Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.11.2019 20:34 | Šport | Futbal

Klimentovi sa žreb na Európsky šampionát pozdáva: Zloženie našej skupiny je atraktívne

Futbalisti Slovenska sa v prípade postupu z baráže na EURO 2020 stretnú v E-skupine so Španielskom, Poľskom a Švédskom. Otvárací duel 16. ME sa uskutoční v piatok 12. júna na Olympijskom štadióne v Ríme medzi Tureckom a Talianskom. Rozhodol o tom sobotňajší žreb finálového turnaja v Bukurešti.

reakcie na žreb:
Jozef Kliment, generálny sekretár SFZ (zdroj: www.futbalsfz.sk): “Európsky šampionát bude náročný, veľmi náročný. F-skupina je priam pekelná. Pre nás je stále dôležité vyhrať baráž a postúpiť. Zloženie 'našej' E-skupiny je atraktívne a zároveň športovou výzvou konfrontovať sa so silnými súpermi. Každé mužstvo, ťahané z 1. koša, je logicky favoritom, v našom prípade sa to teda týka Španielska, na ktorého nemáme z posledných vzájomných stretnutí vôbec zlé spomienky. Varoval by som však pred úvahami, že Poľsko je až tretí v rade. Pre mňa je to tím na výkonnostnom vzostupe, majúci vo svojom strede výnimočného Lewandowského, a kandidujúci na postup nielen zo skupiny. Môžeme byť čiernym koňom skupiny s vysokými a zároveň realistickými ambíciami. Ak všetko klapne podľa našich plánov a želaní."

Janne Andersson, tréner Švédska: "Keď sa pozriem na ďalšie skupiny, naša nie je najťažšia. Ale ani najľahšia. Budeme hrať počas turnaja neskôr, tým dostaneme viac času na prípravu. Máme reálnu šancu postúpiť zo skupiny. Stále máme sebaistotu zo zápasov proti Španielsku. Cítime, že ich dokážeme zdolať. Poľsko je futbalový národ a bude ich ťažké zdolať, rovnako ako Španielov."

Luis Enrique, tréner Španielska: "Som spokojný. Sme jeden z favoritov skupiny. A nielen skupiny, ale aj ME. Žreb je dobrý, ale rozhodne sa na ihrisku, tam musíme súperov prekonať. Som rád, že som tu mohol byť a stretnúť priateľov, ktorých som dlho nevidel. Či budeme mať tréningové centrum v San Sebastiane, Santanderi či Madride, je to jedno, budeme v Španielsku. Čoskoro to oznámime."

Jerzy Brzeczek, tréner Poľska: "Náš cieľ na EURO je odohrať viac ako tri zápasy. A budeme na to pripravení. A Španielsko? Bude to pre mňa odveta za finále olympijského turnaja 1992. Vtedy sme s Luisom Enriquem bojovali na ihrisku, teraz budeme na trénerskej lavičke."

Joachim Löw, tréner Nemecka: "Pre takéto zápasy musíte milovať futbal. Musíme v nich ísť absolútne na limit, ináč nebudeme úspešní. Toto je naozaj skupina smrti. Bude to pre naše mladé mužstvo, ktoré prechádza obmenou, obrovská výzva. Všetky zápasy budú futbalovou fiestou."

 

Oliver Bierhoff, riaditeľ DFB: "V tejto skupine určite nie sme favorit. Je jasné, že hráme tri zápasy v Mníchove. A veru, domáca výhoda sa nám v zápasoch s takými náročnými súpermi bude hodiť."

Franco Foda, tréner Rakúska: "Dostali sme veľmi ťažkú skupinu. Holanďania sú absolútni favoriti. Ukrajina v kvalifikácii neprehrala a mala Portugalsko aj Srbsko, ktorých nechala za sebou. Možné je však všetko a rozhodnú detaily. Keď už sme na ME, musíme si zadefinovať nové ciele a musíme snívať. Urobíme všetko, aby sme obsadili druhé miesto."

Gareth Southgate, tréner Anglicka: "Hrať trikrát vo Wembley bude pre nás niečo špeciálne. Veľmi sa na to všetci tešíme. Poznáme kvality Chorvátska, jeho stredová formácia má svetové parametre, preto to bude zápas najvyššej kvality."

