Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
nedeľa 8. 12.
Marína
-1°C  Hmla  |  Bratislava
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Bratislavským rožkom vybojoval nesmrteľnosť: Pekár Vojtech Szemes († 85) prezradil tajomstvo pochúťky

Postaral sa o to, aby ich poznali aj nasledujúce generácie.

Otec bratislavských rožkov Vojtech Szemes († 85) má najväčšiu zásluhu na tom, že sa hlavné mesto Slovenska môže aj naďalej hrdiť sladkou makovou a orechovou pochúťkou ako svojou vlastnou certifikovanou značkou. Majster pekár nás pred týždňom navždy opustil, ale podľa jeho receptu sa bude táto maškrta vyrábať aj naďalej.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Aj keď bratislavský rožok nebol jeho výrobkom, stal sa mu láskou na celý život. „Bol to jeho posledný projekt, do ktorého dal celú dušu. Zaumienil si, že sa stane chránenou značkou,” prezradil člen Cechu pekárov a cukrárov západného Slovenska Jozef Oremus: „Bol to vynikajúci človek, pekárstvo aj vyštudoval a celý svoj život sa venoval práci, ktorá bola aj jeho koníčkom,”dodal. Bajgle či kifli, ako v minulosti rožky nazývali, sa mu podarilo zaregistrovať takmer po 10 rokoch!

„Mal z toho obrovskú radosť, bol na to hrdý,” dodal cechmajster s tým, že Vojtech pracoval do poslednej chvíle svojho života. Ešte mesiac pred smrťou bol Vojtech na pekárskej akcii v Nitre, kde sa podelil o svoje bohaté vedomosti. Na sklonku života sa venoval najmä malým pekárstvam, každému podal ruku a na nikoho nepozeral zhora. „Bol to človek s veľkým Č. Mali sme kancelárie blízko seba a na projekte bratislavských rožkov sme spolupracovali. On najmä vedomosťami, ja z tej praktickej stránky,“ uviedla blízka spolupracovníčka veľkého majstra Petra Klimeková.

Tajomstvo pochúťky

Vojtech tvrdil, že tajomstvom bratislavských rožkov je pomer cesta a plnky. Keď je menej maku alebo orechov, alebo je nimi cesto preplnené, veľmi ľahko sa lámu. Krehkosť a jemnosť im dodáva aj kačacia masť, ktorá je tiež v zozname povinných prísad. Ďalším pravidlom je, že makové a orechové variácie musia mať rôzne tvary (polkruhy alebo podkovy), aby boli rozoznateľné. „Práca pekára nie je vôbec taká vážená, ako bola v minulosti, keď som ja alebo otec začínali. V minulosti ak bol pekár dobrý, tak patril medzi vážených živnostníkov, pretože sa staral o základnú potravinu,“ uviedol pred dvoma rokmi v jednom z rozhovorov majster Vojtech Szemes.

 

Originálny recept na bajgle z roku 1938

  • 1 kg múky 
  • 30 dag masla alebo margarínu 
  • 10 dag cukru 
  • trochu mlieka 
  • droždie 
  • vajcia

Bratislavské rožky milujú deti aj dopelí. Otvoriť galériu

Postup: Z múky, mlieka, droždia, soli, cukru a masla vymiešame cesto. Musí byť primerane tuhé a nesmie sa lepiť. Necháme ho polhodinku vykysnúť. Cesto rozdelíme na kúsky, ktoré vyformujeme do tvaru žemličiek. Tie po vykysnutí vyvaľkáme a vyformujeme do tvaru podkovy s makom alebo do tvaru C s orechmi. Z oboch tvarov s náplňou sa musia dať vytvarovať valčeky. Výrobky potom potrieme žĺtkom a položíme na chladné miesto do prievanu. Po zaschnutí dáme rožky do „kysiarne“ a následne do pece.

Pamätný Mikuláš

Bratislavské rožky sa začali piecť v starom Prešporku na Mikuláša v roku 1785. Pre svoju výraznú chuť a vôňu si získali popularitu aj vo Viedni a v Budapešti. Dodnes sú preto známe aj pod názvami Pressburger Kipfel a Pozsonyi Kifli. Bratislavské rožky sa preslávili dokonca v USA, Japonsku a Libanone. „Chceme obnoviť slávu tejto legendárnej pochúťky. Navyše je to vynález bratislavských pekárov,“ povedal pred časom Vojtech Szemes, ktorého želanie sa do bodky naplnilo.

Diskusia / 19
Súvisiace články:
Autor: Denisa Borkovičová, Nový Čas
X

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Odporúčame z TIVI.sk
Odporúčame z TIVI.sk
Aktuality.sk Správy Ťažký týždeň Podcasty Voľby 2020 Prémiové čítanie Šport TV Počasie Horoskopy Obchod
Kamera zachytila moment výbuchu plynu v prešovskom paneláku
Kamera zachytila moment výbuchu plynu v prešovskom paneláku Aktuality.sk
Interrogation Room
Maltská polícia vypočúvala Schembriho: Je spojený s vraždou investigatívnej novinárky
Detská radosť: Malú Elišku v mikulášskej nádielke najviac potešil čokoládový Mikuláš.
Mikuláš, čo v tom vreci máš? Aké tajomstvá skrýva mikulášsky balíček
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák.
Lajčák rečnil na strategickom fóre Château Béla: Situáciu vo svete netreba podceňovať
Nálety sa v uplynulých týždňoch zintenzívnili.
Nálety si v Sýrii vyžiadali najmenej 18 mŕtvych: Medzi obeťami sú ženy a deti
Rakety vystrelené z pásma Gazy na územie Izraela.
Z pásma Gazy vystrelili tri rakety: Zachytili izraelský systém protivzdušnej obrany
Ján Kozák ml.
Tréner DAC to po prehre so Slovanom nezvládol: Aj tak ťa nahradí Weiss, provokoval Kozáka
Americký prezident Donald Trump.
Trump reaguje na prepustenie väzňa z Iránu: Ďakujem za veľmi férové rokovanie
Moria a oceány sú zamorené plastovým odpadom (ilustračné foto).
Klimatológovia bijú na poplach: Oceány prichádzajú pre klimatické zmeny o kyslík
Manchester United.
Foto
United triumfovali v bitke o mesto: Manchester je červený!
Švédky boli podľa predpokladov oveľa silnejšie ako naše dievčatá.
Foto
Slovenské florbalistky dostali od favoritiek veľkú lekciu: Švédky naše hráčky úplne rozložili
Severokórejský vodca Kim Čong-un počas prehliadky vojenskej jednotky.
Kórea odmieta diskutovať o denuklearizácii: Nemáme potrebu viesť zdĺhavé rozhovory
Hasiči ukončili činnosť na mieste zásahu.
Foto
Hasiči ukončili svoju činnosť v Prešove: V nedeľu ich čaká jedna z najťažších úloh