Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.12.2019 08:55 | Správy | Politika

Kandidačné listiny do volieb sú odovzdané: Najväčšie prekvapenia na kandidátkach

Karty sú rozdané. Termín na podanie kandidačných listín do budúcoročných parlamentných volieb uplynul v nedeľu o polnoci.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii
Viaceré známe osobnosti z nich vypadli, niektorí zmenili politické tričko, či sa nečakane prudko vyšvihli v straníckom poradí. Nový Čas sa pozrel na najväčšie prekvapenia o nových kandidátoch.

Nevýrazný líder

Otvoriť galériu
Jednotkou na kandidátke Mosta-Híd bude súčasný minister dopravy, ktorý nečakane predbehol Bélu Bugára. Málo výrazný politik bude hlavnou tvárou strany, ktorá sa v posledných prieskumoch pohybuje pod hranicou zvoliteľnosti. Rošáda na čele má pomôcť preliezť Most do parlamentu.

 

Pán neznámy

Otvoriť galériu

- Vedúci úradu vlády bol do minulého týždňa neznámou osobou. Všetko zmenila až tlačovka, na ktorej Smer predstavil prvé mená svojej kandidátky do volieb. Keď prečítal šéf strany Fico meno na desiatom mieste, ocitol sa Eštok zrazu medzi elitou Smeru. Jeho nomináciu pretlačil premiér Pellegrini.

O mandát už prišiel

Otvoriť galériu

- Mazurek prišiel o poslaneckú stoličku po tom, čo ho Najvyšší súd v septembri odsúdil pre rasistické reči o Rómoch za extrémizmus. Prišiel o mandát poslanca a musel aj zaplatiť peňažný trest vo výške 10-tisíc eur. To, že pokutu uhradil, mu otvorilo možnosť kandidovať aj vo februárových voľbách. Po zaplatení sankcie sa mu totiž trest zahladil a formálne prekážky na vstup do Národnej rady pominuli. Mazurek je na poslednom 150. mieste kandidátky.

Exnovinárka k Druckerovi

Otvoriť galériu

Bývalá novinárka sa v posledných rokoch venovala hlavne záchrane novonarodených detí, ktoré ich matky odvrhli. Jej občianske združenie je zriadovateľom Hniezd záchrany po celom Slovensku. Jej vstup do Druckerovej Dobrej voľby viacerých zaskočil. Do volieb pôjde zo šiestej priečky. „Už ma nebaví vysvetľovať politikom, v čom sú zákony v oblasti sociálnych služieb zlé a čo treba zmeniť, aby sme zastavili kolaps, ktorý sa už začal," vysvetlila svoj krok Ghannamová na sociálnej sieti.

Prudký vzostup

Otvoriť galériu

Smerácky poslanec známy útočnými statusmi proti liberálom na sociálnych sieťach patrí k najvernejším podporovateľom Roberta Fica. V minulosti sa kvôli kritike vrcholných členov EÚ, ktorých nazval „bandou lúzerov", dostal do konfliktu s premiérom Pellegrinim. Ako Ficov chránenec sa však napokon aj tak vyšplhal až na 11. miesto. „Vyjadrujem všetkým slniečkam na Slovensku úprimnú sústrasť. Blaha je na kandidátke Smeru 11-tka. To musí hrozne bolieť,“ odkázal Blaha.

Zo Smeru ku Kollárovi

Martin Borguľa (42), Sme rodina

Otvoriť galériu
Neúspešný kandidát na starostu Starého Mesta bol jednou z najznámejších tvárí Smeru v komunálnej politike. Ako poslanec mestského zastupiteľstva sa preslávil bojom proti plotu okolo americkej ambasády na Hviedoslavovom námestí. Zo Smeru odišiel minulý rok a teraz sa pridáva ku Kollárovi a jeho hnutiu Sme rodina robí aj kampaň. „V hnutí Sme Rodina vidím prirodzenú kontinuitu svojej doterajšej politickej práce, v ktorej je na prvom mieste vždy človek," napísal Borguľa na FB.

Málo nováčikov

Grigorij Mesežnikov, politický analytik

Nečakal som, že bude až tak veľmi vysoko Ľuboš Blaha v Smere. Je celkom zvláštna vec, že postúpil na 11. miesto, keď predtým bol na 38. mieste. Človek, ktorý je tak výrazne proruský a protieurópsky, protiamerický, sa dostal na veľmi prominetné miesto. Svedčí to o tom, že strana je stále v réžii Fica. Väčšina ľudí na kandidátkach je takých, čo sú skôr dlhodobo v politike, nováčikov tam moc nie. Strany zväčša dávajú priestor skôr osvedčeným kádrom, ktoré sú už dlhšie v politike. Výnimkou je napríklad miesto Šutaja Eštoka v Smere, ale keď sa pozriete na prvú 15-tku, tak tam ostatní sú všetko skúsení matadori.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí