami. A to je naozaj znepokojujúce,“ skonštatovala Minna Epps z IUCN. „Nielenže sa za uplynulých 50 rokov úbytok kyslíka zoštvornásobil, ale aj v najlepšom prípade s emisiami, bude kyslík v oceánoch naďalej ubúdať,“ varovala.

Odborníci upozorňujú, že úbytok kyslíka v oceánoch predstavuje hrozbu pre viaceré druhy rýb. Vyhliadky do budúcnosti sú zlé pre druhy ako napríklad tuniaky, plachetníky či žraloky. Väčšie ryby ako sú tieto, majú veľkú spotrebu energie a podľa odborníkov sa začínajú presúvať do plytších vôd, v ktorých je kyslíka viac. V dôsledku toho sú však viac ohrozené nadmerným rybolovom.

Ak krajiny budú pokračovať v obvyklom prístupe k emisiám, svetový oceán stratí do roka 2100 v priemere tri až štyri percentá kyslíka. V tropických regiónoch to však bude, pravdepodobne, horšie. Najväčší úbytok kyslíka podľa vedcov nastane vo vrchnej kilometrovej vrstve oceána, ktorá má najbohatšiu biodiverzitu.

Nízka úroveň kyslíka je zlá aj pre bežné procesy, akými sú napríklad cykly prvkov dôležitých pre život na Zemi vrátane dusíka a fosforu. „Ak prídeme o kyslík, znamená to, že prídeme o biotopy a biodiverzitu,“ vysvetlila Epps s tým, že málo kyslíka znamená aj zmenu energie a biochemických cyklov v oceánoch. „Nevieme, čo tieto biologické a chemické zmeny v oceánoch môžu v skutočnosti urobiť,“ dodala.

O budúcnosti oceánov rozhodujú svetoví lídri. Preto IUCN predstavila správu s výsledkami svojho výskumu, najväčšieho svojho druhu, pri príležitosti medzinárodnej klimatickej konferencie COP25, ktorá sa koná v Madride. „Vyčerpanie kyslíka v oceánoch ohrozuje morské ekosystémy, ktoré sú už aj tak pod tlakom z otepľovania oceánov a ich okysľovania. Aby sme sa prestali obávať o slabo okysličené oblasti, musíme rozhodne obmedziť emisie skleníkových plynov a tiež znečistenie živinami z poľnohospodárstva a iných zdrojov,“ vyhlásil spoluautor správy Dan Laffoley.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


obvinený Rado(46)
Foto
Horor v Hlohovci: Rada obvinili z vraždy syna Samuela († 19)! Zlomí vám srdce, kto mal byť svedkom brutálneho činu
Fun rádio obohatí nová moderátorská posila - Peter Expl0ited Altof.
Foto
Známy influencer sa pri moderátorke Fun rádia poriadne zapotil: Tričko išlo DOLE!
Ilustračné foto
Požiar obydlí na východe: Hasiči bojovali s plameňmi niekoľko hodín! Žilo tam 19 ľudí
Podtatranské múzeum v Poprade.
Váš Tip
Skvelé správy z Podtatranského múzea v Poprade: Podarilo sa im zreštaurovať TIETO dve vzácne diela z 18. storočia!
Útočník Stéphane Da Costa, ktorý pôsobí v KHL by mal štartovať na MS v Česku za Francúzsko.
Hráč z KHL ide na MS do Čiech: Čo hovoria na to Slováci!
Akcia Teplárne rozhorčila exministra Milana Krajniaka.
Foto
Akcia Teplárne rozhorčila exministra Milana Krajniaka: Vallo, prečo ste toto povolili v kostole?!
Kysučan Tomáš opísal boj o život s rozzúrenou medvedicou.
Foto
Brutálny útok medvedice! Kysučan Tomáš opísal desivé minúty: Čo mu zachránilo život?
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Dcéra Laufera († 84): Prečo k otcovi nikoho nepustila?! Kým ležal v umelom spánku, mala ho izolovať
Premiér Robert Fico je s jej prácou spokojný.
Foto
Šimkovičová na chvoste rebríčka: Ako Fico obhajuje nedôveryhodnú ministerku? Politológ to povedal jasne
Štefan Harabin 11,73 %
Niektorých sudcov oblial studený pot: Chystá Harabin veľký návrat?
Vyššie snežilo, dole svietilo slnko na rozkvitnuté stromy a obďaleč bola hmla.
Foto
Nenormálne, čo sa dialo pod Tatrami: Príroda sa zbláznila! Čo bude nasledovať?
Raquel v kostýme jaskynnej ženy v snímke Milión rokov pred Kristom očarila Hollywood.
Foto
Dražba šiat hollywoodskej sexbomby († 82): Odpadnete, akú sumu za ne dali!