Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.12.2019 22:54 | Správy | Zahraničné správy

Komisárka Rady Európy varuje: Bosna musí zatvoriť utečenecký tábor, inak ľudia začnú umierať

Bosna a Hercegovina by mala bezodkladne zatvoriť dočasný utečenecký stanový tábor Vučjak ležiaci pri meste Bihač neďaleko hraníc s Chorvátskom. V opačnom prípade hrozí, že ľudia, ktorí tam žijú, cez zimu "začnú umierať".

Uviedla to v utorok komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová, ktorú citovala agentúra AFP. Tábor Vučjak zriadili v júni bosnianske úrady na niekdajšej skládke odpadu a tiež neďaleko oblasti, v ktorej bolo počas občianskej vojny mínové pole. Podľa AFP v ňom žije v provizórnych stanoch asi 600 ľudí. V tábore sa pritom nekúri a v noci teploty klesnú aj pod nula stupňov Celzia.

 

"Ak dnes tento tábor nezavrieme, zajtra v ňom začnú ľudia zomierať " povedala novinárom Mijatovičová počas utorňajšej návštevy tábora, ktorú podnikla deň po tom, ako v oblasti začalo snežiť. "Čia to bude zodpovednosť? To je otázka, ktorú sa všetkých pýtam," dodala.

V tábore nie je tečúca voda, elektrina ani poriadne toalety. Príslušníci bosnianskej pobočky Červeného kríža rozdávajú migrantom, ktorí v ňom žijú, denne jedno až dve jedlá.

Migrantov, ktorí sa túlajú po meste Bihač, úrady pravidelne vracajú nazad do tábora. Robia tak pre nedostatok prijímacích centier riadených Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM) v oblasti, v ktorých je možné ubytovať len 3500 ľudí. Práve mesto Bihač a okolitý región sa stali tranzitnou oblasťou pre migrantov z Blízkeho východu a Azie pokúšajúcich dostať sa do západnej Európy.

"Ako Bosniačka som veľmi znepokojená. Myslím si, že je to pre Bosnu hanba. Tunajšie podmienky nie sú vhodné pre ľudské bytosti," uviedla Mijatovičová, ktorá sa v tomto týždni chystá navštíviť aj ďalšie tábory pre migrantov v Bosne a rozprávať sa s miestnymi predstaviteľmi. "Tento tábor by mali zatvoriť a týchto ľudí ubytovať na teplom mieste, kde budú dostávať jedlo... Toto je neprijateľné," dodala.

Úrady v etnicky rozdelenej Bosne sa dosiaľ nevedia dohodnúť na tom, kde by mali nové centrum pre migrantov zriadiť. Viaceré návrhy, ktoré v tomto smere avizovali pre Unsko-sanský kantón, v ktorom leží aj Bihač, Európska únia - financujúca tábory vedené IOM - odmietla.

Do Bosny prišlo za ostatné dva roky podľa úradov vlády ilegálne vyše 52 000 migrantov. Väčšina z nich pokračovala po prechode cez krajinu ďalej do západnej Európy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke poslankyňa NR SR Mária Kolíková (SaS).
Zákony o strategických investíciách a VO sú podľa SaS nebezpečné: Sme zásadne proti
Úrad na ochranu osobných údajov uložil hnutiu pokutu, OĽaNO sa odvolalo.
Úradu na ochranu osobných údajov nemá šéfa už 4 roky: nového predsedu navrhnú bez hodnotiacej komisie
Europarlament. (ilustr. foto)
Voľby do europarlamentu sa blížia: Ako požiadať o hlasovací preukaz?
Foto
Krásna fyzioterapeutka Trnavy spôsobila boom: V Turecku by ju vyvážili zlatom!
Statného medveďa najprv postrelil hubár, následne aj poľovníci, no vypátrať sa ho nepodarilo a zranená šelma unikla do lesov. (ilustračná snímka)
Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť! Má to pomôcť problému s medveďmi
Tisovým rodným domom sa v Bytči nezaoberali prvýkrát.
Foto
Osud rodného domu Jozefa Tisa spečatený: Boj o budovu konečne uzavretý?!
Nikodým s Emmou ešte keď bola bábätko.
Foto
Nikodýmova dcéra oslávila 20 rokov: Z malého dievčatka SEXI modelka! Nespustíte z nej zrak
Polícia v prípade obvinila 45-ročnú ženu.
Foto
Vražda v Petržalke: Desivý pohľad na miesto činu a posun vo vyšetrovaní
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Blanár tvrdí, že vojna nie je riešením k dosiahnutiu mieru: Pomôžu podľa neho rokovania
Vodička jazdu pod vplyvom alkoholu nezvládla.
Foto
Opitá vodička napálila do múru: Neuveriteľné, koľko nafúkala ráno pred ôsmou!
Boj o stoličku šéfa parlamentu sa zamotáva.
Boj o stoličku predsedu NR SR: Čo charakterizuje Danka a Rašiho? Politológ hodnotí stabilitu koalície
(ilustačné foto)
Trnavčanka venčila psov v parku, pozrela do húštiny a tam... Na VÝJAV do smrti nezabudne!