Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.12.2019 12:57 | Prominenti | Domáci Prominenti

Roth pri preberaní ceny venovanej Potokárovej († 27): Záhadná reč s odkazom! Čo naznačil?

Čo tým chcel povedať?! Herec Robo Roth (47) prežíva najťažšie obdobie svojho života.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

V pondelok prišiel o svoju milovanú manželku, herečku Moniku Potokárovú († 27). Tá sa sama rozhodla odísť z tohto sveta, čím šokovala celú krajinu. Členka Činohry Slovenského národného divadla získala počas života uznávané ocenenie, ktoré si však už, bohužiaľ, nestihla prevziať. Namiesto nej to v piatok urobil jej manžel. Roth venoval svojej láske vyznanie do neba, no v jeho slovách zaznel aj jasný odkaz...

Obrovský žiaľ, prázdnota a smútok. Tieto pocity prežíva človek, keď príde o milovanú osobu. Rotha navždy opustila jeho manželka Monika, ktorá si siahla na život. Uznávaný herec našiel jej telo minulý pondelok v bratislavskom byte. A hoci ním lomcujú emócie, v piatok nabral silu a prišiel prevziať Cenu Nadácie Tatra banky do novej budovy Slovenského národného divadla. Talentovaná mladá herečka totiž získala ocenenie Mladý tvorca v kategórii Divadlo. „Ruské denníky sú dopísané. Monikine denníky sú dopísané. Monika Potokárová dala divadlu všetko, bohužiaľ, všetko. Som hrdý a bolo mi cťou, že som manželom Moniky Potokárovej. Poprosím vás o minútu ticha,“ povedal so slzami v očiach Robo. V tom momente sa všetci prítomní postavili. „Ďakujem vám,“ dodal Roth a odišiel z pódia.

 

Dusná atmosféra

O Monike bolo známe, že divadlo bolo pre ňu všetkým, pre umenie jednoducho žila. Zo slov Rotha - „Monika dala divadlu všetko, bohužiaľ, všetko.“ - cítiť silný odkaz. Čo tým myslel? Je za tým azda naozaj dusná atmosféra v SND? Po herečkinej tragickej smrti totiž vyplávalo na povrch jej trápenie kvôli situácii v divadle. V kultúrnom stánku sa vytvorili dva tábory. Všetko sa to udialo, keď odvolali vtedajšieho riaditeľa Činohry SND Michala Vajdičku.

Otvoriť galériu

Jedna skupina hájila jeho záujmy a iní boli zase na druhom brehu. Práve na ňom mala byť aj mladá umelkyňa. „Od septembra je situácia v divadle, veľmi diplomaticky povedané, toxická. Samotné povolanie vo svojej podstate nie je úplne najbezpečnejšie a najprirodzenejšie a možno by mohlo byť odkazom tejto tragickej udalosti aj to, aby sme slovám rešpekt a láska vrátili ich pôvodný obsah,“ uviedla nedávno so smútkom v hlase herečka Zuzana Fialová, ktorá mala ku kolegyni veľmi blízko.

Hovoria o tom

O tom, že situácia v SND je viac ako nepríjemná, sa už otvorene hovorí aj v divadelných kruhoch. „Bytostne sa jej dotýkala morálna kríza v Činohre SND na začiatku prebiehajúcej divadelnej sezóny. Patrila k tým, ktorí zastávali jasný názor, a nedokázala sa zmieriť s tým, že mať iný názor je v demokracii prakticky nemožné. Sužovala ju medziľudská atmosféra, najmä eskalovaná nenávisť, ktorá sa prejavovala aj u kolegov, ktorých si nesmierne vážila,“ znie v článku v českých Divadelných novinách venovanom Potokárovej, po ktorej zostalo po umeleckej, ale aj tej ľudskej stránke, nenahraditeľné miesto.

„Bola to práve ona, kto v danej situácii upozornil, že váha ,pravdy´ nestojí len na hlasoch niekoľkých hercov, ale aj početného technického personálu, bez ktorého by divadlo nebolo funkčné a ktorý do tej doby nikto nebral do úvahy. Napriek veku citlivo vnímala aj veci verejné,“ uzatvára autorka Ľubica Krénová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pro, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Bidenov podpis SPEČATIL nielen osud Ukrajiny: O niekoľko hodín sa to začne!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Rowan poklad našiel pri prechádzke so psom.
Foto
Školák pri venčení psa natrafil na zvláštnosť: Zistili, čo to je, mama lapala po dychu!
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby
Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
Nelegálna migrácia s tragickým koncom: Medzi obeťami je aj dieťa! Úrady zadržali podozrivých
Na snímke zľava Michal Šimečka a Branislav Gröhling.
Opozícia kritizuje zákon o telerozhlase: Šimečka hovorí o štátnej televízii, Gröhling tvrdí, že naráža na predpisy EÚ
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Scholz sa zaviazal podporovať Ukrajinu: Pridal sa k nemu ďalší mocný muž! Kancelár však túto vec odmieta
(ilustračné foto).
V strese sú zamestnanci, potom cestujúci: Odbory štrajk odvolali, stovky letov sa však neuskutočnia
Caution
Slovensko trápi chlad a zrážky: Neďaleko Bratislavy SNEŽÍ! Niekde napadne aj 10 centimetrov, platia VÝSTRAHY
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V škole sa odohral vážny incident: Malo dôjsť k útoku! Podozrivú osobu zadržali
Driver due to being subject to test for alcohol content with use of breathalyzer
Chlapík za volantom nafúkal: Nevypil však ani kvapku alkoholu! Čo ho ZACHRÁNILO pred pokutou?
Ilustračné foto
Na výstavbu a opravu športovísk chcú takmer 80 miliónov eur