Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.12.2019 09:55 | Správy | Servis | Cestovanie

Nové pravidlá na slovenských cestách: 9 najdôležitejších zmien pre vodičov

Pozor na pokuty! Od nedele platia na cestách nové pravidlá. Ak nechcete načrieť hlboko do vrecka, telefónu by ste sa nemali počas šoférovania ani chytiť.

Nová legislatíva vyháňa kolobežkárov z chodníkov na cesty, začínajúcim vodičom zaviedli niečo ako skúšobnú lehotu a upresňuje sa aj parkovanie. Aké najvýznamnejšie zmeny platia pre účastníkov cestnej premávky od začiatku decembra? 

1. Prísnejšie na telefonovanie

Po novom je už počas šoférovania zakázané nielen telefonovať, ale aj aparát držať v ruke. Týka sa to aj iných zariadení. Telefonovanie s handsfree je naďalej povolené. Pokuta za porušenie tohto zákazu sa zvýšila v blokovom konaní z 50 na 100 eur a zo 100 na 200 eur v riadnom konaní.

 

2. Na kolobežke po ceste

Osoba na kolobežke s pomocným motorčekom sa výslovne zaradí k vodičom nemotorových vozidiel. Doteraz bola podľa predpisov chodcom. Po chodníku po novom môžu jazdiť len rýchlosťou chôdze a nesmú pritom ohroziť chodcov. Inak majú jazdiť po ceste podľa pravidiel ako napríklad cyklisti.

 

3. Ulička záchrany

Rovnako ako v zahraničí, aj u nás už platí pre vodičov povinné vytváranie záchranárskej uličky pri kolóne na diaľnici. V rámci objektívnej zodpovednosti sa uvádza pokuta 300 eur za neumožnenie prejazdu vozidlu s právom prednostnej jazdy a za zneužitie záchranárskej uličky a 99 eur za nevytvorenie záchranárskej uličky.

 

4. Na bicykli bez prilby

Pre cyklistov nad 15 rokov rušia povinnosť nosiť pri jazde prilbu. Pre deti zostáva táto povinnosť zachovaná. Polícia však odporúča pre vlastnú bezpečnosť prilbu používať.

 

5. Parkovanie na chodníku

Legislatívna zmena upravuje parkovanie na chodníku. Teraz je už jednoznačne uvedené, že parkovať na chodníku možno len na takom mieste, kde nebude dochádzať k jazde po chodníku, ale skutočne len zaparkujete na chodníku, ktorý susedí s cestou.

 

6. Skúšobná lehota pre mladých

Podľa ministerstva vnútra sú mladí vodiči rizikoví. „Približne každá piata dopravná nehoda, pri ktorej je usmrtený jej účastník, je spôsobená vodičom s vodičskou praxou do dvoch rokov,“ uvádza rezort vnútra. Podľa už platných prísnejších podmienok, ak vodič skupiny B do dvoch rokov od získania oprávnenia dvakrát závažným spôsobom poruší pravidlá cestnej premávky alebo prekročí najvyššiu dovolenú rýchlosť, bude musieť podstúpiť doškoľovanie, program u psychológa a preskúšanie z pravidiel na polícii.

Ak v priebehu dvoch rokov spácha aj tretí priestupok, zadrží sa mu na 6 mesiacov vodičák a po vrátení mu začne znovu plynúť skúšobná lehota.

 

7. Zmeny v prihlasovaní vozidla

Prihlásenie novozakúpeného auta do evidencie je po novom možné aj elektronicky. Doklady a tabuľky s evidenčným číslom pošlú policajti kuriérom. Pri evidenčných úkonoch štandardným spôsobom (na dopravnom inšpektoráte) bude polícia postupne upúšťať od vypisovania rozsiahlych tlačív. Skončia aj s kontrolou VIN čísiel.

 

8. Zadržanie dokladov k autu

Ak nebude zaplatená pokuta v rámci objektívnej zodpovednosti a policajt zastaví takéto auto, bude môcť zadržať doklady od vozidla a tabuľky s evidenčným číslom, čím sa do uhradenia sankcie znemožní jazda týmto vozidlom.

 

9. Zipsovanie po novom

Striedavé radenie, takzvané zipsovanie, sa bude uplatňovať nielen pri súbežnej jazde pred prekážkou cestnej premávky, ale aj pri zbiehaní jazdných pruhov. Doteraz to síce vodiči v praxi často robili, ale nemali to predpísané legislatívou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ivš, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
Nelegálna migrácia s tragickým koncom: Medzi obeťami je aj dieťa! Úrady zadržali podozrivých
Paľo Habera
Foto
FOTOhádanka: Je vám štrbavý chlapček povedomý? Vďaka nemu sa stal tento kúsok oblečenia legendárnym!
Na snímke zľava Michal Šimečka a Branislav Gröhling.
Opozícia kritizuje zákon o telerozhlase: Šimečka hovorí o štátnej televízii, Gröhling tvrdí, že naráža na predpisy EÚ
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Scholz sa zaviazal podporovať Ukrajinu: Pridal sa k nemu ďalší mocný muž! Kancelár však túto vec odmieta
(ilustračné foto).
V strese sú zamestnanci, potom cestujúci: Odbory štrajk odvolali, stovky letov sa však neuskutočnia
Caution
Slovensko trápi chlad a zrážky: Neďaleko Bratislavy SNEŽÍ! Niekde napadne aj 10 centimetrov, platia VÝSTRAHY
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V škole sa odohral vážny incident: Malo dôjsť k útoku! Podozrivú osobu zadržali
Driver due to being subject to test for alcohol content with use of breathalyzer
Chlapík za volantom nafúkal: Nevypil však ani kvapku alkoholu! Čo ho ZACHRÁNILO pred pokutou?
Ilustračné foto
Na výstavbu a opravu športovísk chcú takmer 80 miliónov eur
knife crime
Odporný čin v Čechách: Mladík znásilnil a pobodal iba 15-ročné dievča! Nasledoval ďalší horor
(ilustračné foto).
Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady: Mazák a Majerník to odmietajú! Aha, čo povedali
V období jarnej zeleniny je už jednoduché nájsť čerstvé zdroje zdravia.
Bojujete s jarnou únavou? Telo po zime treba posilniť: 8 zložiek, ktoré vám naštartujú organizmus