Ondřej Čelůstka, obranca ČR: "Vyzerá to, že Anglicko je náš osud. Veľmi sa mi páči táto skupina. Atmosféra na štadiónoch v Londýne a Glasgowe je výnimočná. Už sa veľmi tešíme na výzvy, ktoré sú pred nami."

Ryan Giggs, tréner Walesu: "Logisticky nám to vychádza na zápasy v Baku, v Baku a v Ríme. Je to pre nás lepšie, rovnako aj pre našich fanúšikov. Švajčiari majú veľmi talentovaný tím. Turecko uspelo v skupine s Francúzskom a Islandom, preto musí mať dobré mužstvo. Taliani sú samozrejme fantastickí. Dúfam, že zvíťazia v prvých dvoch zápasoch a potom proti nám už môžu nasadiť náhradníkov."

Roberto Mancini, tréner Talianska: "Vždy si žreb užívam. Tie emócie. Na ME sú všetky mužstvá nebezpečné. Myslím si, že toto je veľmi vyrovnaná skupina. Som rád, že sa nás naši súperi trošku obávajú vzhľadom na naše výsledky v kvalifikácii. Musíme však byť obozretní a nikoho nepodceniť. Máme malú výhodu, že hráme doma. Možno si niekto myslí, že sme favorit, ale musíme to potvrdiť na ihrisku. Wales má dobrých hráčov z Premier League, bude ťažké ich zdolať."

Alexej Jeremenko, bývalý reprezentant Fínska: "Som šťastný, že sme dostali Rusko. A určite aj fínski fanúšikovia. Z Helsínk do Petrohradu je to len tri hodiny vlakom, preto očakávam, že ich do Ruska príde veľmi veľa."

žreb základných skupín EURO 2020:
A-skupina, Rím a Baku: Turecko, Taliansko, Wales, Švajčiarsko
B-skupina, Petrohrad a Kodaň: Dánsko, Fínsko, Belgicko, Rusko
C-skupina, Amsterdam a Bukurešť: Holandsko, Ukrajina, Rakúsko, víťaz play off D-divízie (Gruzínsko - Bielorusko, Severné Macedónsko - Kosovo)
D-skupina, Londýn a Glasgow: Anglicko, Chorvátsko, víťaz play off C-divízie (Škótsko - Izrael, Nórsko - Srbsko), Česko
E-skupina, Bilbao a Dublin: Španielsko, Švédsko, Poľsko, víťaz play off B-divízie (Bosna a Hercegovina - Severné Írsko, SLOVENSKO - Írsko)
F-skupina, Mníchov a Budapešť: víťaz play off A-divízie (Island - Rumunsko, Bulharsko - Maďarsko), Nemecko, Francúzsko, Portugalsko

nasadenie do výkonnostných košov pri žrebe EURO 2020:
1. kôš (šesť víťazov kvalifikačných skupín s najvyšším počtom bodov): Taliansko, Španielsko, Anglicko, Belgicko, Ukrajina, Nemecko
2. kôš (zvyšní štyria víťazi kvalifikačných skupín a dvaja najlepší z druhých miest): Francúzsko, Poľsko, Chorvátsko, Švajčiarsko, Rusko, Holandsko
3. kôš (šesť tímov z druhých miest okrem dvoch najlepších a dvoch najhorších s najnižším počtom bodov): Portugalsko, Turecko, Rakúsko, Dánsko, Švédsko, Česko
4. kôš (dvaja najhorší z druhých miest a štyria víťazi play off Ligy národov: Fínsko, Wales

žreb semifinále play off LN:
A-divízia: Island - Rumunsko, Bulharsko - Maďarsko*
B-divízia: Bosna a Hercegovina - Severné Írsko*, SLOVENSKO - Írsko
C-divízia: Škótsko - Izrael, Nórsko - Srbsko*
D-divízia: Gruzínsko - Bielorusko*, Severné Macedónsko - Kosovo
* víťaz hrá finále doma

termíny ME 2020:
30. novembra: žreb záverečného turnaja
26. marca: semifinále play off
31. marca: finále play off
1. apríla: dodatočný žreb v prípade potreby
12. júna: otváracie stretnutie šampionátu (Rím)
12. júla: finále ME (Londýn)

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!