Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.11.2019 21:45 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Obetí po zemetrasení v Albánsku je už 30 a hrôza stále nekončí: Ďalší silný otras v krajine

Počet obetí silného zemetrasenia, ktoré v utorok skoro ráno postihlo Albánsku, už vzrástol na 30, informovalo v stredu večer ministerstvo obrany. Bilancia zrejme stále nie je konečná, pretože je veľa ťažko zranených a pod troskami domov môžu byť ďalší ľudia.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Niekoľko albánskych miest popoludní vyľakal ďalší silný následný otras. Krajina drží štátny smútok. V najviac postihnutých miestach, obci Thumanë a prístave Drač, vyhlásil premiér Edi Rama na 30 dní stav núdze. Údaje o obetiach na životoch sa zvyšujú s postupným odpratávaním trosiek a vyslobodzovaním tiel - počas stredy ich bolo päť. Podľa zatiaľ najaktuálnejšej informácie úradov sú mŕtvych tri desiatky. Ministerka obrany Olta Xhaçka pritom bez bližšieho spresnenia uviedla, že sú medzi nimi minimálne tri deti.

Obavy Albáncov v stredu vyvolal nový silný otras, ku ktorému podľa albánskeho geofyzikálneho ústavu došlo o 15:45 SEČ. Jeho intenzita dosiahla 5,6 stupňa a záchranné práce boli kvôli nemu na niekoľko minút prerušené, napísala agentúra ATA. Od ničivého zemetrasenia, ktoré udrelo v utorok skoro ráno, už seizmológovia zaznamenali viac ako 530 následných záchvevov rôznej sily.

Záchranári, medzi ktorými sú tímy z niekoľkých krajín, pracovali celú noc a v troskách budov ďalej pátrajú po zavalených ľuďoch, a to aj za pomoci bezpilotných lietadiel, psov a ťažkej techniky. Zatiaľ sa im podarilo vyslobodiť 46 preživších. Agentúra Reuters napísala, že talianski záchranári bojujú o život šesťčlennej rodiny, vrátane veľmi malých dvojčiat, ktoré uviazli pod zrúcaninami svojho zrúteného domu. Stále sa nevie, koľko ľudí ešte môže byť pod horami sutiny. Avšak podľa ministerstva obrany sa v najviac postihnutých miestach nezvestné dve desiatky ľudí. Panujú obavy, že utorňajšie nešťastie prekoná smutnú bilanciu zemetrasenia z roku 1979, kedy zomrelo 40 ľudí.

 

"Mám ďalších príbuzných, ale neviem, kde sú. Či sú nažive, alebo zomreli," povedal agentúre Reuters Adrian Muci z Thumanë. Dodal, že šesť jeho príbuzných zomrelo pod troskami dvoch budov a že jeho vlastný dom sa skoro zrútil. "Už nikdy nebudem môcť žiť vo svojom dome," povedal. Záchranári v Thumanë podľa reportéra AFP v stredu ráno našli telá manželov Pellumba a Celiky Grekuovcov, ktorých syn Saimir bol ešte v utorok z trosiek vyslobodený živý, ale v noci zomrel v nemocnici. "Je to strašné," neskrývala smútok susedka. Saimir bol podľa nej u rodičov len na návšteve, prišiel zo zahraničia. O kúsok ďalej záchranári vyslobodili mŕtvolu mladého muža z inej zrútenej budovy, v troskách ktorej ďalej pátrajú po dievčine.

Albánsko v utorok zasiahlo najsilnejšie zemetrasenie za desiatky rokov, podľa jedného albánskeho seizmológa bolo v oblasti Drača najsilnejšie od roku 1926. Americká geologická služba USGS uvádza, že malo silu 6,4 stupňa. Okrem Albánska boli otrasy viditeľné aj v Grécku, Srbsku, Kosove, Čiernej Hore či v Taliansku. Pomoc Albánsku ponúklo niekoľko štátov vrátane Česka. Na mieste katastrofy podľa AFP pomáha 200 špecialistov a kynológov z Talianska, Grécka a Francúzska. Viac ako 650 ľudí utrpelo zranenia; podľa ministerstva obrany je najmenej deväť osôb v kritickom stave. Tisíce ľudí prišli kvôli zemetraseniu o prístrešie. Noc prečkali v stanoch, postavených na štadióne v Drači alebo priamo na uliciach Thumanë.

V susednom Grécku zasiahlo v stredu ráno ostrov Kréta zemetrasenie, ktoré malo podľa Európskeho stredomorského seizmologického centra silu šiestich stupňov. Zatiaľ nie sú správy o zranených ani o väčších škodách. Na Balkáne sú zemetrasenia pomerne časté, pretože leží v seizmicky aktívnej oblasti. V severomacedónskej metropole Skopje pri zemetrasení v roku 1963 zomrelo viac ako 1 000 ľudí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky