Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.12.2019 07:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Dušana Mičunka z Talentu dostala povodeň na dno síl: Prečo mu pred nosom všetci zatvárajú dvere?

Svojím spevom dojal celú porotu Talentu! Keď Dušan Mičunek (56) z obce Píla (okr. Pezinok) predviedol svoje bel canto, porotcom aj divákom v hľadisku sa tisli slzy do očí. Od nenápadného chlapíka takýto výkon nečakali.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Po jeho vystúpení si boli všetci istí – ten je pre operný spev stvorený! Lenže život Dušanovi na ceste za snom kladie pod nohy samé prekážky...

Nenápadná obec Píla, nad ktorou sa vypína známy hrad Červený Kameň, sa na titulné stránky novín dostala v roku 2011, keď po prietrži mračien túto oblasť Malých Karpát postihla obrovská povodeň. Rozbesnený vodný živel bral všetko, čo mu stálo v ceste. Podmýval domy, cesty, strhával múry, mosty, odnášal a demoloval autá...

„Tá povodeň mi zmenila život. Bol som práve doma na maródke s chrípkou. Výdatne zapršalo, no nevyzeralo to na žiadnu katastrofu. Vyčerpali sme vodu zo spodného podlažia, deti mi pomohli vytrieť podlahy a mysleli sme si, že je po tom,“ vracia sa v spomienkach k osudnému 7. júnu 2011. Nikto vtedy netušil, že hore nad obcou sa nahromadili kvantá vody, ktoré zadržal plot zvernice. Keď sa pretrhol, Pílu zaliala 1000-ročná voda!

 

Záchrana v podkroví

„To bolo niečo nepredstaviteľné, mali sme namále. Vydriapali sme sa hore do podkrovia a odtiaľ sme to pozorovali a tŕpli sme, aby nám nepodmylo dom.“

Škody boli značné. „Odplavilo mi auto a všetko, čo nebolo na pozemku riadne ukotvené. Spodné podlažie, kde som mal šatníky, sklad potravín a náradia, ale najmä veľmi slušne vybavené poloprofesionálne hudobné štúdio, zatopilo až po strop a vyplavilo z neho všetko možné a aj nemožné,“ opisuje Dušan, ktorý mal od detstva blízko k spevu a hudbe a privyrábal si na zábavách a tancovačkách v širokom okolí. Po prírodnej katastrofe sa všetko snažil dostať do pôvodného stavu, čo bolo psychicky náročné a fyzicky ho to vyčerpalo natoľko, že neskôr skončil pre bolesti chrbta v nemocnici.

Otvoriť galériu

Osudné stretnutie

A tam zasiahol osud. V nemocnici stretol profesora operného spevu Ladislava Gubku a keď mu z mobilu pustil nahrávky, povedal Dušanovi, že by mal skúsiť štúdium klasického spevu. „Zistil som, že nemá zmysel naháňať sa za hmotnými statkami, a tak som sa rozhodol, že budem študovať, že nadobudnem niečo, čo mi nikto nezoberie,“ hovorí Dušan, ktorý začal v roku 2013 študovať na Univerzite Komenského študijný program učiteľstvo hudobného umenia, ktorý bol neskôr akreditovaný ako učiteľstvo hudby. Vlani štúdium dokončil a súčasťou štátnych skúšok bol tiež spevácky recitál jeho verejného magisterského koncertu.

Otvoriť galériu

Pán spevák

„Takže som teraz vyštudovaný, ale hudobné vzdelanie získané na slovenskej univerzite, napriek tomu, že sa umenia bytostne týka, nie je považované za vzdelanie umelecké.

Nemôžem si zohnať prácu, po ktorej túžim a ktorá by ma napĺňala. Veľmi rád by som sa živil klasickým spevom. Napríklad v Slovenskej filharmónii moje vzdelanie neuznávajú, tam ma ani nepripustia ku konkurzu. Všetko tiež komplikuje môj fyzický vek. Všade sa pýtajú, koľko mám rokov. Pri prijímacom pohovore na VŠMU som si dokonca z úst predsedníčky prijímacej komisie, ktorej vek som odhadol na cca 70 rokov, vypočul, že ‚my tu nie sme geriatrický ústav‘,“ hovorí so smútkom v hlase. „Mal som ísť hneď po základnej škole na konzervatórium. Nestalo sa a to ma celý život prenasleduje...“

Dušan verí, že práve šou Česko Slovensko má talent by mu mohla pomôcť, aby sa splnil jeho sen. Prebojoval sa až do semifinále, a tak má aj nádej na celkové víťazstvo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Andrej Ďuríček

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu