Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Smutná správa z Prešova: Počet obetí sa zvýšil, na bytovke boli porušené predpisy!

Smutná správa! Bilancia piatkového výbuchu plynu v prešovskom paneláku, žiaľ, narástla.

Fotogaléria
18
fotiek v galérii

Polícia s ľútosťou oznámila na svojej facebookovej stránke, že počet obetí sa zvýši. Kvôli stále prebiehajúcim záchranným prácam a komplikovanej situácii zatiaľ neuviedli presný počet obetí.

Podľa tvnoviny.sk mala polícia v piatok zadržať robotníkov, ktorí pracovali na výkopových prácach pri bytovke. Práve ich zásah do potrubia mal podľa predbežných informácií spôsobiť výbuch.

Piatkový výbuch plynu v prešovskej bytovke si zatiaľ vyžiadal sedem obetí, jedna osoba je nezvestná. Po zasadnutí krízového štábu to potvrdil riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Ján Goliaš.

"Momentálne hľadáme ešte posledných už asi nebohých s tým, že je nasadená výšková technika z dvoch strán. Jedna z hasičskej stanice v Prešove, druhá z Košíc. Momentálne tam pracuje 13 príslušníkov. Ďalšiu pomoc zatiaľ nepotrebujeme. Je pripravený tím na vyhľadávanie zavalených osôb, ale keďže budova nie je bezpečná, tak ho tam nepustíme. Podľa informácií vieme určite o jednej nezvestnej osobe," uviedol Goliaš s tým, že celkovo si výbuch plynu vyžiadal sedem obetí a jedna osoba je nezvestná. Príčinu požiaru podľa jeho slov rieši vyšetrovací tím.

"Určite bude súvisieť s prerábkou plynu," skonštatoval Goliaš. Ako povedal, prácu hasičom komplikovalo parkovanie áut na sídlisku. Rovnako boli problémom i stavebné úpravy v dotknutom bytovom dome. "So stavebnými úpravami na bytovom dome v roku 2017 hasiči nesúhlasili. Boli tam porušené niektoré predpisy. Mohlo to spôsobiť pád schodiska, cez ktoré sme nemohli ľudí evakuovať," zdôraznil Goliaš. Bytový dom je podľa jeho slov odsúdený na zánik. "Na mieste sú od piatka večera statici. Potrebujeme zhodiť minimálne jedno poschodie, ktoré ohrozuje ostatné bloky a uvidíme postupne ako nízko budeme musieť ísť so zhadzovaním podlaží," vysvetlil riaditeľ krajských hasičov.

Prešovská nemocnica doteraz ošetrila v súvislosti s výbuchom 14 pacientov, z toho jedného príslušníka HaZZ. Dvaja pacienti sú hospitalizovaní na oddelení úrazovej chirurgie a matka s dieťaťom na oddelení pediatrie. Všetci sú mimo ohrozenia života.

Požiar, ktorý vznikol v piatok 6. decembra po výbuchu plynu v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove, sa podarilo úplne uhasiť v sobotu ráno o siedmej hodine. Na mieste zasahovalo takmer 90 profesionálnych a 29 dobrovoľných hasičov s použitím 40 kusov hasičskej techniky.

Podľa evidencie mesta malo v dotknutom bytovom dome bývať 96 ľudí. Celkovo bolo evakuovaných aj z okolitých bytoviek približne 220 ľudí. "Mestská polícia robí evidenciu všetkých ľudí, ktorí sa prišli fyzicky prihlásiť, že sú v poriadku a neboli v tom čase v bytovke. O niektorých sme nevedeli, niektorým sa nedalo dovolať, teda identifikovať, čo je s nimi. Niektorí, aj keď sú nahlásení, že tam bývajú, tak žijú inde, čiže toto všetko sú nejaké premenné alebo faktory, ktoré spôsobili, že stále nevieme povedať presné číslo," povedal hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek k celkovému počtu obyvateľov bytovky. Dotknutých ľudí vyzval, aby sa prišli prihlásiť na Základnú školu na Prostějovskej ulici v Prešove.

Premiér Peter Pellegrini už v piatok avizoval, že mesto dostane na riešenie situácie z rezervy predsedu vlády milión eur. Mesto Prešov zverejnilo číslo účtu, na ktoré môžu ľudia prispieť pre občanov postihnutých tragickým výbuchom na Mukačevskej ulici. Zbierku podporila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Číslo účtu je SK90 7500 0000 0040 0859 1229. K platbe treba uviesť variabilný symbol 6122019.

Polícia zároveň varovala pred možným zneužitím prešovského tragického výbuchu v paneláku a falošnými účtami zbierky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA, ivt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí.
Foto
V krajine vládne PEKLO: Silné búrky majú obrovské množstvo obetí
Každé zvýšenie minimálnej mzdy pomôže najmenej zarábajúcim.
Aktualizované
Erik Tomáš prehovoril o 13. dôchodkoch v tomto roku: Aká bude jeho výška?!
(ilustračné foto)
Česko má nového milionára! TIETO čísla mu priniesli šťastie: Poriadne si prilepšil
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Foto
Český expert o útokoch medveďa: Keby chcel, zabije vás za 3 sekundy! Čo si myslí o stretoch so šelmou na Slovensku?
Bývalá česká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková nedávno porodila druhú dcéru.
Po pôrode krutá rana: Manžel bývalej českej tenistky má rakovinu!
Ilustračné foto
Narušená doprava v Bratislave: Na mieste je polícia aj hasiči! Na auto tam spadol... Sledujte tie FOTO
S Reném tvoria nerozlučnú dvojicu.
Foto
Plačková sa po rokoch vrátila k najťažším dňom: Prezradila nové detaily o NEVERE manžela! Čo by dnes robila inak?
(ilustračné foto)
Krajinu zasiahlo silné zemetrasenie: Zrútili sa náhrobné kamene, hlásia aj zranených
Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
Mimoriadna situácia spustila v Ružomberku ďalšie kroky: Po zosuve pôdy mesto zakročilo
Zuzana sa teší z prvého vnúčaťa.
Foto
Zuzana Vačková opäť zamilovaná: Ukázala NOVÉHO muža! Je to chlap ako HORA
Ilustračné foto
Ministerstvo upozorňuje na tieto TRI krajiny: Turisti sa môžu stať obeťami teroristického útoku!
Izraelskí vojaci riadia tank na hraniciach s pásmom Gazy.
Mučil Izrael zamestnancov OSN? Zarážajúce obvinenia: Toto sa malo diať