Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.12.2019 18:10 | Šport | Hokej

Staňa pre Rusov opisuje pomery na Slovensku: Hokej sa stal športom pre bohatých, počet hráčov klesá

Niekdajší slovenský reprezentačný brankár Rastislav Staňa si vyskúšal pôsobenie v zámorských ligách vrátane NHL, nastupoval vo Švédsku, Česku aj na Slovensku a podstatnú časť kariéry strávil v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL).

V nadnárodnej súťaži si urobil dobré meno vďaka trojročnému účinkovaniu vo farbách Severstaľu Čerepovec a takmer rovnako dlhému angažmánu v CSKA Moskva. V rozhovore pre oficiálny web KHL si zaspomínal na obdobie strávené v Rusku.

"Pred príchodom do KHL som bol dvakrát v rade vo finále play-off švédskej ligy. Ponuky z Ruska som mal už dávnejšie, ale počul som o tom, že legionárom v bránke nebudú dávať šancu. Potom však vznikla KHL a podmienky v lige sa zmenili. Navyše, v Čerepovci boli aj moji krajania, takže som sa ľahko adaptoval," hovoril dnes už 39-ročný Staňa, ktorý bol v prvých dvoch sezónach v Severstali jednotkou a v tretej bojoval o miesto s Vasilijom Košečkinom.

Po troch rokoch v Čerepovci odišiel košický rodák do Moskvy. Vtedajší CSKA nemal spočiatku majstrovské ambície, ale pod vedením Júliusa Šuplera sa mal postupne dostať medzi špičku ligy. Staňa mal v sezóne 2011/2012 dominantnú pozíciu v bránke "armejcov", ale počas lockoutového ročníka mu z NHL pribudol nečakaný konkurent - Rus Iľja Bryzgalov. Navyše, do tímu prišli Alexander Radulov, Pavel Daciuk či Michail Grabovskij, takže očakávania od slovenského gólmana boli vysoké.

 

"Bryzgalova som poznal z NHL a Rusi verili, že bude ich jednotkou na ZOH v Soči. Povedal som si však, že musím urobiť v každom zápase maximum a uvidíme, čo sa stane. Po jednom zo zápasov sme spolu sedeli v autobuse a on mi povedal, že po druhej tretine skoro zomrel. Nikto nevedel, že nie je v ideálnej forme a tlak na neho bol obrovský. Navyše, objavovali sa hlasy, že Staňa chytá lepšie," zaspomínal si majster sveta z Göteborgu, ktorý v sezóne 2012/2013 odchytal 34 zápasov v základnej časti a ďalších 9 v play-off s úspešnosťou nad 93 percent.

V závere ročníka 2013/2014 Staňa definitívne opustil KHL a doviedol k majstrovskému titulu rodné Košice. V ďalšej sezóne ešte odišiel do zahraničia, keď podpísal zmluvu so Spartou Praha. Problémy so srdcom však predčasne ukončili jeho kariéru. Gólman so skúsenosťami z NHL vo farbách Washingtonu Capitals si dal krátku pauzu od hokeja, ale pri obľúbenom športe napokon zotrval. Momentálne je asistentom trénera v slovenskej reprezentácii do 18 rokov a venuje sa aj spolukomentovaniu zápasov v televízii.

Staňa naďalej sleduje dianie v KHL, pozornosť zameriava predovšetkým na svojich bývalých zamestnávateľom a hŕstku Slovákov. "Bol som rád, že CSKA v minulej sezóne získalo Gagarinov pohár. Svojho času sa ma Július Hudáček pýtal, či má ísť do Čerepovca a teraz môžem povedať, že je našim najlepším hráčom v KHL za ostatné tri ročníky. Pokles počtu slovenských hráčov v KHL je však dôsledkom problémov nášho hokeja. Na začiatku nového milénia bol hokej najpopulárnejším športom v krajine, ale medzičasom sa stal športom pre bohatých, a tak počet hráčov klesá. Stále u nás sú ľudia, ktorí chcú vrátiť hokeju niekdajšiu slávu. Jedným z nich je napr. prezident SZĽH Miroslav Šatan," dodal účastník Zápasov hviezd KHL a AHL.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní