Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Prvý deň Mikuláša Varehu na slobode po 9 rokoch za mrežami: Aj z basy som sa vrátil ako kráľ

Plným priehrštím si užíva voľnosť. Samozvaného kráľa Zemplína Mikuláša Varehu (56) po takmer deviatich rokoch väzby podmienečne prepustili v stredu zo sabinovskej basy na čerstvý vzduch.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Rozhodol o tom Krajský súd v Prešove. Počas čakania na elektronický náramok, ktorý bude monitorovať jeho pohyb, exkluzívne prehovoril doma v Borši (okr. Trebišov) pre Nový Čas.

Vareha sa zhlboka nadýchol a potom veľavravne povedal, že sa aj po takmer 9 rokoch strávených za mrežami cíti byť kráľom. „Tým som bol aj vo väzení, kráľ sa vrátil z vyhnanstva. Musím si zvykať na civilný život, bol som zvyknutý na múry cely. Keď som ochádzal, deti v mojom okolí mali 10 rokov a teraz sú už dospelými ľuďmi a ja ich nespoznávam,“ zamýšľa sa očividne pochudnutý Vareha a jedným dychom pokračuje: „Kuriózne je, že ako bývalý policajt som sám naplnil sabinovskú väznicu trikrát, no teraz som sa na vlastnej koži presvedčil o zneužívaní a ponižovaní. Bol som číslo, ako hovädzí dobytok,“ pripomenul podnikateľ, ktorý podľa svojich slov nemal vo väzbe žiadne výhody. „Hodili ma medzi vlkov, musel som sa prispôsobiť. Mal som 21 komorníkov, spoluväzňov, ktorí mali kľúče od mojej skrinky, bolo to o dôvere,“ vraví Mikuláš, ktorého prepustili z väzenia pred jeho dnešnými meninami.

Otvoriť galériu
Zoo v roku 2011
Zdroj: anc

Na čo má ťažké srdce

Známy gurmán a milovník tokajského vína sa veľmi tešil na to, že sa doma konečne naje. Netajil, že naraz zbodol až tri rezne. „Strava za múrmi väznice je taká, že by tam mali ísť hygienici. Veď ja som bol otrávený, museli ma operovať, mohol som zomrieť,“ pripomína Vareha, ktorý si odpykával trest za daňové delikty. V chládku mu neraz stúpol tlak až na 240. Aj keď riadne nepracoval, celé večery písal odvolania a reagoval na podania daniarov, súdov i prokuratúry.

 

V Sabinove strávil podľa svojich slov dlhých 8 rokov, 11 mesiacov a 4 dni. „Tú basu treba prežiť. Veľa sa zmenilo, veď mne počas výkonu zomrel brat a nemohol som mu ísť na pohreb. A to som bol v najmiernejšom režime! Nehovorím o sexuálnom týraní, štát doslova vychováva v base buzerantov,“ hnevá sa Zemplínčan.

Otvoriť galériu
Zoo v roku 2019
Zdroj: Patrik Struk

Chystá knihu a film

Za tie roky, čo sedel, sa toho veľa zmenilo. Eurá ani nestihol bližšie spoznať. „Ale nič by som dnes nerobil inak. Len to, čo bolo dobré pre ľudí a mal som smolu, že som Slovák. Keby som bol cudzinec, za svoju prácu by som dostal miliónové dotácie, no ja som dostal basu. Pritom viem odpúšťať, hoci väzenie mi zobralo zdravie.“ Už slobodný muž zažil desiatky procesov a ako bývalý policajt sa stretol s tým, že ho vypočúvali bez advokáta.

„Som prekvapený, že ešte nejaká česť na súde funguje a prepustili ma, ale inak si o našich súdoch nič dobré nemyslím. Rovnako tak ani o prokuratúre, pretože samotní prokurátori priznávajú desať percent čiernych ovcí, no nepadajú takmer žiadne hlavy,“ spomenul Vareha, pre ktorého sú samostatnou kapitolou daňové úrady: „Kontrolovali ma neustále, jednu kontrolu striedala druhá. Dokopy ich bolo až vyše 1 600!“ Svoje skúsenosti z väzenia si podnikateľ nenechá len pre seba. Prezradil, že chystá knihu aj film. „Mnohí sa majú na čo tešiť,“ naznačil s miernym úškľabkom bývalý boxer.

Zhodil 23 kilogramov

  • z 12 rokov presedel v base 9 rokov 11 mesiacov a 4 dni
  • zo 127 kíl schudol na 104
  • tlak mal často 240 na 140
  • z väzenia vyniesli 76 tašiek jeho spisov

Za toto sedel

V sabinovskej väznici si Vareha odpykával 12-ročný trest za trestné činy krátenia dane a poistného v súbehu s trestným činom neodvedenia DPH vo veľkom rozsahu za fiktívne obchody s euroočkami a lykožrútmi. Podľa obžaloby spáchal svojou trestnou činnosťou škodu až za 58,1 milióna eur.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zdeněk Kovář, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!