Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Tragická smrť malého Miria neostane bez následkov: Okamžitý zásah ministerky Kalavskej

Už je v nebíčku! Po hrozných útrapách len 10-mesačný Mirio svoj boj o život prehral v sobotu okolo obeda.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Aj napriek tomu, že jediný synček Marcely (39) z Komárna prechádzal poslednými chvíľami svojho krátkeho života, zúfalú mamičku lekári na bratislavských Kramároch za ním nechceli pustiť. K svojmu milovanému drobčekovi sa dostala až v sobotu ráno. Utrpenie je o to horšie, že otec synčeka Milan je pracovne vo Švajčiarsku a nedokáže hneď prísť domov. „Neviete si predstaviť tú bolesť, ktorú prežívame,“ zmohol sa iba na pár slov. O prístup nemocnice sa bude zaujímať i ministerka zdravotníctva.

V noci z piatka na sobotu malý Mirio vyčerpaný bojom s nekrotickou enterokolitídou a rôznymi pridruženými komplikáciami, bol na tom už veľmi zle. Marcela zúfalo chcela byť pri svojom bábätku čo najdlhšie a dať mu v jeho najťažších chvíľach všetku lásku. Najmä po tom, ako jej lekár koncom týždňa pomerne necitlivo oznámil: „Už ideme do finále.“

Otvoriť galériu

Nešťastná mamička tvrdí, že pred dverami ÁRO (JIS), kde ležal jej synček, čakala niekoľko hodín. „Trikrát mi prišla lekárka povedať, že ma nemôžu pustiť dnu a aby som išla do svojej izby a telefonicky sa informovala o siedmej ráno,“ zadúšala sa plačom žena. „Môj Mirio zomiera, ostávajú mu už iba hodiny. Nastal u neho rozvrat vnútorného prostredia a zlyhávajú mu obličky - dialýza vraj nie je v jeho stave možná. Podľa nich môj syn zomiera - a ja nemôžem byť pri ňom, držať ho za rúčku a rozlúčiť sa?“ nechápala Marcela prístup lekárov. Jej milovaný Mirio nakoniec v sobotu okolo poludnia zomrel.

 

Ministerka reaguje

Na to, čo sa v nemocnici vlastne dialo, si posvieti i šéfka rezortu zdravotníctva. „Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská vyjadruje ľútosť nad daným prípadom, vedenie nemocnice požiada o vysvetlenie postupu. Pacient je pre ministerstvo prioritou, preto okrem poskytovania zdravotnej starostlivosti je dôležitý aj prístup k pacientovi či príbuzným,“ povedala hovorkyňa Zuzana Eliášová. Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) sa proti obvineniam mamičky bráni.

Otvoriť galériu

„Robili sme maximum pre dieťa aj matku. Lekári Detskej kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny (DKAIM) a rovnako aj vedenie nemocnice boli v stálom kontakte s matkou, pomáhali jej a spoločne dlhodobo riešili náročnú situáciu, v ktorej sa rodina ocitla,“ uviedla pre Nový Čas hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická. Tiež dodala, že DKAIM je špecifické pracovisko, kde rodič nemôže byť sústavne pri svojom dieťati. „Lekári sú s rodičmi v kontakte, informujú ich a môžu byť kedykoľvek, aj v noci, ak sa čokoľvek zmení, okamžite pri svojom dieťati. Tak to bolo aj v tomto prípade,“ uzavrela Kamenická.

Obaja Miriovi rodičia momentálne nemajú silu riešiť dôsledky konania zdravotníkov. Ich utrpenie je ešte o to horšie, že otec synčeka Milan je vo Švajčiarsku a nemôže hneď prísť domov. „Teraz sa necítim tak, aby som vedel odpovedať. Som vo Švajčiarsku a to sa nedá opísať. Neviete si to predstaviť, tú bolesť,“ ledva sa zmohol na pár slov zdrvený otec. Ľudia im neustále vyjadrujú podporu a zhodli sa v tom, že ak to neurobia rodičia, podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou podajú oni.

Otvoriť galériu

Kedy sa začali problémy?

Mirio sa narodil cisárskym rezom v 27. týždni. Bol veľmi drobnučký, vážil 1 180 g a meral 37 cm, no bolo to zdravé dieťatko. Marcela však nemala mlieko a tak jej synčekovi začali dávať umelé. Aj keď sa podľa nej u nedonosených detí preferuje na celom svete podávanie darcovského materského mlieka, čo znižuje komplikácie spojené s trávením na minimum.

Mamičke sa zdalo, že Mirio dostáva priveľa umelého mlieka, synček priberal a tak lekárom dôverovala. „Teraz vám môžem len potvrdiť to, že chlapček sa narodil vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Nových Zámkoch. Pokiaľ ide o informácie k jeho zdravotnému stavu, tak k tomu sa bez písomného súhlasu rodičov nebudeme môcť vyjadriť,“ informoval Ján Baček, hovorca nemocnice, kde sa to celé začalo.

„Na 11. deň mi ráno volali z nemocnice, že syn je vo veľmi vážnom a kritickom stave. Ešte v ten deň bol prevezený sanitkou do nemocnice v Bratislave. Od toho momentu som sa cítila ako v nekonečnom zlom sne, z ktorého sa nedá prebudiť,“ opísala Marcela svoje pocity, keď ešte netušila, že o pár dní jej jediný drobček zomrie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Michaela Farkašová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska